25 oktober 2022

Bij Werner & Mertz is de cirkel oprecht rond

Recyclebaar is een veelgebruikte marketingterm die duurzaamheid impliceert. “Mooi dat bijvoorbeeld verpakking recyclebaar is, maar dat maakt de cirkel nog niet rond. Bij Werner & Mertz is ie dat wel. Wij werken circulair zowel voor de biologische cyclus van onze producten als voor de technische cyclus van onze verpakkingen. Deze filosofie trekken we ook door in onze bedrijfsvoering. We staan voor erkende verduurzaming in plaats van greenwashing.”

Aan het woord is Robert de Brauwer, business development manager bij Werner & Mertz Benelux. Hij is bij diverse brancheverenigingen actief om het duurzaamheidsverhaal kracht bij te zetten Ook denkt hij graag mee met vakgroothandels om hen te ondersteunen in hun verhaal richting hun klanten. “Soms kan je ontwikkelingen beter laten zien dan erover te vertellen. Daarom neem ik relaties bijvoorbeeld mee naar onze fabriek in Mainz (Duitsland) zodat zij met eigen ogen kunnen zien wat wij doen. Ik denk als voorbeeld aan ons innovatieve waterbehandelingsproces waarbij het afvalproduct weer gebruikt kan worden als grondstof voor bakstenen.”

“Eerlijk duurt het langst”

Duurzaam of Greenwashing, wat biedt toekomst?
Robert strijdt als ambassadeur voor het echte duurzaamheidsverhaal. Hij hekelt de schreeuwerige marketingtermen die bedrijven ‘groener’ doen lijken dan ze daadwerkelijk zijn. “Er zijn best wel wat cowboys in de markt die hoog van de toren blazen en onder valse voorwendselen afnemers laten denken dat ze groene producten verkopen of maatschappelijk verantwoorder zijn dan in werkelijkheid het geval is. Deze bedrijven blijken vaak niet aan de strenge criteria van ecolabels* te kunnen voldoen en met verzonnen pictogrammen of eigen duurzaamheidsmanifesten om inkopers te overtuigen. Dit zonder de borging van een geaccrediteerde of bevoegde instantie. Natuurlijk kijken wij met lede ogen naar dit soort greenwashing. We zien ook dat schoonmaakbedrijven hierdoor misleid kunnen worden, maar wij blijven in onze eigen kracht en kwaliteit geloven en onze koers varen. Eerlijk duurt het langst.”

Koploper met erkende certificeringen
“Werner & Mertz is koploper op duurzaamheidsgebied”, vervolgt Robert. “Wij hebben bijvoorbeeld binnen de schoonmaakbranche als eerste het Cradle to Cradle principe omarmd. Wij zorgen ervoor dat onze producten officieel door erkende onafhankelijke instanties gecertificeerd** zijn. We blijven continu innoveren. Dat betekent ook dat we het bestaande productgamma voortdurend verbeteren en naar een hoger duurzaamheidsniveau tillen.”

Certificeren kan voor je producten maar evengoed voor je bedrijfsvoering. Zo zijn er bijvoorbeeld ook de ISO 9001-certificeringen op bedrijfsniveau. Wil je hierin milieu meenemen, dan is ISO 14001 van toepassing. “Wil je de lat echt hoog leggen, zoals wij hebben gedaan, dan investeer je resoluut in EMAS-certificering. Dan zijn vrijblijvende beloften van ‘wij gaan duurzamer werken’ niet meer mogelijk. Je moet bewijzen wat je gedaan hebt, hoeveel, en wanneer. Werner & Mertz heeft hiermee haar bedrijfsvoering op duurzaamheid op het hoogst haalbare level gecertificeerd. Ook mogen wij ons de trotse bezitter van het Ecovadis Platinum label noemen, een niveau dat slechts 1% van de bedrijven behaalt.
Belangrijk om te vermelden vind ik dat al onze duurzaamheidsinspanningen eigen, meetbare initiatieven zijn en dat eventuele compensatie niet verkregen wordt door deze met ‘klimaatneutrale’ certificaten af te kopen. Dit laatste is ook een vorm van greenwashing in onze opinie.”

Certificeren is geen doel op zich
Op de vraag ‘Wat leveren al deze certificaten in de praktijk op?” antwoordt Robert: “Certificeren is voor ons geen doel op zich. Het is meer het gevolg van hoe wij als bedrijf onze activiteiten uitvoeren. Hoe wij wensen bij te dragen aan duurzaamheid en de circulaire economie. We investeren in het maken van de juiste keuzes voor grondstoffen, in een eigen watermanagementsysteem en we voorzien in onze eigen energie. Ook maken we onze verpakkingen voor 100% van (post-consumer) plastic afval. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld ‘bio-based’ verpakkingen, waarbij grondstoffen zoals rietsuiker gebruikt worden die bijgevolg niet meer beschikbaar zijn voor de voedingsindustrie.
Als chemiepartij nemen we de totale verantwoordelijkheid voor ons handelen. Op een gezonde manier. En iedere keer weer zetten we een verdere stip op horizon. We willen hiermee laten zien dat onze klanten ons kunnen vertrouwen. Wat we zeggen kunnen we onderbouwen, onafhankelijke instanties hebben onze duurzaamheidsinitiatieven beoordeeld en gewaardeerd.”

“We acteren op drie gebieden: milieu, mens en samenleving”

Wat doet Werner & Mertz voor de circulaire economie?
“We acteren op drie gebieden: milieu, mens en samenleving. Op het gebied van milieu maken we gebruik van zorgvuldig gekozen en minder milieubelastende middelen. Wie kiezen voor hernieuwbare grondstoffen van Europese bronnen, zoals raapzaadolie en koolzaadolie, waarbij de productie niet ten koste van voedselproductie gaat.
Wij streven de door de UN gestelde Sustainable Development Goals (SDG’s) na. Als bedrijf kan je moeilijk alle 17 goals goed invullen, maar we streven ernaar om hierin de juiste balans te vinden door op indirecte wijze toch een bijdrage te leveren aan SDG’S die strikt genomen niet noodzakelijk aan een bedrijf gerelateerd zijn. Wij denken aan de mensen die met onze producten werken, zij verdienen een veilige omgeving.
Verder staat onze directeur/eigenaar Reinhard Schneider erop dat onze producten marktconforme prijzen hebben, dus concurrerend zijn qua prijs en prestatie ten opzichte van reguliere producten.”

Hoe maak je als inkoper of gebruiker onderscheid tussen circulariteit en greenwashing?
“Vraag naar bewijs”, antwoordt Robert direct. “Neem geen genoegen met ‘eigen’ verklaringen of manifesten. Vraag certificaten op die uitgereikt werden door onafhankelijke instanties en bij voorkeur gebaseerd zijn op wettelijk vastgelegde criteria. Accepteer het antwoord ‘het certificaat is in aanvraag’ niet. Aanvraag wil niet zeggen dat het certificaat ook zal worden toegekend. Let ook op taalgebruik in de marketinguitingen. Dit kan heel overtuigend overkomen, maar de vraag is en blijft of uitingen ook geborgd zijn.”
Robert vult aan: “De overheid en de grotere marktpartijen gaan in tenders de duurzaamheidsaspecten van producten steeds meer waarderen. De invulling van de duurzaamheidscriteria wordt soms zelfs belangrijker dan prijs. Hierop hebben wij al lang ingezet, waardoor wij moeiteloos kunnen voldoen aan de eisen. Andere deelnemende partijen kunnen uiteraard ook inschrijven, je wordt niet gediskwalificeerd, maar de puntentelling voor duurzaamheidsaspecten geeft steeds vaker de beslissende doorslag. En dan weet je dat bij ons de cirkel rond is.”


Wil je meer weten over de duurzame weg van Werner & Mertz?

– Bekijk: Changing Values vs. Greenwashing – Sustainability at Werner & Mertz
Volg Werner & Mertz Benelux op LinkedIn
Ontdek het volledige Green Care Professional gamma

*Definitie van een ecolabel
Een ecolabel is een keurmerk dat wordt toegekend aan producten of diensten die minder milieubelastend zijn dan kwalitatief vergelijkbare producten of diensten,
op basis van een aantal vooraf bepaalde criteria, verleend door een onafhankelijke instelling of een overheidsinstantie.
**Definitie Certificeren
Formele procedure waarbij een onafhankelijke, geaccrediteerde of bevoegde persoon of instantie kenmerken, kwaliteit, kwalificatie of status van personen of organisaties, goederen of diensten, procedures of processen, of gebeurtenissen of situaties; beoordeelt en controleert of deze in overeenstemming zijn met vastgestelde eisen of normen, waarna dit schriftelijk wordt bevestigd door het afleveren van een certificaat.
Deel dit artikel

Ook interessant:

09 december 2019

#nieuwsnotendop Start registratie Vakbeurs Facilitair, Novon experiment open hiring, samenwerking Moderna, nieuwe bestuursleden OSB

Registratie Vakbeurs Facilitair geopend Op woensdag 29, donderdag 30 en vrijdag 31 januari vindt de 22e editie van de Vakbeurs Facilitair plaats in Jaarbeurs Utrecht. De gratis registratie voor...

05 juli 2019

#vlogvrijdag Sam van Beercoo vlogt over De Dag van de Schoonmaker

Waarom is De Dag van de Schoonmaker zo belangrijk én leuk? Rayonleidster Sam van Beercoo Schoonmaakgroep motiveert, blikt terug en neemt alvast een aanloopje naar de 5e editie, op...

02 oktober 2024

Schoonmakend Nederland gestart met “Glans, de podcast”

Van hogedruk- tot dieptereiniging en alles daartussen in. Maak kennis met de podcast “Glans”, de nieuwe podcast serie van Schoonmakend Nederland. In deze serie nemen Tamara van Ark, voorzitter...

03 oktober 2024

Mathijs Burgman neemt familiebedrijf en schoonmaakgroothandel Burgman BV over

Met trots kondigt Burgman BV aan dat Mathijs Burgman per 1 januari 2024 alle aandelen van het familiebedrijf heeft overgenomen van Ad en Marie-Lène Burgman. Deze overname markeert een...

07 maart 2019

Groene koplopers Gerrit Visser (Innovi): “90% besparing op water en chemie”

“Door te werken met stoom- en droogijstechnologie besparen we op water en chemie”, opent Gerrit Visser, directeur van Innovi uit Vroomshoop, het gesprek. “Het zijn duurzame reinigingsoplossingen, die sneller, een...

15 juli 2024

Blog Edgar van Engelen (Qualis Insight): Schoonmaakbeleving: Inzicht en Positieve Vertegenwoordiging

Schoonmaakbeleving is persoonlijk. Wat de een schoon vindt is voor een ander vuil. Als een gebouw nieuw en goed onderhouden is, voelt het schoon ten opzicht van een gebouw...

05 juni 2024

Oproep: Heb jij een duurzaam idee?

Op 3 september 2024 is het Duurzame Dinsdag en biedt de organisatie voor de 26e keer een koffer vol duurzame initiatieven aan in Den Haag. Tot nu toe zijn...

01 mei 2015

CLP: nieuwe verordening voor gevarensymbolen op reinigingsmiddelen

Per 1 juni 2015 geldt CLP (Classification, Labelling and Packaging), een nieuwe communicatiemethode voor de gevaren van chemische stoffen en mengsels. Reeds sinds 2009 is GLP in werking getreden,...

07 mei 2024

BOMA zet eco score in voor transparantie en duurzaamheid

Let’s rethink cleaning. Met deze propositie benadert BOMA het schoonmaakvak. En dan vooral om het niet moeilijker, maar juist eenvoudiger én duurzamer te maken. Onder meer met de toepassing...

31 mei 2024

Filmserie finalisten Schoonmaker van het Jaar verkiezing

Het is bijna zover: op dinsdag 18 juni 2024 vindt het Schoonmaker van het Jaar-verkiezingsfeest plaats met als thema Let’s shine. De finalisten schitteren nu al in hun eigen...