Blog: De economie groeit en…
De economie groeit. Bedrijven investeren in ontwikkelingen, innovaties en dienstverlening. Ja, dienstverlening mag weer uitgebreid worden om hun eigen medewerkers een fijne, schone en prettige werkomgeving te bieden. Voor de schoonmaakbedrijven een mooie ontwikkeling, toch?
Ik merk dat de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor de schoonmaakbedrijven het steeds moeilijker wordt om goede, gewaardeerde medewerkers aan zich te binden. Je ziet dat er voor medewerkers kansen op de arbeidsmarkt komen die voorheen moeilijker waren. Ik zie onder meer schoonmakers als zij-instromers richting de zorg gaan of ze krijgen meer uren bij andere werkgevers waar ze, naast de schoonmaak, werken.
Hoe kunnen wij onze goede, gewaardeerde krachten aan ons binden. De Cao voor de schoonmaak biedt deels de oplossing: zorgen voor studiemogelijkheden, vakinhoudelijke opleidingen en de training Nederlandse taal. Maar de cao werkt daarnaast ook tegen het behouden van medewerkers. Doordat schoonmaakbedrijven ‘gestraft’ worden als ze medewerkers boven de cao belonen op het moment, dat een klant overstapt naar een andere dienstverlener (en de medewerker overnameplichtig is – artikel 38). Natuurlijk mag een werkgever zijn medewerker(s) boven de cao belonen, maar dat zal men niet doen omdat ze bij overname dat deel af moeten kopen. Dit is een feit.
Waarom wil een medewerker bij je bedrijf blijven? Dat is waar je als werkgever naar moet kijken. Zijn er doorgroeimogelijkheden of mogelijkheden voor individuele ontplooiing? Hoe worden medewerkers behandeld door hun werkgever/leidinggevende. Draagt de bedrijfscultuur bij aan empathie voor de medewerker(s) hun persoonlijke omstandigheden. Ondersteund de werkgever bij de persoonlijke (financiële) problemen van hun medewerker(s). Het is net als richting je schoonmaakklanten: wat is je onderscheidend vermogen, je unique selling point, maar dan richting je medewerkers. Het kapitaal van je bedrijf, je visitekaartje, je eerste contact op de locatie van je klant.
De schoonmaakbranche staat voor een uitdaging. Om aan de vraag van de klanten te kunnen voldoen, heb je goed personeel nodig. Om goed personeel te krijgen en behouden, heb je goede klanten nodig om ze een mooie schoonmaaklocatie te bieden. Het is een cirkel waar we naar moeten kijken. De schoonmaakbranche is geen hippe yuppie hightech-branche waar je werknemers naar je bedrijf lokt omdat je een glijbaan in je kantoor hebt staan of omdat ze allemaal in een Tesla mogen rijden (waar laat je je eenschijfmachine). Nee, wij werken in een pragmatische branche met echte, pragmatische mensen. Ze willen gewaardeerd worden, beloond worden en door werkstructuur een bijdrage aan onze maatschappij leveren. Een schouderklopje doet wonderen om medewerkers aan je te binden, maar ook ze zelfvertrouwen en verantwoordelijkheid te geven is zeker net zo belangrijk.
De Dag van de schoonmaker was er weer op 14 juni. Hoe mooi dat 96.000 schoonmakers (dus 2 van de 3) een (extra) blijk van waardering ontvingen. We kunnen niet zonder hun!
Edgar van Engelen,
directeur Clear4Clean
Leestip: