Kennismaking FMG raadslid Mathijs Ras (AAG): “Geen sector is zo dynamisch”

Met tienduizenden salarisstroken per maand voor verschillende zorgorganisaties zet AAG zich breder in dan enkel advies. Het hands-on bedrijf pakt bedrijfsvoeringsvraagstukken aan en op, met de intentie om het morgen beter te doen dan vandaag. “Sturing geven aan het verbeteren van de zorg, dat is onze missie”, vertelt Mathijs Ras, adviseur facility management. Sinds deze zomer is Mathijs een van de vijf leden van de nieuwe Facilitaire Raad van beroepsvereniging FMGezondheidszorg. Een kennismaking.

“Geen sector is zo dynamisch”; Mathijs Ras is 43 jaar en werkt sinds 2 jaar bij AAG, een bedrijf met een duidelijke missie: AAG wil de zorg beter maken door zorgorganisaties te adviseren en ondersteunen met meer dan alleen oplossingen.

Lean: denken vanuit waarden 
“Kort gezegd, pakken we alle bedrijfsvoeringsvraagstukken van zorgorganisaties op, behalve de zorg zelf. Denk aan het opstellen van facilitaire strategische plannen, het verzorgen van de personeels- en salarisadministratie voor zorgorganisaties, interim- en detacheringsopdrachten, trainingen en advisering over bijvoorbeeld eten en drinken. We zijn veelal actief in verpleeg- en verzorgingstehuizen, maar ook GGZ-organisaties, de gehandicaptenzorg en woningcorporaties behoren tot onze klantenkring. We werken ‘lean’: de klantwaarde die de klant heeft en waar de klant voor wil betalen. Wat geen waarde heeft voor de klant, daar stop je mee. Lean voor FM of zorg, dat betekent denken vanuit de waarde van de klant. Stel een td’er is verantwoordelijk voor de bedden, wat kan in dat proces slimmer en sneller?”

Morgen beter doen dan vandaag 
“Ons eigen specialisme is dus procesverbetering. We willen het morgen beter doen dan vandaag. In de zorg raak je zo de cliënt. We werken aan teamontwikkeling; mensen en processen komen samen. Het is zo mooi om daar en bijdrage aan te leveren. FM is een breed vakgebied. Elke dag is anders.”

 FMG, club waar veel gebeurt
“Begin dit jaar zette ik m’n eerste stap binnen FMG. Mijn collega Minke Mikkers was enthousiast over FMG: ‘Het is een leuke club. Er gebeurt veel’, zei ze. Ik heb contact opgenomen met Karin Gruson van het verenigingsbureau en heb FMG inmiddels leren kennen als een slagvaardig, kleine club. De ambitie om kennis te delen en te vermeerderen sluit op die van AAG aan. Bij ons zit veel kennis, die kunnen we inzetten voor de vereniging. Wij organiseren daarom jaarlijks een klantendag en publiceren veel artikelen. Ik ben zelf verbonden aan de Hogeschool Rotterdam, de FM-opleiding en deel kennis met studenten.”

Familiegevoel
“Het enthousiasme van het bestuur triggerde mij. FMG geeft mij een soort familiegevoel. Bij AAG heerst ook een soort familiecultuur. Dat past mij. De benaderbaarheid van het bestuur spreekt mij aan. Als raadslid zie ik vooral een meerwaarde in het faciliteren van regiobijeenkomsten. Maar ook kennisdelen tijdens congressen over trends in de zorg. Denk aan het personeelstekort: hoe kun je daar slimmer mee omgaan? Maar ik denk ook aan waardecreatie en woonconcepten. Onze berg kennis is onze meerwaarde. Voor leden van FMG zie ik een meerwaarde om met een man of 20 de diepte in te gaan. Kennisdelen en een netwerkmoment tegelijk.”

FMG en toekomst  
“Ik zie een trend naar elkaar treffen in kleinere groepen, dicht bij huis. Ik geloof zeker in thema’s en doelgroepen. Aan FMG om de verbinding te maken. FMG moet meer ‘voor en door ons’ zijn. In een tijd waarin er steeds meer digitaal contact is, gaan we wat mij betreft richting kleinschalig. Bijvoorbeeld met Skypesessies of chatsessie. Ik kijk ernaar uit!”

Leestips:  
In
een serie van 5 maken we deze winter kennis met de nieuwe leden van de Facilitaire Raad van beroepsvereniging FMGezondheidszorg. Eerder verschenen de interviews met Michel Kampert van Van Hoeckel en Marieke Lambrecht van Forbo Flooring.

×