Familiebedrijf Buné: 4 specialisaties door heel Nederland en 1 hecht familiebedrijf
“Hans Buné Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten bestaat 40 jaar en is in 1978 opgericht door mijn beide ouders.” Vol trots vertelde Paul Buné vorig jaar in een exclusief interview aan Schoonmaakjournaal over het familiebedrijf. Vandaag op herhaling het verhaal over het Amsterdamse schoonmaakbedrijf, dat deel uitmaakt van Buné Beheer, waartoe ook Kubus Onderhoud & Montagediensten, GGM Glas-, Gevel- en Multidiensten en sinds drie jaar CheckYourSafety behoren. “We zijn nu in totaal met 80 man en werken vanuit de vier bedrijven voor klanten in Maastricht tot aan Groningen. Ondanks de groei en verdeling in specialisaties zijn we nog steeds een hecht familiebedrijf.”
De start
“De familie van mijn vader – ooms, tantes, neven, nichten – werkten allemaal in de glasbewassing. Ook mijn vader. Wanneer hij ‘op de ladder’ stond bij bedrijven, kreeg hij vragen of hij binnen ook de schoonmaak kon verzorgen. Zo is het begonnen. In 1978 startte hij met zijn schoonmaakbedrijf voor bedrijven. 15 Jaar later werd het schoonmaakbedrijf Buné aangevuld met zusterbedrijf Kubus, dat systeemplafonds in panden aanbrengt. De vraag naar deze dienstverlening ontstond op een zelfde manier, door gesprekken tijdens het schoonmaken: ‘ons plafond is niet goed meer, kunnen jullie dat schoonmaken om er weer netjes uit te laten zien?’ Mijn vader bleef het schoonmaakbedrijf aansturen, voor Kubus werd Tom Dings de verantwoordelijke persoon; een samenwerking van inmiddels alweer 25 jaar. Rond die tijd werd ook de tak glasbewassing en gevelreiniging officieel in een bedrijf omgezet: GGM was geboren en werd mijn kindje. Als jonge jongen werd ik door de familie al ‘besmet’ met het glazenwassersvirus. Het is zo’n mooi beroep. Daarom vond ik het een eer om GGM op te pakken.”
“Eind november vierden we het 40-jarig jubileum, tegelijk met de 65e verjaardag van mijn vader. Een mooi moment om met elkaar te delen.”
De ontwikkeling
“Als glazenwasser heb je anno 2018 met veel wet- en regelgeving rondom veiligheid te maken. Iedere dag moet je, volgens VCA-regels, enorm veel paperassen invullen om de risico’s in kaart te brengen en veilig te mogen en kunnen werken. Dit moet toch eenvoudiger kunnen, dachten wij. Zo ontwikkelden we een digitaal proces voor VCA in een app: CheckyourSafety. Officieel werd dit een vierde onderdeel binnen Buné Beheer en mijn tweede bedrijfstak. Op de app zijn veel gegevens al ingevoerd en hoef je alleen akkoord te geven, dit maakt het in kaart brengen van risico’s eenvoudig en laagdrempelig. Ongelukken kun je niet altijd voorkomen, maar risico’s wel verkleinen.”
“De reacties zijn heel enthousiast. Bedrijven willen graag, het is de uitdaging om de glazenwassers en bouwvakkers hiermee te laten werken. Zij vinden het vaak niet nodig. Uitspraken als ‘er is toch nog nooit wat met mij gebeurd’ of ‘ik kijk wel uit’ horen we regelmatig. Tijdens de VCA-cursussen die wij geven, maken we de deelnemers bewust van hun eigen veiligheid en dat van hun team. De app draagt daaraan bij.”
Bij veilig werken hoort ook de aanwezigheid van een verbandkoffer. Wij verkopen een goed ingerichte koffer en doneren per verkoop € 10,- aan Kika (Kinderen Kankervrij). Ik ben zelf een ‘Kika-hardloper’ en wil graag bijdragen aan nog meer aandacht voor dit goede doel. Met onze verbanddoos behalen we mooie successen! Deze successen delen we met alle vier bedrijven bij elkaar.”
Eén familie
“We zijn nu in totaal met 80 man en werken vanuit de vier bedrijven voor klanten in Maastricht tot aan Groningen. Ondanks de groei en verdeling in specialisaties zijn we nog steeds een hecht familiebedrijf. Mijn vader stuurt het schoonmaakbedrijf aan met als rechterhand Danny Krul, die als bedrijfleider al veel jaren de dagelijkse gang van zaken beheert in de schoonmaaktak. Mijn moeder neemt deel in het bestuur, mijn oom doet de financiële boekhouding, ik mag GGM en CheckyourSafety aansturen. De andere medewerkers, zoals ook Ton Dings die Kubus leidt, zijn familie geworden. We kennen langdurige dienstverbanden, kunnen rekenen op een loyale club mensen. Op kantoor werken we gezamenlijk in één ruimte. Het is soms wat rumoerig, maar zo blijven we wel goed van elkaars activiteiten op de hoogte. We werken immers allemaal voor dezelfde klanten en zo kunnen we elkaar goed helpen.”
De toekomst
“Ik vind het bijzonder om met mijn ouders te mogen werken; ik ben trots op hoe en wat zij bereikt hebben. Ook hoe zij de crisisjaren hebben overleefd en dat we groeien. Wij kijken naar onszelf als een klein bedrijf, maar we horen dat we een gerenommeerde naam hebben. Als zoon hoop ik het op z’n minst net zo goed te doen als mijn ouders. Ik hoef niet zo nodig veel te veranderen. Vroeger dacht ik daar anders over, nu niet meer, ‘never change a winning team’ is toch wel mijn insteek. Dat betekent niet dat er niets verandert. We gaan zeker met de tijd mee. We groeien en nemen jongeren aan. Ieder krijgt de ruimte voor ontwikkeling, ook ik, zo is de app ontstaan. We willen de groei gestaag continueren. Of mijn kinderen later het bedrijf overnemen? Dat gaan we zien. Ik ben vader van drie jongens, de oudste is 7 jaar en roept nu: ‘ik wil later hetzelfde werk doen als papa’. Ergens hoop ik het wel en ergens ook niet. Ze mogen straks eerst zelf de vleugels uitslaan en eventueel later komen. Dat heb ik ook gedaan en is goed.“