12 september 2024

Samen tegen voedselverspilling: Collega’s nemen kliekjes mee naar werk en helpen milieu

Jaarlijks wordt per persoon meer dan 33 kilo aan goed eten weggegooid. Om dit probleem onder de aandacht te brengen lanceren Hago Zorg en Vebego Cleaning Services in de Verspillingsvrije Week (9 tot en met 15 september) een initiatief met als thema ‘Smakelijk delen. Samen tegen voedselverspilling’. Alle 12.500 medewerkers van deze organisaties ontvangen een setje van vier bakjes om hun restjes eten in te bewaren.

Ieder jaar vraagt het Green Team van Hago Zorg, onderdeel van familiebedrijf Vebego, aandacht voor maatschappelijke thema’s, zoals CO2-reductie. Dit keer ligt de focus op voedselverspilling. “Een gigantisch probleem waar je relatief gemakkelijk een positieve bijdrage aan kunt leveren”, vertelt Paul Reijven, directeur Finance & Proces control bij Hago Zorg en lid van het Green Team. “Elke kilo die niet verspild wordt, is namelijk honderd procent winst voor het milieu.”

Met QR-code besparing bijhouden
Met behulp van de diepvries-/magnetronbakjes kunnen de medewerkers van Hago Zorg en Vebego Cleaning Services restanten van hun maaltijden makkelijk bewaren of invriezen. “En het zou helemaal leuk zijn als collega’s hun restjes meenemen naar het werk om samen met collega’s op te eten of aan de buren te geven, als zij het goed kunnen gebruiken”, aldus Paul. “Met dit initiatief bieden we kennis, tools en fun factoren om samen voedselverspilling tegen te gaan.”
Iedere keer als er een bakje gebruikt wordt, scant een medewerker een QR-code op de deksel van het bakje. Op een speciale pagina wordt bijgehouden hoeveel maaltijden er zijn gered en hoeveel kilo voedsel en CO2 er is bespaard.

Om voedselverspilling onder de aandacht te brengen lanceren Hago Zorg en Vebego Cleaning Services in de Verspillingsvrije Week (van 9 tot en met 15 september) een initiatief met als thema ‘Smakelijk delen. Samen tegen voedselverspilling’. Alle 12.500 medewerkers van deze organisaties ontvangen een setje van vier bakjes om hun restjes eten in te bewaren.

 

Deel dit artikel

Ook interessant:

18 augustus 2024

Verse producten en goede hygiënegewoonten zijn sleutel tot serveren van geweldig eten deze zomer

Chef-kok Willem Amery, opgeleid aan de gerenommeerde Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, België, werkt al meer dan 15 jaar in prive catering in Roeselare. Hier deelt hij zijn beste...

15 april 2024

Blog Bert van Boggelen: Indexatie over de looptijd van de cao

Vanuit de Code Verantwoordelijk Marktgedrag monitoren we aanbestedingen in de schoonmaak. Hierbij vallen ons geregeld zaken op die niet gaan volgens ons gedachtegoed. Zo merken we recentelijk zeer regelmatig...

14 april 2025

Schoonmakers Helpling hebben recht op werknemersbescherming

De Hoge Raad oordeelt in een uitspraak die op 11 april 2025 is bekendgemaakt dat Helpling geen digitaal prikbord voor schoonmakers bij particuliere huishoudens is, maar gewoon een uitzendbureau....

04 november 2023

Schoonmaak-branche-organisaties zetten in op samenwerking

De uitdagingen in de schoonmaakbranche vragen om een gezamenlijke aanpak van alle betrokken partijen; van de kant van de opdrachtgevers, de opdrachtnemers, de beroepsorganisaties en de intermediairs. Om deze...

19 april 2023

Ergonomisch en veilig schoonmaken. Hoe doe je dat?

Vier Europese landen zoeken gezamenlijk naar het antwoord op deze vraag. Naast Nederland, maken ook Estland, Finland en Hongarije onderdeel uit van dit project. Tijdens het project wordt gekeken...

17 november 2025

Multi Planner van Nocore FacilityApps maakt gelijktijdig plannen mogelijk. Ontdek de voordelen op de Schoonmaak Vakdagen

Nocore FacilityApps introduceert tijdens de Schoonmaak Vakdagen de nieuwe Multi Planner functionaliteit, waarmee planners efficiënter gelijktijdig kunnen samenwerken in het planbord dankzij realtime planning. De tool voorkomt dubbele werkzaamheden...

19 juli 2019

Online expertpagina Poetslappenhulp begin revolutie Hygiënepapier.nl

Sneller, makkelijker en vooral zo goedkoop mogelijk: het bestellen van hygiëneproducten mag niet te veel tijd en geld in beslag nemen. “Nog elke dag zijn we bezig met het...

24 september 2025

Purus Innovation Award 2025 (CMS Berlijn): dit zijn de zes winnaars

Op 22 september, tijdens de eerste dag van CMS Berlijn, werden de Purus Innovation Awards 2025 uitgereikt. Een prijs die vernieuwende oplossingen in de sector beloont. In zes categorieën...

05 december 2022

‘Wij brengen de wc naar de cloud’

Een kantoorgebouw dat uitgerust is met de wc-technologie van het Antwerpse IPEE bespaart 40 à 60 procent water per maand. Bovendien geeft deze technologie inzicht in het gebruik waardoor...

14 juni 2022

Blog (1): Gelijke monniken, gelijke kappen in schoonmaakland? Vergeet het maar!

Service Management kopte op 16 mei: Hotelschoonmakers protesteren vanwege oneerlijke arbeidsvoorwaarden: geen weekendtoeslag. Het FNV Schoonmaakparlement maakt zich druk over dit standpunt. Volop in de media wordt de mening...