Code Schoonmaak deelt Top 10 speerpunten bij offertetrajecten
De Code Verantwoordelijk Marktgedrag helpt bedrijven om op een maatschappelijk verantwoorde manier de (inkoop van) diensten vorm te geven en te laten zien dat er binnen het bedrijf oog is voor alle belangen, ook die van medewerkers die in dienst van de dienstverlener en in opdracht van en voor de opdrachtgever werkzaam zijn.
De Code doet appel aan bedrijven om zich te confirmeren aan de spelregels die zij heeft opgesteld om zo verantwoordelijkheid te nemen voor een optimale uitkomst voor alle betrokkenen. Hiermee bouwen bedrijven niet alleen aan een fijne samenwerking, het biedt ook nieuwe kansen.
Als leidraad hiervoor heeft de Code een top 10 speerpunten opgesteld voor zowel de opdrachtnemer, opdrachtgever als intermediair.
De top drie vermelden we hieronder:
- Opdrachtgever, opdrachtnemer én schoonmakers dragen samen zorg voor het welzijn van de schoonmakers en maken hierover controleerbare, realistische afspraken passend bij hun rol. Ze zijn met elkaar hierover in gesprek voorafgaand en tijdens aanbestedingen en dragen bij aan inzicht in en begrip voor elkaars situatie, rol en belangen.
- Negen maanden voor contractwisseling vindt de RAS werkdrukmeter plaats, zo kunnen de resultaten meegenomen worden in de aanbesteding. Zes maanden na de contractwisseling vindt deze opnieuw plaats. Opdrachtgever, opdrachtnemer én schoonmakers besteden actief aandacht aan de resultaten. Zo krijg je samen zicht op de werkdruk en kun je actief hierin een verbetering stimuleren waar dat nodig is. Actieve betrokkenheid van schoonmakers is hierbij essentieel. Dit leg je vast in de aanbestedingsstukken.
- Het ontwikkelen van samenwerking staat voorop met als resultaat een beheersbare werkdruk, kwalitatief goede schoonmaak en een gezond rendement voor het schoonmaakbedrijf.