Blog Jack Stuifbergen (Breedweer): “Tijd voor radicale veranderingen”
Steeds meer bedrijven en organisaties omarmen diversiteit en inclusie, maar hoeveel van hen menen het écht? Bij Breedweer laten we het niet bij woorden; wij gebruiken schoonmaak echt als middel om impact te maken. Voor ons is inclusie geen modetrend maar een overtuiging. Iedereen heeft talent en verdient de kans om dat talent te ontwikkelen. De vraag is: zetten al die bedrijven die mooie praatjes hebben, zich daar werkelijk voor in? Of blijft het bij verkooppraatjes – een façade van inclusie, terwijl de praktijk vaak anders uitwijst?
Als sociale onderneming zien wij dagelijks de obstakels. Bedrijven willen graag met ons werken voor maatschappelijke impact, maar zorgen er tegelijkertijd voor dat de deuren voor kwetsbare doelgroepen vaak half gesloten blijven. Waarom? Is het angst, gebrek aan kennis, of simpelweg onwil?
Een groot probleem ligt bij de manier waarop inclusie op de werkvloer wordt ingevuld. Beleidsmakers willen impact maken, maar komen aanzetten met een waslijst aan eisen die veel mensen juist uitsluit. Een VOG, taalbeheersing – geen probleem voor de gemiddelde werknemer, maar voor onze mensen uit kwetsbare groepen vaak een blokkade. Hoe inclusief ben je als die barrière hen de toegang ontzegt?
En het onbegrip? We komen het maar al te vaak tegen. Kan iemand met een fysieke beperking schoonmaken? Ja! Waarom werken schoonmakers per se in de vroege uurtjes, onzichtbaar voor anderen? Juist hun aanwezigheid overdag kan bijdragen aan begrip en respect. Maar zolang bedrijven liever niet te veel ‘afwijkingen’ willen, verandert er niets. Het is te zot voor woorden. Inclusie vraagt om échte verandering, niet om een checklist vol voorwaarden.
Dit moet radicaal anders. Het is tijd voor een cultuur waar inclusie geen oppervlakkig idealisme is, maar een structurele verandering in hoe we werken. De huidige politieke situatie helpt niet mee; diversiteit verdwijnt soms helemaal van de agenda. Daarom is het nú het moment om in actie te komen en die radicale systeemverandering te eisen van de maatschappij.
Diversiteit en inclusie zouden vanzelfsprekend moeten zijn – geen loze beloftes. Samen van woorden naar daden. Ofwel: niet lullen maar impact maken.