25 jaar Duurzame Dinsdag
Dit jaar bestaat Duurzame Dinsdag, de Prinsjesdag van de Duurzaamheid, 25 jaar. Dat wordt gevierd op 5 september, de eerste dinsdag in september waarop traditiegetrouw het duurzame koffertje wordt overhandigd en de duurzame lintjes worden uitgereikt. Dit jaar neemt demissionair minister Rob Jetten het koffertje met alle 155 initiatieven in ontvangst. Zeven genomineerden strijden om de winst, waaronder Bamboi met toiletpapier van bamboe.
Onder leiding van dagvoorzitter Harm Edens wordt 5 september een jubileum duurzame dinsdag. Hij zorgt ervoor dat in de Max van der Stoelzaal in de Tweede Kamer in Den Haag het programma goed verloopt met de opening, de uitreiking van duurzame lintjes, duurzame troonrede door Caring Farmers, het debat met Tweede Kamerleden, overhandiging van de koffer, pitches van de genomineerden en de uitreiking van Duurzame Dinsdag Prijzen 2023. Met een borrel ter afsluiting.
Wie zijn dit jaar genomineerd voor de Duurzame Dinsdag Prijzen?
Ieder jaar kunnen duurzame initiatieven worden ingestuurd. Dit jaar waren het er 155. Zeven daarvan zijn door een onafhankelijke jury tot kanshebbers voor de Duurzame Dinsdag Prijs aangewezen:
- Bamboi:toiletpapier gemaakt van bamboe
- FIXbrigade Nederland: project dat mensen met een laag inkomen helpt om hun huis energiezuinig te maken
- Groasis: technologie om groen te kunnen aanplanten op gedegradeerd land
- Land van Ons: burgercoöperatie die boerenland aankoopt om er de biodiversiteit en het landschap te verbeteren
- Mechanische toerenregeling pompen (Zytec): plan om pompen in de zware industrie te voorzien van een mechanische regeling
- Voedselafvalmonitor (Orbisk): voedselafvalmonitoring met behulp van kunstmatige intelligentie
- Volkskantine: een nieuwe basisvoorziening voor betaalbaar goed eten
Via deze link vind je alle initiatieven van dit jaar.
Jaarlijks krijgt ook een aantal mensen lintjes opgespeld voor hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk initiatief.
Trendrapport
Tijdens Duurzame Dinsdag wordt ieder jaar het Trendrapport gepubliceerd. Met een blik op de inzendingen, wat de meest opvallende ontwikkelingen, nieuwe woorden en innovaties zijn. Het geeft duiding aan de inzendingen in de koffer en is het gehele jaar nuttig voor beleidsmakers, politici, financiers, onderzoekers en journalisten.
Over Duurzame Dinsdag
In 1997 werd voor het eerst, op de eerste dinsdag van september Duurzame Dinsdag georganiseerd. Op deze dag worden initiatieven uit de samenleving zichtbaar gemaakt en gehuldigd en hun signalen besproken met de politiek. Het is het belangrijkste moment van een jaarrond programma dat het voor duurzaam initiatiefnemers makkelijker wil maken om impact te maken.
Duurzame Dinsdag wordt georganiseerd door een groot aantal partners
Het Impulsprogramma Duurzaam Initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de programma’s Jong Leren Eten en DuurzaamDoor van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben Duurzame Dinsdag de laatste jaren ondersteund en versterkt. Daarnaast wordt Duurzame Dinsdag gedragen door een flink aantal sponsoren.
Bron/Foto: www.duurzamedinsdag.nl