10 oktober 2024

Uitleg van The Legal Company over risico’s gebruik van AI

De opkomst van artificiële intelligentie (AI) biedt veelbelovende kansen voor bedrijven, maar het gebruik van AI brengt ook risico’s met zich mee. Vooral de populariteit van AI-chatbots zoals ChatGPT en CoPilot roept vragen op, zeker wanneer werknemers deze tools inzetten voor hun dagelijkse werkzaamheden. Één van de grootste risico’s is een mogelijke datalek, zoals de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) op 6 augustus 2024 nog eens benadrukte. The Legal Company zet de mogelijke risico’s en het beperken ervan op een rij.

Wat zegt de Autoriteit Persoonsgegevens?
In hun bericht wijst de AP erop dat het gebruik van AI-chatbots kan leiden tot onbedoelde datalekken. Deze chatbots kunnen gegevens verwerken zonder dat duidelijk is hoe die gegevens worden opgeslagen, beschermd en beheerd.

Wat zijn mogelijke risico’s voor bedrijven?
Inbreuk op privacy: gevoelige persoonsgegevens van klanten, werknemers of andere betrokkenen kunnen onbedoeld worden blootgesteld aan derden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat de ingevoerde gegevens van één persoon als trainingsdata worden gebruikt, en uiteindelijk in de output van een ander persoon terechtkomen.
Schending van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG): Organisaties zijn volgens de AVG verplicht om passende maatregelen te nemen ter bescherming van persoonsgegevens. Als blijkt dat werknemers persoonsgegevens hebben ingevoerd in een AI-chatbot, en deze vervolgens lekken, kan dit resulteren in aanzienlijke boetes.
Bedrijfsgevoelige informatie wordt openbaar: Naast persoonsgegevens kunnen ook bedrijfsstrategieën, interne knowhow of contracten per ongeluk worden vrijgegeven. Dit kan ernstige gevolgen hebben en is allesbehalve gunstig voor de onderneming.

Hoe kan je als bedrijf deze risico’s beperken?
Hoewel het volledig uitsluiten van voornoemde risico’s onmogelijk is, zijn er stappen die je kunt nemen om de kans op datalekken te verkleinen:

  • Creëer bewustwording bij werknemers: Bespreek met jouw werknemers de gevaren van het invoeren van (gevoelige) (persoons-)gegevens in AI-chatbots. Bewustwording is de eerste stap naar betere gegevensbescherming.
  • Stel duidelijke richtlijnen op voor het gebruik van AI-chatbots: overweeg reglementen op te stellen op basis van jouw instructiebevoegdheid uit artikel 7:660 Burgerlijk Wetboek, waarin je vastlegt hoe werknemers AI-tools mogen gebruiken.
  • Voer een (pre-)Data Privacy Impact Assessment (pre-)DPIA)* uit: Een (-pre)DPIA kan u helpen om de risico’s van het gebruik van AI-chatbots of andere tools in kaart te brengen en passende maatregelen te nemen voordat u dergelijke tools implementeert.
  • Maak duidelijke afspraken met derde partijen: Maakt jouw bedrijf gebruik van AI-systemen van derde partijen? Zorg er dan in ieder geval voor dat de contracten duidelijke afspraken bevatten over de verwerking, opslag en bescherming van gegevens. Maak een AI reglement en neem dit op in jouw personeelshandboek.

Hulp nodig bij het opstellen van een AI reglement en updates nodig van jouw Internet, e-mail en social media reglement?! Dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Let ook hier op! IE-rechten de prullenbak in door AI?
Een andere interessante ontwikkeling over het gebruik van AI-systemen, betreft de vraag hoe het zit met de intellectuele eigendomsrechten van de door AI gegenereerde output. Volgens artikel 1 van de Auteurswet is auteursrecht namelijk voorbehouden aan werken die het resultaat zijn van menselijke creativiteit. Dit roept de vraag op of AI-creaties hier ook onder vallen. Ondernemers die gebruikmaken van AI moeten zich hiervan bewust zijn, want de juridische status van dergelijke creaties is nog niet volledig duidelijk. Een andere ontwikkeling is dat AI-output wellicht binnen de modelrechtelijke definitie van ‘voortbrengsel’ hoort te vallen. Bij modelrechtelijke bescherming horen weer andere vereisten.

Het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJEU) zal in ieder geval binnenkort een aantal prejudiciële vragen behandelen over de rol van het creatieve proces en het bewijs van originaliteit in het kader van auteursrechtelijke bescherming van toegepaste kunst. De antwoorden van het Hof zullen van grote invloed zijn op de bescherming van AI-creaties binnen de EU. We zullen je in ieder geval op de hoogte houden van deze ontwikkelingen!

Hulp nodig?
De
ondernemingsjuristen van The Legal Company helpen je graag met het opstellen van duidelijke AI richtlijnen, het controleren van contracten met derde partijen en met het adviseren omtrent privacy, AI en intellectuele eigendomsrechten. Zo minimaliseer je het risico op datalekken, AVG-overtredingen, verlies van waardevolle intellectuele eigendom en boetes.
Neem contact op via [email protected] /020 345 0152.

Deel dit artikel

Ook interessant:

18 december 2023

35 jaar Menges Schoonmaak

35 Jaar geleden, op 1 maart 1989, startte glazenwasser Jan-Willem Menges zijn schoonmaakbedrijf. Met als missie: een van de massa onderscheidende firma zijn. Inmiddels telt het bedrijf 150 medewerkers. We...

18 februari 2022

25 jaar schoonmaak voor Brigitte Bovens

Schoonmaakster Brigitte Bovens werkt al sinds 1997 in de schoonmaak, waarvan 18 jaar voor Hago en zeven jaar voor Asito. Dat betekent dat ze dit jaar haar 25 jarig...

06 april 2022

Anita Verkerk nieuwe Directeur Diversey Benelux

Per 1 maart 2022 heeft Anita Verkerk de functie van Managing Director over de Diversey Benelux-organisatie op zich genomen. De huidige directeur Karel van Gorp, die deze functie met...

22 augustus 2022

Top 10 managementboeken

Vorige week plaatsten we een top 10 van boeken voor ontspanning tijdens de zomer. Nu volgt een top 10 van managementboeken. Wil jij jouw wijsheid bijspijkeren? Kijk welk boek...

28 juli 2024

#FAVORITES Gülşen Enli: Een ode aan alle schoonmakers

Laten we nooit neerbuigend kijken naar schoonmakers, want hun werk is essentieel en waardevol. Een eenvoudige glimlach of een vriendelijke groet kan veel voor hen betekenen. We hebben elkaar...

05 april 2022

“Ik wil de schoonmaakbranche nog mooier en fijner maken dan hij al is”

Ellen Dekkers startte net voordat de coronacrisis uitbrak als algemeen directeur bij de RAS. Wat hebben de twee jaar haar gebracht en waar wil de RAS het komende jaar...

09 augustus 2024

#FOTOFRIDAY Schiphol bedankt schoonmakers

Royal Schiphol Group Cluster Facilities kwam langs met het hele team om de schoonmakers van Hago Airport Services te bedanken voor hun inzet. Een attentie in deze drukke vakantieperiode.

29 mei 2022

Zero Waste Wandeltours

Hoe doe je boodschappen met minder plastic? Bij welke winkels kun je terecht met je eigen bakjes en zakjes? Wil je gelijkgestemden ontmoeten die ook graag minder plastic gebruiken?...

20 november 2018

Blog: Robotlove

De term ‘Robotlove’ zag ik enkele weken geleden op LinkedIn voorbijkomen, met een mooie foto erbij van een menselijk uitziende robot met een baby in de armen. Het betrof...

20 december 2018

Digitale Doolhof (6): met i-know van i-team kunnen schoonmaakbedrijven big data omarmen

Maak kennis met i-know van i-team Global. Met de i-know kit, die ATP-tests (adenosinetrifosfaat), slipmeters en een vuil challenge bevat, kan volgens i-team wetenschappelijk worden bewezen, hoe grondig en...