Schoonmaak blijft cruciaal beroep
In de persconferentie over het coronabeleid van dinsdagavond maakte premier Rutte bekend welke coronamaatregelen de komende weken van kracht zijn. Deze hebben ook gevolgen voor de schoonmaakbedrijven.
Maatregelen verlengd tot en met 14 januari 2022
Omdat de druk op de ziekenhuizen nog steeds heel hoog is, worden de maatregelen verlengd tot en met 14 januari 2021. Hoewel het aantal besmettingen daalt, maakt de overheid zich grote zorgen over de nieuwe omnikronvariant. Er zijn nog veel onzekerheden over de besmettelijkheid en de ernst van het ziektebeeld. Ook dit is reden om de maatregelen te verlengen.
Schoonmaak staat in de lijst cruciale beroepen
Basisscholen en scholen voor speciaal (basis)onderwijs gaan de week voor de kerstvakantie dicht. Ook de BSO is in deze week gesloten. Voor de noodopvang van kinderen van ouders met een cruciaal beroep blijven de scholen wel open. Schoonmakers die werkzaam zijn in cruciale sectoren, kunnen dus een beroep doen op deze noodopvang.
Steunmaatregelen worden verlengd
Doordat de huidige lockdownmaatregelen voorlopig tot en met 14 januari worden verlengd, zijn verschillende sectoren beperkt open. Dat geldt bijvoorbeeld voor evenementen en hotels. Daarom wordt het economisch steunpakket verlengd:
Verlenging NOW-regeling
NOW6 heeft betrekking op de periode van 1 januari 2022 tot en met 31 maart 2022. Het aanvraagloket wordt medio februari geopend. De voorwaarden voor NOW6 blijven gelijk aan NOW5:
- Minimaal 20% omzetverlies;
- Maximaal op te geven omzetverlies van 80% (ook als het omzetverlies tussen 80 en 100% geschat wordt);
- Een vergoeding van 85% van het opgegeven omzetverlies;
- Vergoeding per werknemer van maximaal 2 keer het maximale dagloon.
- Ook kunnen bedrijven voor het eerste kwartaal van 2022 een beroep doen op de TVL-subsidie (Tegemoetkoming Vaste Laten). Ondernemers met minimaal 30% omzetverlies kunnen deze aanvragen voor hun vaste lasten. Het is nog niet bekend wanneer het aanvraagloket hiervoor opengaat.
Geen CTB op de werkvloer
De daling van het aantal coronabesmettingen en de verlenging van de lockdown, hebben de kans op een verplicht CoronaToegangsBewijs (CTB) voor de werkvloer fors verkleind.
bron: www.schoonmakendnederland.nl