Digitale doolhof (3): Cleanfix ziet kansen samenwerking mens en robot: cobot

Saai schoonmaakwerk van lange gangen en grote hallen; het is een van de voorbeelden waar robotisering een mentale, praktische en efficiënte meerwaarde zou kunnen bieden. Of een samenwerking. Want terwijl de robot z’n werk doet, de schoonmaker zich op andere, niet gerobotiseerde taken richten. In onze themaserie Digitale doolhof zetten we digitalisering en robotisering in het middelpunt. In deze editie het woord aan Roland de Korte van Cleanfix over kansen, verbeteren van de schoonmaakkwaliteit, samenwerking en natuurlijk over mens en robot: cobot.

Roland de Korte, algemeen directeur Cleanfix Benelux BV, is enthousiast over de eerste, zelfstandige reinigingsrobot, de RA 660 NAVi: “Onze robot is uitgerust met een subliem navigatiesysteem, drie borstels of pads en een functioneel vormgegeven zuigmond. Geschikt voor locaties waar men veel vierkante meters vloeroppervlak moet schrobben en waar de lat voor schoonmaak en hygiëne hoog ligt.”

Wat biedt de Cleanfix reinigingsrobot?
Roland beantwoordt deze vraag met praktische voorbeelden: “Een schoonmaakbedrijf kan in plaats van mensen de robot inzetten voor bijvoorbeeld het schrobben van onder meer gangen, sporthallen , logistieke ruimten, winkelcentra en supermarkten. 
De samenwerking tussen de mens en robot zorgt ervoor dat het eentonige werk van het schrobben van grote oppervlakken – veel uren op of achter de conventionele schrobzuigmachine – door de robot wordt gedaan. De mens gaat daardoor werkzaamheden doen die niet door een robot kunnen worden gedaan. Dat verhoogt de kwaliteit van de schoonmaak. De schoonmaker fungeert voor de robot als operator die ervoor zorgt dat de robot zo efficiënt en effectief mogelijk functioneert. De schoonmaaktaak is verrijkt met technische kennis, planning en kwaliteit. Per project kunnen we bepalen wat het rendement is voor de opdrachtgever.”

Waarin onderscheidt de RA 660 NAVi zich?
Dit kunnen wij in drie woorden benoemen: eenvoud, kwaliteit en rijzekerheid!

‘Moeten’ bedrijven mee in het data-driven tijdperk?
“Ik denk niet dat het zo’n vaart zal lopen in de redelijk conventionele schoonmaakbranche, maar als schoonmaakbedrijf kun je je wel differentiëren als je hierin voorop loopt”, benadrukt Roland.

Wie zijn er al op de trein van Cleanfix gestapt?
“We kunnen helaas geen namen noemen, maar bij interesse kunnen we een afspraak voor een demonstratie maken of bezien of er een robot in de buurt aan het werk is waar men heen kan gaan. We horen de reacties en vragen graag.”

Over de themaserie Digitale doolhof
In de hedendaagse business lijkt alles om data en automatisering te draaien. Ook de schoonmaak kan niet meer zonder Internet of Things (IoT). In het doolhof van data en robots proberen we helderheid te creëren en bedrijven in de schoonmaakbranche de weg te wijzen. Daarom benaderde Schoonmaakjournaal bedrijven, ontwikkelaars en dienstverleners in data en robotisering met vijf vragen naar vijf jaar later

×