Toekomst Schoonmaak Jan van Triest (Biofriends): “Traditionele schoonmaak gaat verdwijnen”
“Er gaat veel gebeuren. We zullen veel meer gaan kijken naar de complete schoonmaakprocessen in plaats van enkel naar producten”, reageert Jan van Triest van Biofriends op onze vraag: de schoonmaak 5 jaar later? In onze themaserie Toekomst van schoonmaak bieden we dit virtuele vakmediapodium onder andere aan Charles Scholte van SVS, Rogier Moorman van Numatic, Ronald Boesjes van i-team Global en Karoline de Koning van Yask. Ditmaal gaan we met Jan van Triest in gesprek, een schoonmaakspecialist in hart en nieren met één focus: de mens!
“Traditionele schoonmaken gaat verdwijnen”, stelt Jan. Niet verwonderlijk om die uitspraak uit zijn mond te horen vallen, want wie Jan kent, weet dat hij zich al bijna 30 jaar met volle overtuiging inzet om schoonmaak naar een hoger plan te tillen. Niet voor niets betitelt hij zichzelf als Solution Driven Creative Cleaning Consultant op LinkedIn.
Residuvrij reinigen
Biofriends staat voor residuvrij reinigen, C3C cleaning: reinigen zonder dat er iets over- of achterblijft na een reinigingshandeling. C3C cleaning is een eigentijds én vooruitstrevend concept, maken we uit Jans woorden op: “Stilstand is achteruitgang. Je moet vooruit. Voor je mensen, je bedrijf, het vak. Daarom zullen de komende vijf jaar meer innovaties hun intrede doen. Ook trainingen zullen innoveren.”
Over dat laatste vertelt Jan: “Trainingen op basis van virtual reality hebben de toekomst. We merken dat nu al, we werken met heel simpele productfilmpjes van 15 a 20 seconden. We delen die filmpjes via WhatsApp met de Happy Cleaners op de werkvloer met informatie en instructies, die belangrijk zijn om een proces goed te laten verlopen. En het is bewezen: onze methode goed toepassen betekent minder werkdruk en minder zwaar werk. Hoe belangrijk is dat in deze en aankomende tijd van arbeidskrapte en duurzame inzet.”
Traditionele schoonmaak verdwijnt…
…maar wat verwacht Jan dan wel de komende vijf jaar op ons pad? “Je kunt hoog en laag springen, maar er gaat veel veranderen in het gebruik van chemie voor het reinigingsproces. Chemie roept steeds meer weerstand op, vaak vanuit de opdrachtgevers. Ik kreeg onlangs nog een telefoontje van een facilitair manager van een grote groep kinderdagverblijven. ‘We willen geen chemie meer in de kasten, maar het moet wel schoon’, zei hij. Dat is voor ons een wassen neus. Wil je als schoonmaakbedrijf, producent of groothandel wachten op dergelijke vragen van opdrachtgevers? Of sla je op de trom en laat je van je horen?”
“Meer doen met minder materialen, dat is de tendens”
De meerwaarde van één systeem
“Wij geven meerwaarde, ook in materialen. Laatst was er bij CSU een wedstrijd onder schoonmakers voor het beste idee van het jaar. Een daarvan was: één steel voor alles. Nou, wij hebben één systeem voor alles. Of je nu wilt stofwissen, moppen, zand vegen, wanden, plinten of trappen reinigen of vloeren droogtrekken. Meer doen met minder materialen, dat is de tendens. Hoeveel win je als contractcleaner als je 100 panden moet bevoorraden en het aantal producten van 80 naar 30 terug kunt brengen? Het belang van een vervoerder of logistieke groothandel ligt natuurlijk in het liefst zo veel mogelijk vervoeren, zij zitten niet op dergelijke ontwikkelingen te wachten. Toch zijn er al Reflex Partners en groothandels die zich wel durven te onderscheiden in meer met minder materialen. Regionale partijen, die wel het lef en de innovatie kracht hebben.”
“Happy Cleaners is ons stokpaardje”
Biofriends groeit zo’n 10 a 15% per jaar. “We laten zien dat meer met minder echt werkt. Dat je als schoonmaakbedrijf simpelweg beter voor mens, milieu en materialen kunt zijn. Wie kan dat het beste waarmaken? Biofriends! Hoe? We gebruiken minder (schoonmaak)middelen, zorgen voor gezondere mensen en meer rendement. Happy Cleaners is niet voor niets ons stokpaardje. Daar doen we het voor, want zonder mensen geen schoonmaakbedrijf, -business en -branche. Nu niet en over 5 jaar niet.”