Sander Haas over 10 jaar Asito Schoonmaakkracht van het Jaar: “De trots giert eruit”

“Het blijft een feest: de verkiezing van Asito Schoonmaakkracht van het Jaar. Als er één evenement is waar de trots aan alle kanten vanaf spat, dan is dit het wel. Trots op het vak, trots op collega’s”, stelt Sander Haas. Op vrijdag 14 juni – op de landelijke Dag van de Schoonmaker – viert Asito de 10e editie van haar verkiezing van de Schoonmaakkracht van het Jaar.

Ieder jaar kiest Asito de Schoonmaakkracht van het Jaar: de allerbeste van 10.000 collega’s. De collega die het vak intrinsiek uitdraagt. De collega die hét visitekaartje is van het schoonmaakvak. Nominaties door klanten, collega’s en leidinggevenden leiden tot een selectie, de halve finale in het stadion van Heracles Almelo en de ‘grande finale’ op het hoofdkantoor van Asito.

 

 

 

 

 

Model staan voor het vak
Monique van Riemsdijk, Elles van den Berg, Hiljo Martens, Joost Brinkhuis, José de Bok (de winnaar van vorig jaar) en Sander Haas vormen de jury van deze vakverkiezing: “Als jurylid is dit een van de hoogtepunten van het jaar, want hier ontmoet je echte vakidioten, de mensen die model staan voor het vak van schoonmaker. Het is ook het moment dat de diversiteit in ons mooie vakgebied naar voren komt. Niet alleen in de nationaliteiten die vertegenwoordigd zijn, maar ook in de vormen van liefde voor het vak.”

Trots is het toverwoord
“Trots is het toverwoord”, vervolgt Sander. “Ik zie trotse kandidaten en ik ben zelf trots op de mooie verhalen die ik hoor. We vieren een feestje met volop trots en vakmanschap. Het zijn de mensen die heel goed beseffen dat zij niet ‘maar’ de schoonmaker zijn, maar een essentiële schakel in het proces van de klant zijn. Schoonmaak is belangrijk werk. Als er niet wordt schoongemaakt, kunnen vele anderen hun werk niet meer doen. Een schoonmaker in een ziekenhuis is niet ‘maar’ de schoonmaker, hij of zij werkt aan patiëntveiligheid. En de schoonmaakkrachten in een keuken of fabriek waar voedsel wordt gemaakt, werken aan voedselveiligheid. Dat besef moet doordringen bij onze eigen mensen én bij de rest van Nederland. We werken hieraan door de schoonmaakkracht een gezicht te geven. Natuurlijk met onze verkiezing, en in onze communicatie vertellen we heel veel individuele verhalen over schoonmaakkrachten Maar om ze real life te ontmoeten, blijft natuurlijk het leukste.”

Tiende editie
“Het is de tiende keer dat het feestje Schoonmaakkracht van het Jaar-verkiezing wordt gevierd. Het is ook de tiende keer dat ik in de jury zit”, vervolgt Sander. “Elk jaar weer vinden we schitterende mensen, die een absoluut visitekaartje zijn voor het schoonmaakvak. Ieder jaar word ik weer verrast door de motivatie, de passie, de verhalen en het enthousiasme van mijn collega’s. En ik ken ze nog steeds niet alle 10.000, dus ik laat me volgend jaar weer verrassen. Op naar de elfde editie!”

And the winner is…
Wie gaat de winnaars van de voorgaande 9 edities – José, Hassan, Ilse, Avieth, Regina, Miwa, Frank, Songül, en Nurten – opvolgen? In de finale op 14 juni staan Semsa, Francois, Henriëtte, Dinie of Gré. Ons redactieteam wenst ze veel succes en plezier.

Wie zijn de 5 finalisten dit jaar. Je ontmoet ze in deze aftermovie van de halve finale:

#filmFriday Dit zijn de 5 Schoonmaakkracht van het Jaar-finalisten

 

Over Asito
Asito is een van de grootste schoonmaakbedrijven van Nederland. Dagelijks werken 10.000 kleurrijke vakkrachten verspreid over 50 vestigingen succesvol aan een schone en veilige werk- en leefomgeving. Voor Asito staat het verbinden van medewerkers, klanten en relaties voorop om zo samen tot de meest sociale en duurzame resultaten te komen.

Premium

De kracht van klein: Total Cleaning Products en ABC Products ontwikkelen unieke all-in-one hygiënezuil

“De mondiale vraag naar desinfectiezuilen explodeerde door het coronavirus, maar de uitdaging ook: veel...