28 november: FMGezondheidszorg symposium Circulariteit: van afdankers naar kanshebbers

Voor de één was een bezoek aan een textielververij 20 jaar geleden, waar honderden liters vervuild water voor slechts vier t-shirts werden geloosd, het moment waarop hij werd ‘gevangen’ door circulariteit. Voor de ander zit circulariteit al 30 jaar in zijn dna, doordat hij in dienst kwam van het bedrijf waar hij nog steeds werkt. En voor de derde ligt het moment nog verder weg, namelijk 35 jaar geleden. “Ik werd geconfronteerd met de gigantische weggooimaatschappij die we met z’n allen waren en nog steeds zijn.” Een ontmoeting met drie sprekers/workshopleiders van het aanstaande symposium van FMGezondheidszorg: Circulariteit, pak je kansen! op donderdagmiddag 28 november. Een symposium over afdankers en vooral kanshebbers.

“Werken bij een bedrijf dat goed is voor ons en ons milieu, geeft heel veel voldoening. Waar het eerst vooral ging om meer recycling, ben ik echt geïnspireerd geraakt door het Cradle to Cradle-verhaal van Michael Braungart in 2006. Het nut en de noodzaak om onze planeet te redden, werden zeer duidelijk en ook een potentiele oplossing. Ik ben hier meteen ingestapt en ook Renewi bood mij deze mogelijkheid. Pionieren in circulaire oplossingen gaf niet alleen een goed gevoel, maar opende ook veel deuren. Samenwerkingen werden versneld, doordat voorbeelden andere bedrijven en instellingen motiveerden. Inmiddels is het circulair denken onlosmakelijk verbonden met mij en ons bedrijf”, aldus Frank Geelen.

Antwoord op de dynamiek
Frank is manager Corporate Materials Sales Advice bij Renewi – afvaldienstverlener en koploper in de circulaire economie die een nieuw verdienmodel aan durft en pakt. Frank is een van de twee plenaire sprekers op het FMG-symposium. De naam van zijn presentatie: Van incontinentiemateriaal naar grondstof. “Het is een voorbeeld van  een ontwikkeling van een grote afvalstroom in de gezondheidszorg naar een grondstof. Ik neem de congresdeelnemers mee in de dynamiek en het antwoord dat wij hierop hebben. Er moet nog veel gebeuren in de transitie naar een circulaire economie, maar we hebben ook al veel gedaan. Nieuwsgierig? Dat is ook de bedoeling”, prikkelt Frank.

Van afdankertjes…
“In Nederland worden miljoenen kilo’s gebruikt textiel ingezameld. Circa 60% wordt nu nog doorverkocht aan Afrika. Het restant, zo’n 245 miljoen kilo, wordt jaarlijks verbrand met een CO2-uitstoot van 1,3 miljard kilo.” Harde cijfers van Peter van Schaik van Circularity.works. “Gezonde en duurzame zorg, je kunt er niet omheen”, stelt beroepsvereniging FMGezondheidszorg in haar uitnodiging voor dit symposium. Circularity.works gaat daar niet omheen: Circularity.works is namelijk producent van kleding ZONDER gebruik te maken van nieuwe grondstoffen. Het bedrijf daagt uit: “De textielindustrie komt weer terug naar Europa! Van gebruikte kleding naar nieuw!”

…naar kanshebbers
Peter leidt een van de twee workshops op het aanstaande FMG-symposium Van afgedankt textiel en snijafval naar circulaire kleding en heeft ‘zero waste’ op het vizier. Hij legt uit: “We kunnen nu al t-shirts, polo- en sweatshirts, maar ook handdoeken volledig recyclen, dus zonder toevoeging van nieuwe materialen. Samen met klanten willen we ook een vervolgonderzoek starten naar lakens, slopen en dekbedden.” Ongetwijfeld spreekt deze stap de leden van FMGezondheidszorg zeer aan.

“Je kunt er tegenop zien wat er nog allemaal moet gebeuren, maar kom kijken en laat je overtuigen dat eerste stappen durven te zetten ook echt loont. Laat je inspireren!”

Verspilling confronteert
Dat verspilling kan confronteren, weet Richard van Batenburg, key accountmanager bij Renewi en samen met collega Cor Gerritsen op het FMG-symposium leider van de workshop Afval-lab: “Een sprekend voorbeeld van verspilling kwam naar voren tijdens een rondleiding op ons bedrijf. Een klant uit de zorg was getuige van het lossen van een grofvuilcontainer. Daar rolden 20 rolstoelen uit, die blijkbaar over waren bij de aanbieder van deze afvalstroom. Helaas waren de rolstoelen tijdens het beladen dusdanig gekraakt dat ze waardeloos waren. De klant had deze rolstoelen zeer graag willen (her)gebruiken, waarmee veel geld was bespaard.”

De anatomie van vuilniszak
De workshop van Richard en Cor van Renewi is er een om je handen aan vuil te maken. Of ‘symbolisch’ schoon, zoals je wilt. “In het Afval-lab analyseren we een zak met afval van een deelnemer aan de workshop en gaan we kijken hoeveel grondstoffen er, onnodig, worden weggegooid. We gaan aan de slag met afvalsortering, productensamenstelling, grondstoffen en recycling. Als we dan toch nog echt afval tegenkomen, bekijken we waarom dit niet gerecycled kan worden en wat er bij de productie van dit originele product gewijzigd moet worden om het wel te kunnen recyclen. Hiermee betrekken wij ook de inkoopafdelingen van instellingen bij circulariteit.”

Chaostheorie
Op 28 november vindt het symposium over circulariteit plaats, de dag erna leven alle congresdeelnemers weer in de waan van de dag. Daarom onze slotvraag: wanneer ‘werkt’ circulariteit in het hedendaagse leven van alledag? Peter van Circularity.works: “Door over je gewoontes na te denken, die gewoontes (iets) aan te passen en zo milieubewuster te leven. Elke verandering kan al een mega stap zijn voor de wereld om ons heen. Immers, een vleugelslag van een vlinder kan aan de andere kant van de oceaan een storm veroorzaken… De chaostheorie. ”

Over het symposium
Op donderdagmiddag 28 november organiseert beroepsvereniging FMGezondheidszorg het symposium Circulariteit: pak je kansen! Gastsprekers en workshopleiders Adriaan van Engelen (Milieuplatform Zorgsector), Frank Geelen en Richard van Batenburg (beiden van Renewi) en Peter van Schaik (circularity.works) staan garant voor een praktische middag. Het symposium vindt plaats bij Forbo Flooring (marktleider in vloerbedekking) in Assendelft, die de symposiumdeelnemers ’s ochtends een unieke rondleiding biedt.’

Hier vindt u of je het hele programma en de mogelijkheid voor aanmelding.

Premium

Anderhalvemeters maken in musea en het nieuwe normaal: wat gewoon was, is niet meer

Bij musea denk je wellicht direct aan het Rijksmuseum in Amsterdam, maar er zijn...