“Wie onze nieuwe website bezoekt, maakt een customer journey”

“Wie jarig is, trakteert… Dat lukte niet op onze zevende verjaardag op 6 februari, maar wel in onze verjaarsdagsmaand. Onze traktatie? De nieuwe website van Schoonmaakjournaal.” Op 20 februari was daar de overstap. In alle stilte. Tijdens de nachtelijke uurtjes. Door het team van Seashore Media. En het was een uitdaging met bijna 6000 artikelen en publicaties in tekst en beeld. Een andere lay-out, een andere opbouw, andere en minder rubrieken, en aangevlogen vanuit een andere mindset met Schoonmaakjournaal Select en Business Seat. Een doordacht concept en voorbeeld van een customer journey. Voor de bezoekers – de fans van Schoonmaakjournaal, en voor de relaties – de supporters van Schoonmaakjournaal.

“Om 4 uur wakker worden, je smartphone pakken, Google openen en de nieuwe website zien. Yes! Dat was een wouw-moment!”, blikt Petra de Bruin terug op de vroege ochtend van 20 februari. Sinds die dag draait de nieuwe website van Schoonmaakjournaal. Eentje met een hoog customer journey-gehalte. “Volgens voorspellers en onderzoekers is customer experience in 2020 – dus volgend jaar al – de meest belangrijke onderscheidende factor voor een bedrijf, product of dienst. Voor die ‘experience’ is een customer journey nodig en daarvoor kruip je in de huid van je klant. Je maakt zijn/haar reis door het landschap van jouw product of dienst. Een reis naar een bestemming waar je customer enthousiast van wordt. Een reis van en voor ons allemaal.”

Hoe past Schoonmaakjouraal customer journey toe?
Door ons roer om te gooien”, antwoordt Esther van der Lelie prompt. “De wereld is veranderd in de zeven jaar dat Schoonmaakjournaal bestaat. Nu kom je een nieuwsbericht op meerdere websites en sociale media tegen, en denk je ‘alweer’. Mensen krijgen dagelijks sowieso (te) veel communicatie-impulsen binnen, dan moet je kijken hoe je dat kunt verbeteren. Dus hoe je dat kunt minimaliseren. Dat hebben we gedaan. We hebben het vorig voorjaar al vertaald naar een andere opzet en frequentie van onze nieuwsbrief. Het E-journaal brengt twee inspiratiemomenten in beeld, dus met foto, en verschijnt tweemaal in plaats van vijf keer per week. Daarnaast hebben we de kracht van ons E-journaal – om het nieuws zo kort mogelijk te brengen – behouden. Verder maakten we per 1 januari de grote ommezwaai van contentsnacks naar contentmarketing. Dit vanuit de gedachte dat iemand die enkel het schoonmaaknieuws volgt, de ontwikkelingen in de branche mist.”

Op werkdagen brengt het redactieteam het verhaal van de dag: verdiepende publicaties in de vorm van interviews, reviews, achtergronden, themaseries en opinies. In tekst en in beeld. “We brengen dus ontwikkelingen en pakken het schoonmaaknieuws anders dan anderen op”, vult Petra aan. Dat bezoekers (fans) en relaties (supporters) van Schoonmaakjournaal het waarderen, bevestigen de bereikcijfers van de wekelijkse nieuwsnotendop en dit voorbeeld: het interview: “Meer loon: nieuwe cao is erkenning voor het vak” met Jack Stuifbergen van Breedweer over de nieuwe schoonmaakcao. “Met het artikel bereikten we binnen enkele uren ruim 1700 mensen. Dit is veel voor facilitaire mediabegrippen, daar zijn we trots op. We krijgen hiermee bevestigd, maar ook bijvoorbeeld met onze groei in aantal bezoekers en bezoeken aan onze website (12%), het aantal volgers van onze LinkedIn Group (20%), meer opens van ons E-journaal (9% boven gemiddeld aantal opens van e-nieuwsbrieven), dat we met onze gamechanging wederom op de goede weg zijn.”

De huidige (schoonmaak)economie
Schoonmaakprofs minimaal belasten en maximaal informeren, ze veelzijdig en verdiepend op de hoogte houden, dan stap je in de wereld van de klant – de fans en supporters van Schoonmaakjournaal.nl en .be. De nieuwe website presenteert het overzichtelijk, snel – met minimale kliks – en op alle devices. Esther: “Zo’n reis past helemaal in de huidige deeleconomie. We delen onze content gratis met iedereen en waar men het wil: website, E-journaal, Twitter, LinkedIn, Facebook, Instagram en YouTube. Natuurlijk vind je op onze nieuwe website nog oude nieuwsberichten, bijvoorbeeld over afgesloten contracten, behaalde certificaten en indiensttredingen. Maar met ons dagelijkse verhaal van de dag rukt het aantal contentmarketing-publicaties onder de vlag Schoonmaakjournaal Select en Business seat op en zullen die het aantal nieuwssnacks gaan verdrukken.”

Petra tot slot: “In de wetenschap dat je met klantbeleving altijd kunt starten, en dat het nooit eindigt… Dat ruikt naar een uitdaging.  Dat past ons. Wij zijn de reis die customer journey heet gestart. En daar voelen we ons heel goed bij!”

 

Premium

Coronacrisis

Het coronavirus treft ons allemaal. Privé en/of zakelijk. Ook de cruciale beroepsgroep communicatie/media/marketing. Daarom...