Blog: de nieuwe weg van de schoonmaak-vaktoppers

edgar van engelenHet jaar 2021 is bijna voorbij. Een jaar dat voor de één een stilstaand jaar was en voor ander vol uitdagingen. Was het een jaar van voorbijgaande aard of een jaar dat we ons blijven herinneren? Waar in 2020 de schoonmaak op de kaart is gezet als een essentieel vak/beroep in de strijd tegen Covid-19 (en andere ziektemakers) is 2021, volgens mij, nog niet uit de schaduw van 2020 gekomen.

Ons mooie vak, werd dit jaar weer een soort ‘gewoon’. Heb je een zieke medewerker dan werd van de schoonmaakbedrijven gewoon verwacht dat we een andere schoonmaker stuurde om het werk te verrichten. Als dat niet lukte of deels, dan was daar verontwaardiging en onbegrip. Ikzelf vond dat lastig om te merken. Hoe komt het dat men verwacht dat de schoonmaak gewoon doorgaat als er een pandemie is en ook schoonmaakmedewerkers daardoor ziek worden? Men accepteert toch ook dat klassen /scholen sluiten als leerkrachten ziek zijn, men accepteert dat afdelingen van bedrijven sluiten als er zieken zijn of men mag vanuit huis (wat) werk verrichten.

“jammergenoeg bekruipt mij het gevoel dat schoonmaak weer ‘gewoon’ wordt”

Ik heb mijn mondje wel bij me en ik kan de klanten prima uitleggen dat ook schoonmakers ziek kunnen worden en vervanging niet altijd voorhanden is (krapte op de arbeidsmarkt). Na uitleg is het begrip er wel, helaas met name omdat de uitleg van een manager komt. Terwijl ik toch echt hetzelfde vertel als de rayonleider of objectleider. Wel bekruipt mij dan jammer genoeg het gevoel dat we weer naar ‘gewoon schoonmaak’ gaan. Zonder rekening te houden met het feit dat het vakwerk is dat door mensen wordt uitgevoerd.

“Laten we opdrachtgevers de nieuwe weg wijzen en onze hardwerkende schoonmaak-vaktoppers blijven waarderen”

Gelukkig zijn er ook contactpersonen die wel begrip en gevoel hebben bij de schoonmaak. Zij die onze mensen in ere houden. Ik zou dan ook willen voorstellen dat iedereen die met schoonmaak te maken heeft deze contactpersonen bedankt en in het zonnetje zet. Voor hen willen we een stapje harder lopen, voor hen komen we met plezier naar ons werk. Zij zijn een voorbeeld voor allen.
Laten we onze opdrachtgevers en contactpersonen de nieuwe weg wijzen die in 2020 is ingeslagen en dat ze onze hardwerkende schoonmaaktoppers blijven waarderen als echte vakmensen.

Via deze weg wil ik ook Schoonmaakjournaal feliciteren met de nieuwe weg die ze zijn ingeslagen en dat ze volgend jaar hun 10-jarig jubileum mogen vieren.

Edgar van Engelen
Directeur Clear4Clean