Schoonmaakgoeroe Jaap Niezen: “Voorbeeld van schijnveiligheid: handschoenen en mondkapjes”

“Zodra er sprake is van een coronabesmetting in je omgeving, hebben schoonmaken, desinfecteren en het coronavirus alles met elkaar te maken. Kennis over schoonmaken en desinfecteren wordt dan ineens heel belangrijk. Maar deze kennis ontbreekt in veel gevallen, zelfs in een professionele omgeving. Daar zou men beter moeten weten. Het bewijs van mijn stelling dat iedereen kan poetsen en maar weinigen kunnen schoonmaken, zie ik in deze tijd van corona regelmatig voorbijkomen. Een beetje met een doekje rondzwaaien en als een kip zonder kop ontsmetten kan iedereen. Schoonmaken is een vak. Bij een vak hoort vakkennis.” Pittige uitspraken en conclusies van Jaap Niezen, docent bij SVS Opleidingen en eigenaar van de schoonmaakgroothandel Schoonmaakgoeroe. Het is duidelijk, Jaap wil een ander licht laten schijnen op allerlei waanzin, vooral over desinfecteren: “Er gebeuren dingen die echt niet door de beugel kunnen. Heel veel adviezen zullen uiteindelijk voor schijnveiligheid zorgen. Schijnveiligheid is in mijn ogen gevaarlijker dan welk virus dan ook.”

“Uiteraard leef ik van de verkoop van artikelen in mijn webshop, maar ik verkoop geen onzin; is er iets niet nodig, dan vertel ik dat ook. Misbruik maken van deze corona-ellende is kortetermijndenken, ik ga voor de lange termijn”, verheldert Jaap. Hij vindt het opvallend dat er vaak niet over schoonmaken wordt gesproken, maar over het gebrek aan desinfectiemiddelen. “Alsof desinfectiemiddelen het belangrijkst zijn geworden. Zodra er sprake is van een coronabesmetting begint alles met schoonmaken. Schoonmaken is altijd de basis, een fundament, of je een toilet schoonmaakt of het werkblad in een grootkeuken.

“Als een flatgebouw een slechte fundering heeft, zal het instorten. Zo ook bij de schoonmaak.”

Over schoonmaken in relatie tot het coronavirus legt Jaap uit: “Wordt er schoongemaakt en hebben mensen het idee dat het goed is uitgevoerd, dan bestaat er een gevoel van veiligheid. Dit gevoel kan onterecht zijn. Ik spreek in deze over het gevoel van schijnveiligheid. Schijnveiligheid is denkbeeldige veiligheid. Je hebt het idee dat de schoonmaak of desinfectie goed is uitgevoerd. Bekijk je het rationeel,  dan klopt dit niet. Aan de voorwaarden van schoon is niet voldaan. Een gevoel van schijnveiligheid is bijzonder kwalijk. Ongemerkt wordt de bron van ellende doorgegeven.”

Voorbeeld van schijnveiligheid: handschoenen en mondkapjes
Jaap illustreert de schijnveiligheid met het verkeerd dragen van handschoenen en mondkapjes. “Handschoenen dragen in de schoonmaak is in veel gevallen ter bescherming van de persoon die ze draagt, maar als handschoenen verkeerd worden gebruikt, is er sprake van schijnveiligheid. Nu tijdens de coronavirus zie ik veel mensen die te pas en te onpas handschoenen dragen. In de supermarkt bijvoorbeeld: klant helpen, geld aannemen, wisselgeld teruggeven, weer een klant helpen, en ondertussen aan je gezicht frunniken.” Modieuze schijnveiligheid bestaat ook, Jaap post een foto in zijn blog op deze webpagina.

Schoonmaken en corona
Een ander belangrijk voorbeeld van schijnveiligheid is niet goed schoonmaken, het verkeerd toepassen van desinfectiemiddelen en het toepassen van de verkeerde handhygiëne. “Goed schoonmaken en het coronavirus is momenteel actueel. Ook in andere tijden is goed schoonmaken natuurlijk belangrijk. Door middel van schoonmaken wordt vervuiling weggehaald. Wat voor ons mensen vervuiling is, is voor micro-organismen een feestje. Als je dus de vervuiling wegneemt door goed schoon te maken, haal je de voedingsbodem weg. En je neemt ook een groot deel van de micro-organismen weg. Behalve dat vervuiling een voedingsbodem is, zorgt vervuiling er ook voor dat een desinfectans zijn werk niet goed kan doen. Een desinfectans is een slecht schoonmaakmiddel. Als je het wel als schoonmaakmiddel gebruikt en daarbij ook nog denkt dat het gaat desinfecteren, dan kom je bedrogen uit. Tijdens het schoonmaken wordt de desinfectans inactief door de vervuiling. Van desinfectie is dus geen sprake meer.” Het verwijderen van micro-organismen door schoonmaken, hoe? Jaap legt het uit: klik op deze link.

Desinfecteren en corona
“Kan ik alcohol bij desinfectiereiniger toevoegen? Is mijn toonbank dan corona-vrij? Die vragen kreeg ik recent. Ik heb werkelijk geen idee of de toonbank dan na afloop coronavrij is. Wat ik wel weet, is dat je middelen nooit mag mengen. Dat kan gevaarlijk zijn in verband met mogelijke gasvorming. Desinfectiemiddelen moet je nooit mengen, ze verliezen hun werking”, waarschuwt Jaap. “Desinfecteren heeft als doel het doden van micro-organismen. Daarvoor moet je je exact houden aan de gebruiksaanwijzing. Heb je deze wel eens gelezen? Staat er vermeld dat een middel uitsluitend geschikt is ter bestrijding van bacteriën, gisten en schimmels, dan geldt dat niet voor virussen. Wil je specifiek het coronavirus bestrijden? Dan is het natuurlijk zaak te lezen of het middel dat je in je handen hebt, geschikt is voor het bestrijden van het coronavirus. Dat zijn ze bij lange na niet allemaal. Schijnveiligheid kan in deze bij het niet geschikte middel dus ook het geval zijn.”

Jaap heeft een paar korte, praktische filmpjes gepost over correct handen wassen, handschoenen uittrekken en desinfecteren. Bekijk ze via deze link naar het YouTube-kanaal van Schoonmaakgoeroe.

Premium

Schoonmaakjournaal pauzeert: be right back

Zwaai zwaai, doei doei? Nou nee! Net als u begrijpen wij dat de pandemie...