#FotoFriday Een uitzonderlijk kunstwerk
Op een damwand in het Luxemburgse Vianden is de afgelopen twee weken een heel bijzonder kunstwerk gecreëerd. In samenwerking met Kärcher en het Luxemburgse energiebedrijf SEO (Société Electrique de l’Our) heeft kunstenaar Klaus Dauven een reverse graffiti, soms ook green graffiti genoemd, gemaakt op het 100 meter brede en 30 meter hoge oppervlak van de damwand bij de Lohmühle. Door achtergebleven vuil op de damwand te verwijderen met een hogedrukreiniger, kwam een tekening tot stand door een gecreëerd contrast tussen het vervuilde en het gereinigde oppervlak. Deze reverse graffiti toont expressieve portretten van arbeiders die betrokken waren bij de bouw van de dam.
“De tekening is bedoeld als eerbetoon aan de arbeiders die de dam bouwden. Dit motief sluit goed aan bij de reeks portretten, die ik eerder creëerde in Bamberg of in de Zuid-Franse havenstad Sète”, zegt Klaus Dauven. “In tegenstelling tot mijn eerdere creaties van bloemen, bomen of dieren op andere dammen, die midden in de uitgestrekte natuur liggen, passen menselijke gezichten hier beter, omdat Vianden zich eerder in een geürbaniseerd gebied bevindt”, vervolgt Dauwen. Net als zijn ander graffiti werk zal ook dit werk na verloop van tijd verdwijnen door verwering en biologische aangroei. Nu beoogt men in eerste instantie het werk op tijd klaar te hebben voor het door ViArt georganiseerde kunstfestival “KonschTour”, waar 80 kunstenaars in het pinksterweekend hun werk in Vianden en omgeving zullen tonen.
“We zijn erg blij met het artistieke ontwerp van de damwand”, zegt Luc Reinig, directeur van SEO. “Deze reverse graffiti geeft een visuele meerwaarde aan de damwand, en is meteen ook een statige eyecatcher in Vianden die bijzonder goed tot zijn recht komt in het panoramisch uitzicht vanaf het aanpalend historisch kasteel.”
De totstandkoming van het kunstwerk
Om de tekening op de dam te plaatsen, abseilden industriële klimmers vanaf de top van de dam naar beneden en brachten ze lijmpunten van biologische klei aan op het vervuilde oppervlak. Ze werden hierbij geflankeerd door landmeters die met behulp van lasertechnologie vanop de grond de juiste locaties op de damwand markeerden. Nadat alle lijmstippen waren aangebracht, werkten de klimmers met hogedrukreinigers het motief uit het vuil, bestaande uit mos, korstmos en schimmelgroei, en dit volgens een “verf op nummer”-principe. Tijdens de werkzaamheden werd speciale nadruk gelegd op een duurzame aanpak: het water voor de hogedrukreinigers werd rechtstreeks uit het reservoir gehaald en de elektriciteit kwam uit de stroomcentrale die zich bevindt aan de voet van de dam. Er werden ook geen reinigingsmiddelen gebruikt. De creatie van dit kunstwerk nam twee weken in beslag. Drie koudwater hogedrukreinigers, vier industriële klimmers, verschillende Kärcher-medewerkers en de kunstenaar zelf waren betrokken bij de totstandkoming.
Over Klaus Dauven
Klaus Dauven werd geboren in Düren op 6 juni 1966. Hij studeerde aan de kunstacademies in Düsseldorf, Münster en Aix-en-Provence. Zijn focus lag sinds de beginfase op tekeningen. In 1997 ontdekte hij de techniek van “reverse graffiti”, waarbij hij tekeningen maakte met een stofzuiger of een hogedrukreiniger door patina te verwijderen. Sindsdien heeft hij zich intensief in deze techniek verdiept. Tot zijn beroemdste en meest ambitieuze werken behoren tekeningen op damwanden in Duitsland, Frankrijk, Japan en Zuid-Korea. In 2021 tekende hij in Frankrijk het monumentale werk “La Fôret” op de 400 meter brede en 100 meter hoge damwand van Lac de Vouglans in het Juragebergte.