Blog: Welke wegwerphandschoenen beschermen wel en welke niet tegen coronavirus?

Naast mondkapjes zijn wegwerphandschoenen de bekendste en meest ingezette beschermingsmiddelen tegen virussen, zoals het coronavirus. Er zijn veel verschillende wegwerphandschoenen verkrijgbaar, ze beschermen lang niet allemaal tegen virussen. Bovendien gelden erg veel regels en eisen voor wegwerphandschoenen, die niet altijd even duidelijk zijn. Waar moet u op letten? En welke wegwerphandschoenen beschermen wél tegen het coronavirus?

Europese eisen voor wegwerphandschoenen
Werkgevers zijn verplicht hun werknemers geschikte Persoonlijke Beschermingsmiddelen te bieden, zoals wegwerphandschoenen. Deze wegwerphandschoenen én het gebruik ervan moeten voldoen aan de Europese verordening EG2016/425. Deze verordening verdeelt PBM’s in 3 categorieën: laag, middelmatig en hoog risico. Wegwerphandschoenen die beschermen tegen het coronavirus vallen in de derde risicocategorie (hoog). Wegwerphandschoenen in deze categorie bieden bescherming tegen risico’s met ernstige gevolgen, zoals overlijden of onomkeerbare schade aan de gezondheid. Handschoenen die binnen de Europese Unie worden verkocht, hebben een CE-markering om te bewijzen dat ze aan de richtlijnen voldoen. Supergloves/CaluGloves zijn gecertificeerd en voldoen aan de vereisten van deze verordening.

Bescherming tegen coronavirus
Veel wegwerphandschoenen zijn gecertificeerd om bescherming te bieden tegen micro-organismen, maar zijn niet geschikt om de gebruiker tegen virussen te beschermen. Hiervoor is de norm ISO 374 in het leven geroepen. Hierin staan de eisen voor handschoenen die beschermen tegen chemicaliën, virussen en micro-organismen. Maar pas ook daarmee nog op, want opnieuw zijn er categorieën. Staat bijvoorbeeld EN ISO 374-1 op de verpakking, dan beschermt de handschoen tegen chemische stoffen, maar niet tegen virussen.

Alleen wegwerphandschoenen met de vermelding EN ISO 374-5 beschermen tegen micro-organismen. Als het woord ‘virus’ onder het icoon staat, bieden de handschoenen ook bescherming tegen virussen.

Supergloves/CaluGloves zijn onderworpen aan zware tests om vast te stellen of virussen door de handschoenen heen kunnen komen. Alle Supergloves/CaluGloves zijn geslaagd voor deze tests en zijn daarom gecertificeerd om bescherming te bieden tegen virussen, zoals het coronavirus. Daarom mogen ze ook dit logo dragen met het aanvullende kenmerk ‘virus’.

Andere eisen en opties
Het zal je opvallen dat je uit veel verschillende materialen kunt kiezen. Je kunt in de basis kiezen uit nitril, latex en vinyl. Ieder materiaal heeft voor- en nadelen en niet alle materialen voldoen aan alle wettelijke eisen voor specifieke gebruiksdoeleinden. Daarnaast staan er veel codes en icoontjes op de verpakking. In norm EN 420 staat bijvoorbeeld dat handschoenen geen gevaar voor de gebruiker mogen opleveren en dat ze zoveel mogelijk pH-neutraal moeten zijn. Staat EN 455 op de verpakking, dan zijn de handschoenen geschikt voor medisch gebruik. En staat op de verpakking een icoon bestaande uit een glas en vork? Dan mogen de handschoenen worden gebruikt voor contact met levensmiddelen. Het maakt kiezen wellicht minder eenvoudig. Onthoud daarom één ding: alléén wegwerphandschoenen met de vermelding ‘virus’ en het viruslogo bieden bescherming tegen het coronavirus. 

Joris Krabbenborg,
manager Marketing en E-commerce Carel Lurvink

In een reeks van 3 blogt Joris over het coronavirus. Leestip:
Blog: Mondkapjes tegen het coronavirus: do’s en don’ts
Blog: Handhygiëne en het coronavirus: desinfecteren of wassen?