Blog: Goud in handen

Vandaag is het Duurzame Dinsdag. De 23e. In 1997 begonnen als Nationale Toekomstprijs en ontstaan vanuit het verlangen van mensen om te werken aan een duurzame samenleving. Sinds 2003 heet de 1e dinsdag in september: Duurzame Dinsdag. Een dag met een koffer, een dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag en beloond kunnen worden met een prijs.

Dat de zorg om onze toekomst dit voorjaar opeens heel dichtbij kwam, heeft iedereen ervaren. En toch worden er heel veel duurzame en circulaire initiatieven, ondanks de enorme impact door de coronacrisis, geïnitieerd, opgepakt en voortgezet. Dat is bijzonder, mooi, hartverwarmend. Het zegt heel veel over de verbinding die we hebben met elkaar, onze wereld, nu en in de toekomst.

Vandaag is zo’n dag waarop ik mezelf weer eens afvraag: Ralph – duurzaamheid –  circulariteit, hoe gaan die samen? Dat kan altijd beter, maar eerlijk is eerlijk ’alle kleine beetjes’ voor minder CO2-uitstoot en minder verbruik van moeder aarde helpen. Van regentonnetje in de tuin tot vaker de fiets pakken voor een boodschapje. Tja, bewegen is sowieso goed 😉.

In groter perspectief ben ik zo vrij dat, zakelijk gezien, Katrin best in het Duurzame Dinsdag koffertje zou passen. ’Katrin – duurzaamheid maakt deel uit van onze natuur’: onze slogan, overtuiging, ondernemerschap, visie, missie. Nee, Katrin en duurzaamheid is geen nieuw initiatief, maar wel een unieke. Eén vanuit onze genen. Metsä – de naam van de Group, ’de moeder’ van Katrin – is het Finse woord voor bos. De basisgrondstof voor ons hygiëne- en tissuepapier is hout. Dat verbouwen we in uitgestrekte natuurgebieden, waarvoor ik echt iedereen met een hart voor de natuur zou willen uitnodigen voor een stilte wandeling. In ieder geval Floortje Dessing. Een ware en verrassende ’discovery’.

Waarom dan toch Katrin in dat koffertje? Wij vormen zelf de hele bedrijfskolom voor het product dat we vermarkten. Van bos tot pulp, van papier tot karton. En het hout dat we gebruiken is 100% traceerbaar: 88% van ons hout is afkomstig uit gecertificeerde bossen en 12% komt uit gecontroleerde bossen. Elke boom is belangrijk. Daarom gebruiken we elk deel van de boom voor onze producten met de hoogste toegevoegde waarde: 15% schors, takken en toppen voor bio-energie, 60% voor gezaagd hout en 25% voor de productie van pulp, karton, tissue en bakpapier. En… we zorgen weer voor nieuwe bomen in de bossen door 4 nieuwe zaailingen te planten voor elke boom die we kappen.

Wie evenaart ons hierin?

Vaak hebben we meer duurzaam goud in handen dan we denken. Laten we ons dat realiseren en laten we dat waarderen. Daarom pleit ik voor een tweede koffer op Duurzame Dinsdag: een koffer met bestaande duurzame succesnummers.

Fijne dag!

Ralph Vodegel,
Sales Director Metsä Tissue Benelux