Blog: De definitie van duurzaamheid: de snaren van een gitaar

Je kunt tegenwoordig niet om het begrip duurzaamheid heen. In elke branche is het een thema en je leest het dagelijks op social media terug. Wanneer je Google laat zoeken op ‘duurzaamheid’, kom je veel verschillende definities tegen. Maar welke uitleg raakt nu de juiste snaar? Dat is voor iedereen, denk ik, anders. En dat is juist goed.

Het ligt natuurlijk ook aan het onderwerp waarover het gaat. Een casemanager verzuim vertelt je waarschijnlijk iets anders dan een autoverkoper. Een energieleverancier versus afvalverwerker? Je krijgt een ander antwoord.

Ik zie de uitleg van duurzaamheid misschien wel een beetje als het spelen met een gitaar. Als je de snaren goed bespeelt, heb je prachtige muziek. Het kan ook mis gaan… Het zijn verschillende snaren samen die de muziek (mooi) maken. En smaken verschillen ook nog eens. Dat is met duurzaamheid ook een beetje zo. Als ik met mensen spreek over duurzaamheid, vraag ik regelmatig wat duurzaamheid voor hen betekent. Niet zozeer vanuit de ‘werkgedachte’, maar vanuit zichzelf. Dan zie je vaak al dat er een andere uitleg komt.

Voor mij is duurzaamheid best wel simpel. Iets doen voor de lange termijn, waarbij we rekening houden met Planet, People, Profit. In deze volgorde wat mij betreft. Het belangrijkste voor mij is dat dit met elkaar in balans is en dat ze elkaar aanvullen. Zowel privé als zakelijk.

Je kunt het ook ingewikkelder maken. Wikipedia doet een goede poging https://nl.wikipedia.org/wiki/Duurzaamheid. Het kost wat moeite om er doorheen te komen, maar er staan wat ook wel weer een paar noten in, die muziek maken.

Wat betekent duurzaamheid voor jou?

Wilco de Kwant ♻️
adviseur circulaire schoonmaak bij ClearCircle

ClearCircle is een Nederlands bedrijf dat een compleet pakket duurzame en afbreekbare schoonmaakmiddelen voor de professionele werkomgeving ontwikkelt en produceert. Als eerste en enige in Europa biedt ClearCircle een innovatief circulair Bag in Box retourprogramma.

Premium

Schoonmaken na lockdown: hygiënisch veilig is het nieuwe schoon

Hygiëne, veiligheid, vertrouwen: opnieuw ‘zoomt’ Vileda Professional via een kort, krachtig en waardevol webinar...