Terugblik AWOG-bijeenkomst Techniek & Toekomst: van glazenwasser naar drone-piloot?

Blijven we ladderen? Of gaan we met drones ramen zemen? En welke kanskaarten liggen op tafel voor glasbewassing met microbiologische reinigers? In De Machinist in Rotterdam – waar van 1949 tot 2005 het Scheepvaart- en Transport College was gevestigd – vond op 5 november de halfjaarlijkse ledenbijeenkomst van AWOG (Alles Weten Over Glazenwassen) van brancheorganisatie OSB plaats. De Euromast was nabij, maar is dat ook qua reiniging ‘toekomsttechnisch’ het geval?

Met 50 mannen en vrouwen (!) was de belangstelling voor het thema Techniek & Toekomst groot. En met Blokker als voorbeeld – het miljardenconcern van ooit is nu een vervallen imperium – lag er ook een uitdaging voor de aanwezige ondernemers. “Blokker zag de concurrentie van Action aan de linkerkant en bol.com aan de rechterkant niet aankomen. Dus wees op je hoede, want de concurrentie hoeft niet van je collega’s te komen”, waarschuwde AWOG-voorzitter Peter Rietbroek van allround dienstverlener in glas en gevel Rietbroek. Hij sloeg daarmee een bruggetje naar glasbewassing met nieuwe technieken en met drones.

 

Vrijheid op vakantie
Gastspreker Parcival Hofland is expert in drones en nam de deelnemers in vogelvlucht mee naar kansen en uitdagingen, ontwikkelingen en (on)mogelijkheden voor de vliegende en onbemande propeller. Waar velen bij drones denken aan vliegende filmbeelden, daar worden ze ook al met succes in bijvoorbeeld de agrarische sector ingezet. Bijvoorbeeld voor een check van de gewassen op insecticiden. “Dat geeft vrijheid, want je kunt als teler op afstand (vanuit je vakantiestoel) je gewassen inspecteren.”

Bijsturing in bedrijfsvoering
Gerenommeerde bedrijven uit diverse branches, waaronder Riwal – verhuurder van onder meer hoogwerkers, gaan op zoek naar de techniek en toekomst van drones. Welke mogelijkheden, maar ook welke gevaren voor de bedrijfs(uit)voering schuilen er? Hoewel drones steeds betaalbaarder worden, de techniek verfijnt, de toepassingen verruimen, verscherpen de regels zich ook. Daarbij gaat het niet alleen om beperkingen van het gebruik van drones nabij vliegvelden en in de buurt van mensen en verkeersstromen als auto’s, voor de besturing van drones moet je ook gecertificeerd ‘piloot’ zijn. En drones kennen ook uitdagingen in stabiliteit. Voor de glas- en gevelspecialisten die bij deze AWOG-themabijeenkomst aanwezig waren, is juist dat een punt, want langs en nabij (hoge) panden/muren zijn er altijd luchtstromen.

Droom of drone?
Parcival liet tot slot enkele voorbeelden van glas- en gevelreiniging met drones zien. De dakpannen werden inderdaad schoon of schoner, maar de roze chemie stroomde van het dak af en droop op de grond. Een ongewenste situatie. Conclusie: de strenge regels voor veiligheid en toepasbaarheid overheersen het gebruik en de inzet van drones vooralsnog. Maar dat we onze ogen niet moeten sluiten voor dergelijke technieken, is ook een feit. Of uitdaging.

Volledig veilig
Guus Ploeger, commercieel directeur van Militex, pakte het thema Techniek & Toekomst op circulaire wijze op, namelijk met microbiologische reinigers. De 70-jarige Militex is pionier in het reinigen met bacteriën, stelde Guus: “In 2003 haalde Erwin van de Eijnde al ‘de natuur in huis’.” Militex is een Nederlandse firma, sinds 1948 ononderbroken actief in het ontwikkelen en produceren van maatwerk oplossingen in reinigingsmiddelen en onderhoudsproducten. Bacteriën blijken vuilvreters, legde Guus uit: “De natuur houdt zichzelf zonder chemie schoon door microbiologie.”

In principe is microbiologisch reinigen overal toepasbaar, maar de uitdaging zit ‘m erin dat vuil op een gevel of op glas ‘goed’ vast zit, doordat het er vaak al lang(er) op zit. Dat verdient een inwerktijd van het reinigingsmiddel; tijd die er veelal niet is of niet kan worden genomen. Microbiologische reinigingsmiddelen zijn overal toepasbaar,  ze circulair en volledig veilig voor gebruikers, oppervlakken en milieu. Reinigen met bacteriën biedt dus kansen. Nu al. Kansen die Militex met glas- en gevelondernemers in een pilot op gaat pakken. Gaan miljoenen vuilvretende bacteriën hun werk goed doen? We gaan het ontdekken.

×