Toiletonderzoek: 43,6% kans op schoon toilet
Met 43,6 procent schoon bevonden toiletten is de kans om een schoon openbaar toilet aan te treffen in Nederland nog nooit zo hoog geweest. Dat blijkt uit het Nationale Toiletonderzoek 2023, uitgevoerd door vakblad Service Management en facilitaire groothandel Facility Trade Group.
Net zoals voorgaande jaren scoorden de damestoiletten beter dan de herentoiletten: 47 procent schoon tegenover 42 procent. Gemiddeld komen we daarmee uit op 43,6 procent schoon bevonden toiletten. Dat is een mooie verbetering ten opzichte van de score van 40,4 procent van vorig jaar. Maar het betekent ook dat de kans op een schoon toilet te belanden nog steeds minder dan 50 procent is. Toch lijken we langzaamaan richting die mijlpaal te bewegen. Ooit waren we al blij wanneer gemiddeld één op de drie toiletten schoon was. Sinds 2015 schommelt het gemiddelde rond vier op de tien toiletten.
Onderzoek met dipslides
Voor het onderzoek hebben testers het land doorkruist om 150 toiletten te testen met zogenaamde dipslides. Daarmee wordt de bacteriologische en dus onzichtbare vervuiling gemeten op vier contactvlakken: de zitting van het toilet, de spoelknop, de knop van de kraan en het handvat aan de binnenkant van de deur. Met 25 procent slecht of zeer slecht, was de bril het meest vervuild. Gevolgd door de kraan met 24 procent. Daarna volgen de spoelknop (13 procent) en de deurknop (6 procent).
Zorg het schoonst
De toiletten zijn verdeeld over vier categorieën: de zorg, de horeca, openbare gebouwen en warenhuizen. Waar de zorg vorig jaar nog het laagst scoorde met 29 procent schoon, waren de toiletten in wachtkamers en gangen van ziekenhuizen, zorginstellingen en huisartsenpraktijken dit jaar het schoonst met maar liefst 60 procent. De openbare gebouwen staan op plaats twee met 41 procent schoon, gevolgd door de warenhuizen met 40 procent. Met een schamele 39 procent schoon sluit de horeca de hekken.
Winnaar 2023 in Enschede
De winnaar van het Nationale Toiletonderzoek 2023 vinden we wel in de horeca bij Van der Valk in Enschede. Dit hotel kreeg dit jaar de hoogste score (een 9), zowel wat betreft de afwezigheid van bacteriën als het visuele aspect. Met een deurknop die je bijna kon aflikken, zo schoon. Op de zitting, de kraan en de spoelknop zat slechts één eenzame bacterie van waarschijnlijk onschuldige aard. De aanwezigen van het schoonmaakteam Geertje, Sabine, Maria, Sandra en Jasmien, hoofd huishouding bij het hotel Samantha en manager Fleur van der Valk zijn terecht trots op de onderscheiding. Die laatste: “Het is mooi om te zien dat het harde werken wordt opgemerkt en zo wordt beloond.”