TNO ontwikkelt model om kunststof effectiever te recyclen
Wetenschappers van TNO hebben een model ontwikkeld dat de materiaaleigenschappen van kunststof kan vertalen naar een waarde. Hetzelfde model laat vervolgens zien hoe dat type kunststof het beste kan worden hergebruikt. Op naar een circulaire economie.
TNO ging twee jaar geleden uit van de vraag ‘hoe zou het zijn als kunststofsoorten op hun kwaliteit kunnen worden gescheiden in plaats van op het type materiaal? Kan kunststof dan effectiever worden gescheiden en meer circulair worden hergebruikt?’ Hiervoor ontwikkelde de TNO-afdeling Circulaire Plastics het QMRP- model dat de kwaliteit van gerecyclede kunststoffen aan de hand van wiskundige berekeningen en experimentele data kwantificeert. Deze data worden verkregen via mechanische tests op onder meer geur, kleur en compatibiliteit. Milad Golkaram, een van de wetenschappers die het project leidt: “Het model waardeert elk polymeer tussen 0 en 1, waarbij 1 de hoogste kwaliteit gerecycled plastic is en 0 ‘trash’. Elk getal daartussen geeft een waarde aan de kwaliteit.”
In het huidige recyclingsysteem is het zo dat huishoudelijke kunststofverpakkingen worden ingezameld dankzij de NIR-technologie (Near Infrared) en bij het recyclingbedrijf worden gesorteerd op het type plastic. Nadelen zijn volgens TNO dat de milieubelasting groot is en het ook de kwaliteit van het plastic beïnvloedt, omdat het vaak wordt gemengd met andere kunststoffen. Uit het onderzoek levenscyclusanalyse (LCA) waar onder meer Milad aan heeft meegewerkt, blijkt dat de voordelen en lasten van recycling voor het milieu veranderen als de kwaliteit van de gerecyclede output kan worden gemeten. Heeft kunststof het laagste kwaliteitsniveau dan kan het naar de chemische verbranding, maar heeft het een hogere waarde dan kan de recycler er een geschikte markt voor vinden.
Jan Harm Urbanus, hoofdonderzoeker Circulaire Kunststoffen bij TNO, noemt het model een gamechanger. “Het model helpt de kwaliteit van het polymeer bij elke stap te controleren, zodat we de kwaliteit kunnen begrijpen en valoriseren. Het QMRP-model zorgt ervoor dat recyclers kunnen classificeren op basis van kwaliteit, en dus de beste kunststoffen binnen een specifieke subgroep kunnen worden behouden. Kwaliteit als parameter gebruiken zodat kunststoffen effectiever kunnen worden gerecycled is een echte gamechanger en draagt bij aan de circulaire economie.”
TNO zal het model dit jaar in het veld testen, als de resultaten positief zijn kan het model worden geïmplementeerd bij recyclingbedrijven.
Bron: TNO