FMG-symposium over verduurzaming zorg: “Pak je kans om zelf aan het stuur te blijven”
“We staan voor een enorme uitdaging. ToekomstProef biedt concrete handvatten waarmee zorgorganisaties en marktpartijen het eten en drinken in de zorg kunnen gaan verduurzamen”, vertelt Rudi Crabbé, initiator van ToekomstProef (onderdeel van stichting Eten+Welzijn). We nemen een aanloop naar het najaarsymposium van FMGezondheidszorg Wat staat er op jouw menu? op donderdag 9 november vanaf 12.00 uur in Koninklijke Visio in Huizen. Wat staat er op jouw menu? Het maken en eten van voedsel heeft een grote klimaatbelasting. Hoe kunnen we in de zorg bijdragen aan het verminderen hiervan? Tijdens het FMG-symposium op donderdag 9 november maak je kennis met inzichten en praktijksituaties om gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken.
Gezonde zorg staat voor alles wat het leven voedt: gezond en duurzaam eten, bewegen, ontspannen, zingeving, sociale omgeving, passie en ontwikkeling. ToekomstProef is een initiatief van Stichting Eten+Welzijn, ontwikkeld met steun van MVO Nederland, Nevi, het ministerie van VWS, Intrakoop, Milieu Platform Zorg en een groot aantal koplopers in de zorg. Met ToekomstProef heeft de zorg een eigen, integrale aanpak om actief bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen, die vanuit de Green Deal zijn gesteld.
Grote opdracht, grote noodzaak
Tijdens het najaarsymposium Wat staat er op jouw menu? nemen Rudi Crabbé en Anton François de facility managers in de gezondheidszorg mee om de voetafdruk te verkleinen en het welzijn vergroten; hoe doe je dat in de praktijk?
Rudi: “Het verduurzamen van voeding in zorgorganisaties is een grote opdracht. Maar ook een grote noodzaak. Voor de mens, voor de planeet, nu en in de toekomst. Verduurzamen doe je samen, in kleine stapjes en met een duidelijk doel. En geen zorginstelling én geen persoon zijn hetzelfde. Dus het is belangrijk dat iedereen het op zijn eigen tempo kan doen en zelf zijn of haar prioriteiten bepaalt. Maar we moeten hierin wel dezelfde norm hanteren, zodat we meetbare resultaten kunnen laten zien en daadwerkelijk impact kunnen maken.”
Wat staat er op jouw menu?
“Verduurzamen betekent ook kansen benutten om eten en drinken in de zorg te innoveren, om beter aan te sluiten bij je patiënten en cliënten en trots te creëren bij de medewerkers die mooie resultaten bereiken. Pak je kans om zelf aan het stuur te gaan zitten. Ga niet wachten op het startschot, de race naar duurzame zorg is al gestart”, motiveert Rudi alle leden van FMGezondheidszorg om op 9 november naar het najaarsymposium te komen.
Het programma bevat een plenaire sessie met Rudi en Anton Voetafdruk verkleinen, welzijn vergroten; hoe doe je dat in de praktijk? én drie interactieve sessies over (1) eiwittransitie, (2) duurzaam inkopen en verbinden en (3) financiering en ketensamenwerking.
Je kunt je eenvoudig aanmelden via deze link: Programma en aanmelden 9 november symposium – FM Gezondheidszorg