“De schoonmaker is vaak onterecht het stereotype beeld van de WML-sector”
Bij de discussie over een mogelijke verhoging van het wettelijk minimumloon wordt vaak een foto van een schoonmaker geplaatst. Waarom? is de vraag hierbij. Want dit is niet terecht. En wat merkt de schoonmaakbranche ervan dat de extra WML-verhoging niet doorgaat? De Ondernemer stelt vragen aan Schoonmakend Nederland en Schoonmaakbedrijf Asko.
‘”De schoonmaker is vaak onterecht het stereotype beeld van de WML-sector”, zegt Ilse Vanhijfte, woordvoerder van brancheorganisatie Schoonmakend Nederland, nadat bekend werd dat de extra verhoging van het wettelijk minimumloon geen meerderheid zal krijgen in de Eerste Kamer. Zo trapt het artikel op De Ondernemer af. Ilse gaat verder met benoemen dat de schoonmaakbranche geen ‘ wettelijk minimumloon-sector’ is. Deze stelling onderbouwt ze met het feit dat de cao van de schoonmaakbranche al jaren boven het WML ligt en dat de sector daar trots op is. “De afgelopen jaren betaalden we gemiddeld 20 procent boven het wettelijk minimumloon. Maar door al die verhogingen van het WML, wordt dat nu natuurlijk wel ingelopen.”
Verhoging minimumloon heeft invloed op de rest
Het artikel verduidelijkt dat de schoonmaakbranche juist concurrerend wil zijn met de WML-sector. ‘De schoonmaker heeft bij de laatste cao-onderhandelingen 19 procent extra loon gekregen, waarvan de laatste 5,5 procent aanstaande 30 juni. Daarnaast lopen er onderhandelingen voor een nieuwe cao.’
Ook Sander Epping van Schoonmaakbedrijf Asko stelt De Ondernemer vragen. Hij geeft aan dat de instapschaal per 1 juli 3,4 procent boven het minimumloon ligt. En dat zij met verschillende schalen en tredes werken. “De meeste medewerkers zitten in de hoogste trede. Als het minimumloon omhoog gaat, heeft dat ook invloed op de rest. We moeten concurrerend blijven, dus ook meegroeien.”
Ilse verduidelijkt dat het wettelijk minimumloon dan op het loongebouw duwt en zo alle schalen en treden omhoog duwt. “Dat helpt niet om ons personeel maatwerk te bieden. Denk aan taallessen, vakopleidingen, een goed pensioen of een vitaliteitsprogramma. Dat wordt moeilijk als alles naar het loon gaat.”
Wat gebeurt er als we het WML loskoppelen van uitkeringen? Volgens het artikel schieten de kosten voor de werkgevers nog harder omhoog dan de lonen van medewerkers, welke ze dan ook weer doorvoeren aan de opdrachtgevers. Klik op de link om verder te lezen wat de consequenties zijn en waarom de stijging van het WML niet los gezien kan worden van de toeslagen: De Ondernemer
Lees ook:
Schoonmakend Nederland stuurt brief aan de informateurs
‘Extra loonsverhoging was killing geweest voor mkb’ (deondernemer.nl)