Blog: De magie van veilig voelen
Ken je dat….je komt alleen ergens binnen op een feestje en je kiest ervoor om naast de persoon te gaan zitten die je kent of leuk vindt. Waarom? Waarschijnlijk omdat dat je een veilig gevoel geeft, het voelt comfortabel en je hoeft je geen zorgen te maken over een gesprek. Ik doe het zelf ook, zeker als ik een keer wat minder goed in mijn vel zit. Op andere momenten vind ik het geen probleem om bij onbekenden te gaan staan en een praatje aan te knopen. Maar ik heb dat wel moeten leren!
Hetzelfde geldt ook voor onze werkomgeving. Je voelt je prettig, als je goed kunt opschieten met je collega’s, je wordt gezien als een persoon en niet als een nummer en als jouw leidinggevende en collega´s je werk waarderen.
Maar wat als dit niet zo is? Wat doet dat met jou?
Waarschijnlijk raak je sneller afgeleid op je werk, maak je je zorgen over een ‘probleem’ met een collega, heb je twijfels of jouw leidinggevende jou wel ziet en waardeert voor wat je doet. Dat kan ertoe leiden dat je met steeds meer tegenzin naar je werk gaat omdat je je niet meer veilig en beschermd voelt op de plek waar je heel veel uren doorbrengt.
Uiteindelijk stelt je jezelf de vraag: ‘Is dit wat ik wil doen? Wil ik hier blijven werken? Je gaat rondkijken naar ander werk.
De ultiem veilige omgeving
Wat is dan het ultieme recept voor een sociaal veilige werkomgeving? Volgens mij is dat er niet. Het is een combinatie van verschillende onderdelen. Mijn eigen top 5 hierin is:
• Laat medewerkers zien dat hun bijdrage ertoe doet.
• Geef je medewerkers een eigen stem in de organisatie.
• Focus op het vergroten van vertrouwen in zichzelf en in het team.
• Stimuleer compassie van het management.
• Vergeet niet het individu in je team te zien en waarderen.
Veiligheid, ook binnen mijn eigen organisatie, houdt naar mijn mening in dat er een integere sfeer is, je open kunt zijn en respect hebt voor elkaars mening of cultuur.
Voelt jouw team zich veilig, dan kun je hen makkelijker betrekken. Bijvoorbeeld in een teamvergadering, bij het oplossen van problemen, het samenwerken aan projecten en het omgaan met collega’s en klanten.
Zie en waardeer het individu
Ondanks dat we vaak spreken over het ‘team’, mogen we niet vergeten dat we te maken hebben met individuen. Iedereen is anders. We mogen dus niet alleen oog hebben voor het behalen van resultaten, maar ook voor het behouden van het individualisme en de verschillende perspectieven. Juist die brede insteek is goud waard en bevordert een inclusieve werkcultuur waarbinnen iedereen zich ‘thuis’ voelt. Dat maakt jouw team sterk!
Bovendien blijkt uit onderzoek dat medewerkers die zich emotioneel veilig voelen op het werk, minder ziek zijn, niet zo snel vertrekken en meer genegen zijn om ambassadeur voor je organisatie te zijn. Dat is goed nieuws in deze krappe arbeidsmarkt. We weten immers allemaal hoeveel kosten gemoeid zijn met het werven, aannemen en trainen van nieuwe medewerkers.
Onze bijdrage aan veilig voelen
Als opleider proberen we hier ook een steentje aan bij te dragen. Veiligheid staat binnen onze eigen trainingen altijd voorop. Een veilige leeromgeving is cruciaal voor een maximaal leereffect. En om deze leersituatie te creëren zorg ik er ook voor dat ‘mijn’ team medewerkers en trainers zich prettig in hun werk voelen en gewaardeerd worden. Zo maken we de cirkel rond en ontstaat er de magie.