Vanaf 2026 verplicht loontransparantie: bedrijven moeten laten zien wat ze betalen
Redacteur van duurzaamheid en economie Basia Elting publiceerde in Trouw het nieuwsbericht over de loonstransparantie die bedrijven vanaf 2026 moeten gaan voeren.
Vanaf juni 2026 zijn bedrijven in de EU verplicht om inzicht te geven in hun loonstructuur – uitgesplitst naar geslacht en functie. Daarmee wil Brussel een einde maken aan de aanhoudende loonkloof tussen mannen en vrouwen. In Nederland verdienen vrouwen (in het bedrijfsleven) gemiddeld 16,4 procent minder per uur dan mannen, blijkt uit CBS-cijfers.
De nieuwe regels moeten het gesprek over eerlijke beloning openbreken. Medewerkers krijgen het recht om inzicht te krijgen in het gemiddelde loon van collega’s in vergelijkbare functies. Ook moeten bedrijven met meer dan 100 medewerkers hun loongegevens minstens eens per twee jaar rapporteren. Blijkt daaruit een verschil van 5 procent of meer zonder geldige verklaring, dan moeten ze actie ondernemen. Vragen naar iemands vorige salaris bij een sollicitatie wordt verboden, om opstapeling van loonverschillen te voorkomen.
Vakbond CNV en arbeidswetenschappers verwachten dat de verplichting tot transparantie helpt om ongelijkheid aan te kaarten, maar waarschuwen ook voor ongemakkelijke gesprekken. Volgens organisatiepsycholoog Kilian Wawoe kunnen teleurstelling en schaamte de boventoon voeren zodra de cijfers op tafel liggen. En volgens hoogleraar Lidewey van der Sluis is gelijke beloning meer dan loon alleen: “Echte gelijkwaardigheid zit ook in ontwikkelkansen, opleiding en waardering.”
Toch lijkt de nieuwe wet een belangrijke stap in de richting van meer openheid en gelijke kansen op de werkvloer.
Lees hier het artikel in Trouw.