Pim Hilgerdenaar (Crohill): “Met onze methodes gaat de werkdruk omlaag”
“Het is een belangrijk thema in onze branche: werkdruk. We hebben te maken met vergrijzing, ziekteverzuim en nieuw personeel is niet altijd even makkelijk te vinden. Vaak moet het werk door steeds minder mensen gedaan worden. Het wordt een steeds grotere uitdaging om het schoonmaakwerk goed te doen.” Pim Hilgerdenaar, eigenaar en directeur van Crohill uit Lelystad pleit er voor dat schoonmaakbedrijven anders gaan werken: slimmer.
“Elke branche is anders en heeft z’n eigen specifieke uitdagingen”, vertelt Pim. “Een school vraagt bijvoorbeeld een andere aanpak dan een sportcomplex. Dat gebeurt dus niet altijd met als gevolg dat de kwaliteit niet gehaald wordt en de schoonmakers te weinig tijd hebben voor hun klus.” Volgens Pim heeft Crohill de oplossing. Per sector stelt het team een mix van middelen, materialen en diensten samen die is afgestemd op de problematiek in die sector. “Zo bieden wij voor elke sector een unieke methode waarmee je dus slimmer schoon kan maken.”
Het voordeel van werken volgens een methode
Pim legt uit dat werken met de methodes van Crohill in de eerste plaats leidt tot minder fysieke belasting van de schoonmaker. “Onze mensen komen veel op de werkvloer en kijken goed welke handelingen de schoonmakers doen en tegen welke problemen ze aanlopen.” Vervolgens ontwikkelt Crohill producten waarmee ze de kwaliteit van de schoonmaak borgt en zorgt dat het werk makkelijker en sneller gedaan kan worden. “Voor elke sector kijken we vervolgens wat de beste combinatie van reinigingsproducten en materialen is.”
Pim vertelt dat een ander voordeel van werken volgens een methode per sector is dat je makkelijker het werk kunt overdragen aan een ander zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit. “Stel dat een schoonmaker moet invallen voor een collega. Als ze beiden volgens dezelfde methode werken, hoeft die collega niet ingewerkt te worden, maar kan die meteen aan de slag. En de kwaliteit is zo gewaarborgd. Dat scheelt dus tijd en gedoe en het vermindert de druk op de werkvloer.”
Onderbouwen met cijfers
Crohill kan met cijfers onderbouwen wat werken volgens de Crohill methode oplevert. Met de Crohill mop bijvoorbeeld kan een schoonmaker meer vierkante meters doen, licht Pim toe. Ook hoeft hij of zij minder vaak te wisselen of te spoelen en is dus sneller klaar. En zo garandeert Crohill dat de werkdruk omlaag gaat. “Met M-Calc (calculatieprogramma voor de schoonmaak) kan je exact uitrekenen hoeveel tijd er op die manier bespaard wordt.”
Beter voor de schoonmaker en de portemonnee
Alhoewel Pim zich realiseert dat het vaak om cijfers en getallen onder de streep gaat, is het hem daar niet alleen om te doen. Crohill wil de branche verduurzamen: beter voor de planeet, maar ook voor de mensen die er leven en in het bijzonder de schoonmakers die het zware werk doen. “Als Crohill het werk voor schoonmakers prettiger kan maken, kunnen zij hun werk beter doen, hebben ze er meer plezier in en voelen ze meer trots”, besluit Pim. “Dat maakt het vak interessanter. Ook voor nieuw personeel.”
Lees ook dit interview met Pim Hilgerdenaar: “Wees nieuwsgierig en zorg voor meer werkplezier”