Klankbordgroep pakt door op rapport over lichamelijke belasting bij werken met de wassteel
Eind december 2023 verschenen de uitkomsten van het onderzoeksrapport van TNO/VHP naar de lichamelijke belasting bij het werken met het telescopisch wassysteem. Uit het onderzoek blijkt dat het werken met het telescopisch wassysteem belastend is en dat overschrijding van de maximale taakduur leidt tot een verhoogde kans op klachten of schade aan nek, schouders of rug. De maximale taakduur is 4 uur per dag tot 7 meter of 2 uur per dag bij werk tussen 7 en 13,5 meter.
Het is belangrijk dat het werken met het telescopisch wassysteem weer een uitzonderingssituatie wordt en dat de afspraken zoals vastgelegd in de Arbocatalogus beter nageleefd worden.
Gezien de ernst van de resultaten van het onderzoek is door een klankbordgroep van werkgevers en werknemers gewerkt aan een plan om de naleving van de Arbocatalogus te bevorderen.
Voorlichting geven
Besloten is om primair in te zetten op het geven van voorlichting over het gebruik van het telescopisch wassysteem. De regels zoals deze zijn opgenomen in de Arbocatalogus moeten beter nageleefd worden. Verder komt er bij de RAS een meldpunt waar mensen terecht kunnen als de Arboregels niet gevolgd worden. Ook is er een afspraak gemaakt met de Arbeidsinspectie en de Code Verantwoordelijk Marktgedrag om de krachten te bundelen.
Filmpjes over naleving
Binnenkort verschijnen er drie voorlichtingsfilmpjes over naleving van de Arbocatalogus en de arbeidshygiënische strategie (AHS): voor werknemers, voor werkgevers en een filmpje voor opdrachtgevers. Zodra dit voorlichtingsmateriaal klaar is, zal de RAS deze delen.
Bekijk hier de eindrapportage van het onderzoek: Eindrapportage onderzoek lichamelijke belasting glazenwassers 20231123