15 mei 2023

De NVWA spreekt op Hygieneforum over risico-gestuurd toezicht & het belang van hygiëne in de voedselindustrie

Bernadette Ossendorp is nu ruim een half jaar werkzaam bij de NVWA. In haar rol als Chief Food Safety Officer is zij verantwoordelijk voor het optimaal inzetten van de toezichtscapaciteit van de NVWA op de grootste voedselveiligheidsrisico’s. Tijdens het Hygieneforum op 17 mei is Bernadette één van de sprekers tijdens het plenaire programma. Zij gaat in op toezicht op het gebruik van biociden door de levensmiddelenindustrie en naleving van de hygiëneregels door horeca-ondernemers. “Als je kijkt naar de wetgeving dan ligt er een verantwoordelijkheid bij bijvoorbeeld zeepfabrikanten: voldoen ze aan wetgeving als het aankomt op verpakking en etikettering? En bij horeca-ondernemers: houden zij zich aan de hygiëneregels die zijn vastgelegd in de hygiënecode of HACCP? Tijdens het Hygiëneforum zal ik het onder andere hebben over de eigen verantwoordelijkheid van ondernemers en de NVWA-controle.”

Risicogericht toezicht
“De NVWA heeft een breed pakket aan wettelijke taken die we niet allemaal met hetzelfde gewicht kunnen uitvoeren”, vertelt Bernadette. “Daarom zetten we onze middelen risicogericht in om zo de grootst mogelijke impact te maken. Op basis van data, analyseren wij waar wij de grootste problemen verwachten. We kijken onder andere naar observaties uit het verleden, het type producten en het type productiestroom. Al deze factoren wegen we en zo springt het ene bedrijf er meer uit dan het andere.”

In contact met de maatschappij, de branche & organisaties
“We staan vanuit onze rol als toezichthouder in contact met onze omgeving en hebben daarbij het publieke belang voor ogen. Omdat problemen zich niet voegen naar de wijze waarop het toezicht is georganiseerd, zoeken we de samenwerking met koplopers in de sector, met brancheorganisaties, met onderzoeksinstituten en met handhavingspartners. Nationaal en internationaal. Ook met hen zoeken we de mogelijkheden voor eigentijds en innovatief toezicht op. Daar waar regels en beleid niet passen bij de maatschappelijk gewenste situatie, pakken we onze reflectieve rol en gaan we het gesprek aan met de beleidsmaker.”

Waarde van het volgen van regels
“De NVWA kan niet overal zijn en alles controleren”, benadrukt Bernadette. “De uitdaging waar we voor staan is ondernemers doordringen van de waarde van hygiëne en het volgen van de regels zonder dat daar de dreiging van inspectie voor nodig is. Het is voor bedrijven per definitie belangrijk dat je een goede naam hebt als het gaat om voedselveiligheid.”

Klik hier voor meer info over Bernadette Ossendorp.

Interesse?
Meld je dan aan voor het Hygiëneforum op 17 mei aanstaande in RAI Amsterdam. Na het plenaire programma waar naast Bernadette Ossendorp ook Philomena Bluijssen en Bert Pol een lezing verzorgen, zijn diverse workshops te volgen.

De NVWA-workshop gaat in op het schoonhouden en desinfecteren bij Horeca en ambachtelijke bedrijven en hoe het wettelijk toezicht daarop is ingericht.

Lees hierover meer in het interview met Tamara Schaeffer en Herman Jansen van de NVWA die de workshop geven: Toezicht op schoonmaken. Wat doet de NVWA?

Registreer je hier voor gratis deelname: https://www.hygieneforum.nl/nl/hygieneforum-2023/aanmelden-hf-2023/

 

 

Deel dit artikel

Ook interessant:

27 mei 2025

Voorjaarsevent VSR met (schoonmaak)medewerkers in de hoofdrol

Ondanks de onstuitbare opmars van digitalisering en AI, blijven de (schoonmaak)medewerkers de hoofdrol spelen in de schoonmaakbranche. Hoe kunnen we hen ondersteunen bij hun professionele reis in het schoonmaakvak?...

01 juni 2022

Van Interclean naar Vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer

Een internationaal gezelschap van 669 exposanten, 25.886 bezoekers uit 125 landen: dit was de Interclean Amsterdam 2022, van 10 tot en met 13 mei in de RAI. Een geslaagde...

15 augustus 2024

Effectieve bestrijding van bedwantsen met stoom

We zijn met z’n allen steeds meer op reis, waardoor bedwantsen zich makkelijker kunnen verplaatsen. Hierdoor heeft Kärcher zijn stoomreinigers en stoomzuigers voor professionele gebruikers laten testen door het...

14 april 2025

Schoonmakers Helpling hebben recht op werknemersbescherming

De Hoge Raad oordeelt in een uitspraak die op 11 april 2025 is bekendgemaakt dat Helpling geen digitaal prikbord voor schoonmakers bij particuliere huishoudens is, maar gewoon een uitzendbureau....

07 januari 2025

Met een dikke 8 verlengen CSU en Golden Green Hotels hun samenwerking

CSU en de Golden Green Hotel Groep verlengen hun partnerschap met minstens drie jaar. De hotelgroep, met vestigingen in het centrum van Leiden, noemt de constante hoge kwaliteit, uitstekende...

12 november 2024

De CSU Innovatie Award 2024 gaat naar DialogueTrainer

DialogueTrainer heeft op 12 november de CSU Innovatie Award 2024 gewonnen.  Het simuleren van gesprekken met een virtuele gesprekspartner maakt DialogueTrainer tot een krachtige tool voor de ontwikkeling van...

25 januari 2023

Werknemers belonen? Ga voor de ervaring!

Gelukkige medewerkers zijn meer betrokken, productiever en innovatiever. Ze zijn minder vaak ziek en hebben minder kans op een burn out. Maar hoe maak je bestaande medewerkers happy én...

27 januari 2025

Lamiae en haar team inspireren en motiveren 3500 studenten

Teamcoach Lamiae en haar 10 collega’s laten het onderwijspersoneel en de studenten van Hogeschool Utrecht (HU) aan de Heidelberglaan 15 in Utrecht elke dag van een prettige, schone onderwijsomgeving...

14 juni 2019

4e Dag van de Schoonmaker schenkt 96.000 schoonmakers vreugde  

Schoonmaak is van alle tijden. Maar De Dag van de Schoonmaker niet: de landelijke vakdag vieren we vandaag – 14 juni – voor de vierde keer. En met heel...

29 december 2019

CNV onderzoek naar rouw op het werk: meer dan 50% werkgevers heeft (bijna) geen begrip

Werknemers die te maken krijgen met een ingrijpend verlies, hebben vaak veel moeite om weer op een goede manier terug aan het werk te komen. De houding van de...