Ingeborg Zwolsman over nieuwe baan zonder solliciteren: “Kansen voor werkzoekenden en bedrijven”
De sollicitatiebrief, al sinds mensenheugenis het middel om bij een bedrijf binnen te komen, te azen op die ene functie en die baan te scoren. Maar hoe selecteren werkgevers in 2020 hun toekomstige werknemers? Is een brief nog altijd stap één en het sollicitatiegesprek stap twee? “Sollicitatiegesprekken zijn modderpoelen van desinformatie. Ze vertellen de werkgever meer over hemzelf dan over de kandidaat”, concludeert De Correspondent in haar artikel De slechtste manier om een goede werknemer te vinden? Een sollicitatiegesprek, dat deze maand op het journalistenplatform verscheen. Hoe dan wel? Tegenwoordig worden steeds vaker WhatsApp of filmpjes ingezet in sollicitatieprocedures. Maar er is ook een manier: bedrijven zetten hun deur ‘gewoon’ open: als werkzoekende naar binnen stappen en gaan voor die baan: Open Hiring. Open Hiring is een baanbrekend concept uit de VS dat maatschappelijk ontwikkelaar Start Foundation op de Nederlandse arbeidsmarkt heeft geïntroduceerd. Ingeborg Zwolsman is ambassadeur en programma manager van Open Hiring Nederland.
“Ik kom uit de foundation wereld. Ik kwam het Open Hiring-programma tegen, het sprak me direct aan. Door mijn liefde voor foundations ontstonden steeds meer fascinaties. Ik zag mensen met passie, mensen die werken willen en iets doen vanuit hun hart. Bij fondsen kun je dat doen, daar telt het geldaspect niet zo, anders dan bij bedrijven. Maar vergis je niet, tussen al die mensen met een passie zitten heel veel goede mensen. En juist in de schoonmaak werken zoveel kwetsbare mensen. Geef hen een kans.” Ingeborg kan het weten, ze werkte 25 jaar voor Vebego, de holding waartoe onder meer Hago, Westerveld en Stoffels Bleijenberg behoren. Mensen gemotiveerd, blij en gezond houden, dat is Ingeborgs missie en een van de doelstellingen van Open Hiring.
Open Hiring gaat 35 jaar terug
“Start Foundation komt voort uit Uitzendbureau Start, dat in de jaren ‘90 voor een doorbraak op de arbeidsmarkt zorgde. Groepen die werkloos langs de kant stonden, werden via tijdelijk werk naar een vaste baan geholpen. Uitzendbureau Start werd aan een commerciële partij verkocht en de opbrengst daarvan kwam bij een onafhankelijke Foundation terecht. Sinds twee jaar draait Start Foundation eigen programma’s. Open Hiring is daar een van.”
Open Hiring gaat terug naar 35 jaar geleden, Amerika en boeddhisme: “Mensen moet je dat laten doen wat ze kunnen en willen. Het idee achter Open Hiring dateert uit 1982, toen Greyston Bakery in New York besloot arbeidsplaatsen te creëren voor mensen wie het niet lukte om aan het werk te komen. Hun brownies werden razend populair. Het veranderde de arbeidsmarkt en de mindset. Je spreekt mensen wel aan op: waarom kom je morgen niet meer terug of waarom kom je te laat? Dus op hun functioneren, maar niet op: wat heb je afgelopen 10 jaar gedaan? Als werknemer begin je ‘gewoon’ bij een werkgever. Werkgevers geven de werkzoekende een kans zonder enig vooroordeel.”
Amerikaanse inspiratie, Nederlandse vertaling
Ingeborg is vanaf dag 1 betrokken bij het omzetten van het Amerikaanse concept naar het Open Hiring-model voor Nederland. “Diverse bedrijven zetten Open Hiring al in, en met succes. Novon Schoonmaak en Cordaan thuisdiensten zijn twee bedrijven binnen de schoonmaakbranche die ermee aan de slag zijn. Natuurlijk is er angst voor het onbekende en de onbekende, want wie haal je binnen? Maar het is mooi om te zien dat de eerste werkzoekenden die zich melden dat doen, omdat ze niet weer tijdens een sollicitatieprocedure willen worden afgewezen. Soms vinden mensen dat ze de Nederlandse taal onvoldoende beheersen. Ik zou zeggen: zet je naam op de wachtlijst en start met die baan zodra jij aan de beurt bent. Dat geeft zelfvertrouwen, biedt zekerheid.”
“Je maakt kennis met een groep mensen die je anders niet bereikt”
“Aan de voorkant moet je de drempel zo laag mogelijk maken. De ervaring bij de Open Hiring-bedrijven leert dat je mensen bereikt, die graag willen werken en gemotiveerd zijn, maar die om velerlei redenen niet in staat zijn om een baan te verwerven. Niet omdat ze het werk niet aankunnen, maar bijvoorbeeld omdat ze dichtklappen tijdens een sollicitatiegesprek. Het is jammer dat veel werkgevers vasthouden aan vooroordelen. Te oud, te groot gat in de cv, verkeerde achternaam, et cetera. Terwijl deze mensen zelf zeggen het werk te willen en te kunnen doen. Mensen die jarenlang thuis zaten en het uitschreeuwen van geluk dat ze weer aan het werk zijn. Tegen aarzelende werkgevers zou ik willen zeggen: ga uit van het potentieel van mensen, geef ze een reële kans tot slagen. Dan wordt het win-win-win voor iedereen.”