Review FMGezondheidszorg webinar Opschalen naar COVID-19, de 2e golf

“We hebben mensen zien sterven door eenzaamheid.” Dat COVID-19 de wereld op z’n kop heeft gezet, wisten we al, maar de (vaak persoonlijke) bijdragen tijdens het webinar Opschalen na COVID-19: de tweede golf, dat beroepsvereniging FMGezondheidszorg op 18 juni organiseerde, maakte indruk. Diepe indruk. Als je je dan bedenkt dat de tweede golf in landen als China en Nieuw-Zeeland maar ook in het naburige Duitsland al op gang komt, dan spits je je oren nog meer en sta je weer volledig in de ‘alert’ stand. Want we realiseren ons – om met de woorden van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo De Jonge uit de persconferentie van 24 juni te spreken: “Wij zijn klaar met het virus, maar het virus nog niet met ons”.

Inge Muller van NuBNO | Veilig in Beeld pakt met de deelnemers aan het webinar van FMGezondheidszorg, staf- en leidinggevende functionarissen in de facilitaire dienstverlening in de gezondheidszorg (cure, care & comfort), een mogelijke 2e COVID-19-golf op. Gebaseerd op de ervaringen van de eerste uitbraak kunnen instellingen hun processen verbeteren. Is je stappenplan klaar en is iedereen goed geïnformeerd? Wie zijn je stakeholders en communiceer je duidelijk (zonder ruis) naar de werkvloer? Zorg voor een duidelijk plan, waarin je aangeeft wat nodig is en wat je daarin zelf kan, maar ook waar je grenzen liggen. De presentatie van Inge is hier terug te zien.

Waar heb jij buikpuin van?
Een prikkelende vraag van Suzanne Walsteijn, duo interim voorzitter van FMGezondheidszorg en facilitair veiligheidskundige. De vraag levert veel persoonlijke ervaringen. Zo zijn diverse instellingen “nog niet uit de coronapatiënten”, terwijl anderen “weer volop kunnen inzetten op de reguliere zorg”. De zorg voor ouderen, in instellingen en thuis, was zeer zwaar. De bekende materiaaltekorten en bijbehorende logistiek speelden een rol, maar ook de opgelegde bezoekregeling liet verdrietige situaties zien: “We hebben mensen zien sterven door eenzaamheid”.

Verder met de praktijk
Het webinar Opschalen na COVID-19, de tweede golf bevat ook praktische tips, zoals op iedere locatie een crisiscoördinator als aanspreekpunt, een eigen COVID-19 pagina op het intranet, wekelijkse filmupdate voor medewerkers en korte nieuwsbrieven. Communicatie is heel belangrijk. De bijdragen van het tweede deel zijn hierin kort samengevat.

Leestip:

NEVI onderzoek onder 60 zorgpartijen: leveringsproblemen kunnen worden voorkomen