LionsBot, Hermes, ToolSense en Essity winnen Interclean Innovation Awards 2020

Op de eerste dag van Interclean Amsterdam online, de innovatiedag, zijn de categoriewinnaars van de Amsterdam Innovation Award 2020 bekendgemaakt. De pandemie die de wereld nu in zijn greep houdt, zorgt ervoor dat de impact van schoonmaak en hygiëne in het dagelijks leven zichtbaar wordt. Het is dan ook van groot belang om de ontwikkelingen en noviteiten in onze industrie te benadrukken. Dat is nu precies de kracht van de Amsterdam Innovation Award. De beste innovaties uit de industrie laten gezamenlijk duidelijk zien welke ontwikkelingen de afgelopen jaren in onze industrie hebben plaatsgevonden en wat ons de komende haren nog te wachten staat. Uit een totaal van 86 innovaties zijn dit de 4 categoriewinnaars van de Amsterdam Innovation Award 2020:

(1) LeoBot van LionsBot – (2) VacuTronic van Hermes – (3) ToolSense IOT & ToolSense NOW van ToolSense – (4) TORK Virtual Reality Clean Hands Training van Essity

Duurzaamheid was een belangrijk onderdeel voor de jury dit jaar, alle geselecteerde producten en oplossingen hebben een aspect die bijdraagt aan een circulair proces of een vermindering van verspilling. Ook is er extra gelet op efficiency en productiviteit, de winnende producten en oplossingen zijn gemaakt om de schoonmaakkwaliteit te verbeteren of het schoonmaakproces te versnellen.

Michelle Marshall, voorzitter van de jury: “Ook dit jaar heeft de jury een boeiende en soms ook uitdagende taak. Er was een grote verscheidenheid aan producten vanuit alle sectoren, te beoordelen en te vergelijken, dit maakt het selecteren van de winnaars bijzonder lastig.”

“We zien nog steeds dat de grootste ontwikkeling in onze industrie; digitalisering, robotica en duurzaamheid zijn. De meerderheid van de producten die gekozen zijn als finalisten hebben een of meerdere aspecten die vallen binnen deze trends.”

“Het is goed om te zien dat de meeste van de producten zijn ontwikkelt om het werk van de eindgebruikers makkelijker te maken. Mensen staan centraal in het schoonmaakproces en het was bemoedigend om te zien dat er bij de ontwikkeling van de producten duidelijk nagedacht is over de behoefte van de gebruiker. Zo waren er meerdere producten die zijn ontwikkeld om de werkzaamheden van de schoonmaker, gebruiksvriendelijker, eenvoudiger en ergonomisch makkelijker te maken, waardoor de uiteindelijke taak slimmer uitgevoerd kan worden.”

“Op dit moment kunnen we niet om de COVID-19 pandemie heen, en heeft de sector hierin een belangrijke taak. Deze onvoorziene gebeurtenis heeft schoonmaak en hygiëne in een ander daglicht gezet, ineens is er volop aandacht voor het belang van goede schoonmaak en de manier waarop het uitgevoerd moet worden. In het verdere verloop van hoe de wereld met deze pandemie moet omgaan zal de schoonmaak en hygiëne sector zonder twijfel een belangrijke rol spelen in het delen van kennis, ontwikkelen van strategieën en praktische aanpak van hoe een omgeving hygiënisch en veilig kan worden onderhouden. Misschien is de tijd gekomen dat de schoonmaakindustrie eindelijk de waardering zal krijgen die het verdient.”

Categorie 1: Machines, accessories, component
Winnaar: LeoBot van LionsBot
Een familie van robots (elke met een eigen specialiteit), de LeoBots zorgen voor een een stap vooruit in schoonmaakresultaten – en hebben allen een eigen gastvrije persoonlijkheid.

De jury heeft Leobot van Lionsbot als winnaar van deze categorie benoemd omdat deze familie van vloerschoonmaak robots, een hele reeks schoonmaaktaken uit kan voeren. Deze sociale robot is in staat een band op te bouwen met de schoonmaker door een constante interactie met haar omgeving. Hierdoor kan de Leobot de taken van de schoonmaker uitvoeren en de schoonmaker het gevoel geven dat zijn werk ertoe doet. De robot geeft schoonmaak een gezicht en maakt de schoonmaak taak zichtbaar op een leuke en positieve manier.

Categorie 2: Equipment, Detergents & Washroom
Winnaar: VacuTronic van Hermes
Een nieuw onderdeel van het Hermes systeem, de VacuTronic te gebruiken voor ieder onderdeel van gevelreiniging – en tijdens het gehele proces vangt het systeem het afvalwater op.

De jury was onder de indruk van de eenvoud van dit product, en tegelijkertijd het potentiele effect op de taken van de gebruiker. Een betaalbaar, eenvoudig te gebruiken system met veel verschillende toepassingen Hermes’s afvalwater opvang systeem is bruikbaar voor alle toepassingen van gevelreiniging. Het is een praktische oplossing voor een bekend probleem; het beschermd het milieu door te voorkomen dat vervuild water de grond in loopt.

Categorie 3: E-cleaning
Winnaar: ToolSense IOT & ToolSense NOW van ToolSense
ToolSense is ontworpen om het niet optimaal gebruik van een schoonmaakmachine en storingen in het digitale proces uit te schakelen, voor een fractie van de kosten van andere systemen.

De combinatie van een praktische en betaalbare oplossing voor het digitaliseren van schoonmaak machines van doorslaggevend belang voor de jury. Het kan gebruikt worden met schoonmaak machine van alle merken en werkt met producten van elke fabrikant. Het systeem is makkelijk toe te passen op grote en kleine machines en verzameld een ruime variëteit aan slimme data. Het is toepasbaar op alle schoonmaak processen, klein of groot.

Categorie 4: Related Products/Services 
Winnaar: TORK Virtual Reality Clean Hands Training van Essity
Tork VR Clean Hands Training and Education is een interactief spel, specifiek ontworpen om in de rol van verpleegster of arts, elk van de 5 momenten van handhygiëne van de WHO oefenen – met je eigen handen, om uiteindelijk de perfecte handhygiëne-normen te handhaven.

De jury was zeer onder de indruk van deze gebruikersvriendelijke methode om de handhygiene normen in zorg- en ziekhuizen te oefenen. De laagdrempelige manier van de training om de handhygiene normen te waarborgen kan met recht een innovatie genoemd worden. De VR aanpak is essentieel om gedragsverandering te stimuleren op een leuke en boeiende manier. Het is de perfecte oplossing voor de wereldwijde uitdaging om mensen te informeren over het belang van handhygiëne.