Nelis ontmoet Marc Rutte: “Je krijgt ze steeds hoger opgeleid onder aan je ladder!”

Hoe bijzonder kan het zijn… “Onze minister president Marc Rutte bezocht op 5 februari samen met een delegatie bestaande uit Prins Christiaan en Hans Biesheuvel van ONL, de Energie Academie voor de feestelijke opening van dit nieuwe opleidingscentrum in Den Haag. Bij de Energie Academie kunnen jongeren een vak leren voor een baan in de sectoren bouw en techniek, en energietransitie. Je kunt meteen aan de slag, want tijdens de opleiding word je gekoppeld aan een bedrijf voor een op maat gemaakte baan, zoals een elektricien, dakdekker, zonnepanelen monteur, loodgieter, stucadoor, ijzervlechter of metselaar, maar ook glazenwasser”, schrijft social ondernemer, pionier en verbinder Ian Smeyers, DGA van Nelis Company.

Nelis is een van de opleiders en heeft een netwerk van diverse Haagse glas- en gevelreinigingsbedrijven waar de samenwerking wordt gezocht voor de inzet van vakdocenten, stageplekken en banen. “Het unieke van dit traject zit hem in het DNA van de oprichters. Het zijn stuk voor stuk mannen uit de praktijk die erkennen, dat het oude leermeester-gezel principe van de klassieke technische scholen, zorgde voor liefde voor het vak en passie bij de leerling. Je had letterlijk een Nelis waar je tegenop keek en van wilde leren”, legt Ian Smeyers, oprichter van stichting Nelis en eigenaar van sociaal glazenwassersbedrijf Nelis Company, uit als we hem spreken na de officiële opening door de MP.

#nietgamenmaarzemen
Bij de Energie Academie komen alle werkzoekende jongeren samen. Dat is al een verschil met het lagere aantal aanmeldingen als je voor een gericht ambacht als glazenwassen opleidt. De jongeren kunnen letterlijk snuffelen aan verschillende disciplines en een keuze maken. Het is ook niet erg als het een verkeerde keuze is en er nog wordt geswitcht van bijvoorbeeld metaalbewerker naar stucadoor. “We gaan niet opleiden voor de bijstand’, geeft directeur Aad van Loenen heel direct aan als we hem spreken. “We geven een baangarantie.”

“Nelis een opleider en coach die niet mag ontbreken op de Energie Academie”

Volgens Aad is Nelis een opleider en coach die niet mag ontbreken op de Energie Academie. Waarom? Nelis heft oog voor wat jongeren nodig hebben om aan het werk te kunnen. “Nelis zal met onze hulp per jaar tientallen jongeren kunnen opleiden en is daarmee van waarde voor ons, de branche waarin ze acteren en de maatschappij waarin we onze verantwoordelijkheid moeten nemen.”

#haagsebabbelaar
We vragen Ian waarover hij het Mark Rutte sprak. “Hij heeft als rasechte Hagenaar en politicus veel in de Haagse binnenstad gemanoeuvreerd en opa Nelis opera horen zingen op het Noordeinde, de Lange Poten en het Plein. Hij was daar heel enthousiast over en dat is natuurlijk heel leuk om te horen. Ik weet niet of opa Nelis nu zo zat te springen voor al die poppenkast bij zo’n opening, maar trots zou hij wel zijn voor de erkenning en kansen die we nu krijgen bij de Energie Academie.

Geïnspireerd? Nieuwsgierig? Klik voor meer info op deze link naar stichting Energie Academie en op deze link naar Nelis.

Ian ontmoet Marc: filmpje bekijken? 

Premium

Coronacrisis

Het coronavirus treft ons allemaal. Privé en/of zakelijk. Ook de cruciale beroepsgroep communicatie/media/marketing. Daarom...