Blog: Vakantie = zon, zee, ontspanning én een schoon toilet
Hartje zomervakantie. Massaal trekken we naar het buitenland, op zoek naar een heerlijk vakantieadres, zon, zee, leuke activiteiten, lekker eten. En hopelijk een hygiënisch toilet. Van de twee jaar die je als Nederlander of Belg tijdens je leven gemiddeld op het toilet doorbrengt, zit je toch stiekem heel wat uurtjes op een buitenlandse variant. Dan wil je graag weten wat je te wachten staat.
Als export manager bij Vendor reis ik door een groot deel van Europa en zie ik de vele verschillen in toiletruimtes en toiletgebruiken. Je kunt niet werken bij de toilethygiënespecialist zonder belang te hechten aan hygiëne. Groot belang. Voor iedereen. Dus deel ik mijn kennis over andere landen en culturen, omdat ik jou ook een zo hygiënisch mogelijk buitenlands toiletbezoek gun.
Eerst wat feiten. De cijfers die Unicef presenteert, liegen er niet om: wereldwijd hebben 2,4 miljard mensen geen toilet aan huis en doen 946 miljoen mensen hun behoeften buiten. Binnen Europa is het vinden van een toilet gelukkig niet zo moeilijk. Maar ook al ga je niet zo ver over de grens, je krijgt al snel met andere gewoontes en gebruiken te maken. Neem de bekende ‘Franse’ hurktoiletten, een gat in de grond met twee voetsteunen. Of wat verder naar het Zuiden, dat ‘extra toilet zonder bril’: het bidet.
Waar je in Nederland en België enkel uit hoge nood een sanitaire stop maakt langs de snelweg, kun je in Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland gerust de gok wagen bij de eerste tekenen van druk op de blaas. Grote kans dat je een schoon en fris toilet treft, vergelijkbaar met de publieke Vendor Washrooms, die je op 7 plekken in Nederland terugvindt. Tegenover de regelmatige poetsbeurten die de schoonheid verzekeren, staat vaak een vergoeding, die je gedeeltelijk terugverdient door het voucher dat je krijgt in te leveren bij het kopen van bijvoorbeeld een kop koffie, waarmee je de lege blaas weer kunt verblijden.
Soms is het gruwelen vanaf de geur die je tegemoet komt nog voor je het toilet ziet. Of inwendig huilen bij de eerste aanblik van het toilet, waarvan je weet dat je er op zult móeten. Toiletruimtes waar je de toiletbril voor geen goud wilt aanraken, waar geen toiletpapier voorhanden is, waar de vloer bezaaid ligt met vervuild papier en waar je twijfelt of je handen na het wassen – zonder zeep want die is op – schoner zullen zijn dan ervoor. Reis je niet langs de snelweg, maar met het vliegtuig, dan krijg je te maken met toiletten op de luchthavens die minder privacy bieden dan we gewend zijn. Om veiligheidsredenen – beter zicht op illegale praktijken – zit er een flinke ruimte boven en onder de dunne deurtjes. Dat nodigt niet uit tot een ontspannen zit.
Wat kom je op toiletgebied eigenlijk zoal tegen in de verschillende landen van Europa? In grote steden, zoals Parijs en Londen, vind je toiletcabines op elke hoek van de straat. Een muntstuk erin en onder begeleiding van een gezellig muziekje krijg je 15 minuten de tijd om je zaken af te ronden. Na jouw vertrek desinfecteert de hele cabine zichzelf. In oude Kroatische steden, zoals Split en Dubrovnik, zijn de toiletruimtes zo klein en smal, dat je als je het toiletpapier niet kunt vinden, vrijwel zeker achter je moet kijken. Omdat er naast de pot geen ruimte voor een toiletrol is, hangt deze vaak achter je aan de muur. Even wat yogaoefeningen en je kunt een papiertje pakken.
In Italië kan het voorkomen dat je de spoelknop niet kunt vinden. Zelfs geen ouderwets trekkoord. Wedden dat je op de vloer een soort voetpedaal ziet? Gered. Een soortgelijk pedaal zorgt soms ook voor stromend water in de wasbak. Breng je – na deze wetenswaardigheden – liever tijd door op een luxe toilet, probeer dan eens een openbaar toilet in Monaco. Een bekroning van de rijkdom van dit kleine land. Voor de gezelligheid ga je naar een Poolse stad of naar Luxemburg. Met een beetje mazzel vind je daar een vriendelijke toiletjuffrouw die lachend de toiletruimtes goed schoonhoudt. Wel verplicht betalen.
Ronald Fusco,
export manager bij Vendor