Blog: Hoe schoonmakers patiënten helpen herstellen…

Ruim een jaar geleden was het zover. Samen met Alpheios hadden we de eerste directe ontmoeting met de schoonmakers van het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop. Wij – Wim Peters en Christ Schippers – waren best gespannen. Al jaren staan we voor groepen, van directieteams tot allerlei professionals, maar nog nooit voor de professionals van de schoonmaak.

Zijn we te pruimen voor hen? Willen ze zich overgeven aan deze workshop. Net zoals altijd hadden we ons voorgenomen om vooral onszelf te zijn. Met een kwetsbare en gelijkwaardige opstelling. Wij komen niet zeggen hoe het moet maar gaan samen op zoek naar verbeteringen.

30 Schoonmaaksters traden ons tegemoet. We begonnen met het individueel teruggeven van onze eerste indruk over die persoon. Nog steeds noemen ze dat als erg indrukwekkend en prettig. De openingsworkshop gaf alle ruimte voor de rest van het jaartraject: “Oei, ik groei naar een 9+ klantbeleving”. Mariska Arts en Rita Brouwer van Alpheios, en Nicole Muntendam (hoofd Hoteldiensten St. Anna Zorggroep) en Henny Bogers (teamleider Schoonmaak) hadden al veel voorwerk verricht. Samen hebben we het traject ingericht, stap voor stap naar een Gastvrij en Aangenaam Anna.

Hoe bereiken we de 9+ in de gastbeleving? Vanuit de mensen zelf en vertaald naar concreet gedrag op de werkvloer. Een 8 kun je mogelijk nog bereiken door het uitschrijven en voorkauwen, een 9+ moet komen uit betrokkenheid, motivatie en inspiratie. En DOEN wat daartoe staat. Punt. En dat deden deze mensen. Groot compliment!

We hebben
(1) diverse theoriemodellen pragmatisch platgeslagen naar concreetheid en vertaald naar gedrag. (2) meegelopen op de werkvloer, als schoonmaker. Zelf geproefd en ervaren wat en hoe het is. (3) een tastbaar magazine gemaakt. Geweldig. Door de schoonmakers zelf gemaakt. Over hun werk maar ook over de personen zelf. (4) prachtige verhalen uitgewisseld waaruit blijkt dat de patiënt contact ervaart als een belangrijk deel van zijn of haar genezing. (5) nieuwe vormen van patiënttevredenheid metingen bedacht. (6) het traject ludiek afgesloten met BBQ met een gastspreker die wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan naar de rol en het imago van de schoonmaker.

Uiteindelijk hebben we een prachtig resultaat behaald op het gebied van klantbeleving, teamontwikkeling en als bijvangst een enorme daling van het ziekteverzuim. Het was voor ons een bijzonder prettig en leerzaam traject om te mogen doen. Werk Succesvol in de schoonmaak, het kan!

Wim Peters en Christ Schippers,
Werk Succesvol, opleider in duurzame inzetbaarheid

Leestip:

Mariska Arts (Alpheios) over succevol St. Anna-traject: “We moeten af van de zesjescultuur”

 

Premium

De kracht van klein: Total Cleaning Products en ABC Products ontwikkelen unieke all-in-one hygiënezuil

“De mondiale vraag naar desinfectiezuilen explodeerde door het coronavirus, maar de uitdaging ook: veel...