Van Alem over nieuw Qualis meetsysteem: “Werkelijke en geen schijnbare kwaliteit”
Gaat het na vandaag gebeuren: de ommekeer in schoonmaakland? De ommekeer om echt én objectief te meten. “Schoonmaakbedrijven, opdrachtgevers en zelfs intermediairs zijn er klaar voor”, weten Gerard Spoor en Jan Vera, die vandaag – donderdag 14 februari – de kennissessie: Insight into quality samen met Schoonmaakjournaal organiseren. Eerder sprak ons redactieteam met Van Alem Schoonmaak, die haar koers grondig wijzigde. Qua beleid, visie en processen, waaronder de aansturing op kwaliteit. Stefan Faaij, operationeel directeur van Van Alem: “We hebben een prima reputatie en daar zijn we trots en zuinig op. Zuinig betekent niet koesteren, maar anticiperen, continu verbeteren en vooruit kijken. Als je dat niet doet, word je ingehaald.”
Stefan Faaij legt uit: “Van Alem Schoonmaak is zoals vele van onze collega’s van oudsher op traditionele wijze bezig met bewaken van en sturen op kwaliteit. Met regelmaat wordt een DKS gelopen, bij diverse klanten komt een externe partij een meting uitvoeren en we spreken onze klanten met grote regelmaat over hun beleving. Toch vinden we die traditionele werkwijze niet meer passend en afdoende en vooral te reactief.”
“De benadering van kwaliteit meten en sturen zijn nog veel opvallender.”
Diverse gesprekken, een pilot en een verrassing leverde het nieuwe meetsysteem LOSK-QMS op: “We waren aangenaam verrast over de voordelen van het systeem en de resultaten. De gebruiksvriendelijkheid was opvallend, maar de benadering van kwaliteit meten en sturen zijn nog veel opvallender.”
Aardige besparing
Faaij vervolgt: “Omdat alle processen en het eindresultaat bekeken werden, kregen we een helder rapport van de werkelijke kwaliteit, niet van de schijnbare kwaliteit. Vervolgens kregen we ook inzicht in latente problemen, die uit procesfouten naar voren kwamen. Hiermee kunnen we latente problemen signaleren en oplossen voordat ze prominent worden. Dat noem ik pro-actief met kwaliteit omgaan. Het leverde, vanuit de procesevaluatie, ook nog eens een aardige besparing op door verkeerd gebruik van materialen en middelen te corrigeren. De klant die het rapport inzag, was overigens net zo enthousiast over onze nieuwe manier van kwaliteitsbewaking en sturing ervan. Wat wil je dan nog meer? Ik kan alleen maar zeggen dat het een openbaring is ten opzichte van de traditionele meetsystemen.”
Einde discussie?
Op 14 februari komen controleurs, adviesbureaus, opdrachtgevers, schoonmaakdienstverleners en -partijen in klein comité bijeen voor de kick-off van Qualis en natuurlijk voor een discussie over kwaliteitsmetingen. Vooruitkijkend naar deze kennissessie zeggen Gerard Spoor en Jan Vera over onafhankelijkheid en objectiviteit. “Gelukkig zijn metingen heel vaak wel onafhankelijk en objectief, maar als er bij een controle een ander resultaat verschijnt dan het resultaat dat men verwacht of graag ziet, ontstaan er discussies. Is er objectief en op de juiste manier gemeten? Is er sprake van commercieel belang? Wordt er volgens het werkprogramma gemeten? Neemt de opdrachtgever de eigen meetresultaten wel serieus? Om een lang verhaal kort te maken, de schijn van belangen kan vaak tegen je werken. Wat is er dan mooier dan dat je kunt zeggen, dat je een onafhankelijke organisatie laat meten die geen belang heeft bij het resultaat.”
Qualis heeft de missie om de ‘Vereniging Eigen Huis van de schoonmaakbranche’ te zijn
Voor opdrachtgevers, schoonmaakbedrijven en intermediairs heeft Qualis de missie om de ‘Vereniging Eigen Huis van de schoonmaakbranche’ te zijn, waarop je blind wilt en kunt vertrouwen. Jan: “Wij zullen dat vertrouwen met hand en tand beschermen. Het is mijn idealistische droom: een eerlijke, transparante en betrouwbare branche. Daar steek ik mijn ziel en zaligheid in, ondanks dat ik lekker met pensioen ben.”
Het redactieteam van Schoonmaakjournaal is bij de kennissessie Insight into quality aanwezig en verzorgt een wrapup: een terugblik in woord en beeld. Om alvast naar uit te kijken!