Hoe verminder je de werkdruk?
Een te hoge werkdruk kan veel impact hebben op je werknemers. Wanneer er meer werk dan tijd is kan dat stress opleveren. Ook gaan sommigen hun werk gehaast doen, waardoor zij een grotere kans op lichamelijke overbelasting lopen. De RAS geeft je tips wat jij kunt doen tegen werkdruk en hoe je je werknemers er tegen beschermt. Onder meer met de werkdrukmeter Schoonmaak.
Hoe pak je werkdruk aan?
Is er een vermoeden dat jouw werknemers werkdruk ervaren? Pas deze tips van de Code Schoonmaak en RAS toe:
Ga met je medewerkers in gesprek. Het werkoverleg en het jaargesprek kunnen daarbij helpen. Medewerkers weten vaak heel goed welke praktische oplossingen kunnen helpen om werkdruk te verminderen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om andere hulpmiddelen of materialen of een andere indeling van taken. Wil je meer onderbouwing van de werkdruk, dan kun je gebruik maken van de werkdrukmeters. Deze laat je invullen door je werknemers.
Er zijn twee soorten Werkdrukmeters:
Uitgebreide Werkdrukmeter Schoonmaak
De meest uitgebreide Werkdrukmeter geeft je in één oogopslag inzicht in de hoogte van de ervaren werkdruk, de mogelijke oorzaken en gevolgen. Deze werkdrukmeter wordt ook ingezet bij grote aanbestedingen, zoals afgesproken in de cao. Het is een gevalideerd instrument; er kan geen discussie zijn over de resultaten. In het rapport vind je duidelijke aanknopingspunten voor verbeteringen.
(Uitgebreide) Werkdrukmeter Schoonmaak
Verkorte Werkdrukmeter Schoonmaak
Deze Werkdrukmeter zet je in als je een globaal beeld wil hebben van de werkdruk en de factoren die de werkdruk beïnvloeden. De verkorte werkdrukmeter bestaat uit een basislijst, die is aan te vullen met maximaal vier thema’s.
Verkorte werkdrukmeter Schoonmaak
Om het inzetten van beide werkdrukmeters zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen, kan je medewerker de vragenlijst invullen met beeld en gesproken tekst. Ook zijn er vertalingen van de vragenlijst beschikbaar.
Pilot werkdrukmeter
De werkdrukmeter is al enkele jaren in ontwikkeling. De meest recente versie is makkelijk in gebruik, overzichtelijk en geeft aanbevelingen op basis van de aandachtsgebieden.
Om de werkdrukmeter onder de aandacht te brengen is de Code Schoonmaak in februari 2024 gestart met de pilot Werkdrukmeter. Dit gebeurt onder supervisie van de RAS. Klik hier voor meer informatie.