9 december 2024

Blog Saskia Stender (Vakblad Voedingsindustrie): “Gezonde werkcul­tuur”

“Hygiëne in de voedingsindustrie laat geen ruimte voor half werk: de kwaliteit van je eindproduct en de gezondheid van de consument staan voorop. Dat is een feit. Nóg een feit: over voedselveiligheid maak je geen compromissen. Maar hoe zit het met de veiligheid van de mensen die daar dag in dag uit voor zorgen?

Het is positief dat steeds meer bedrijven onderkennen dat schoonmaakmedewerkers een cruciale rol spelen in het garanderen van de hygiëne en veiligheid in de voedingsindustrie. Zij vormen de basis voor een schone, veilige productieomgeving.

Automatisering en innovatieve schoonmaaksystemen maken hun werk veiliger en steeds efficiënter; toch blijft expertise op de werkvloer onmisbaar. Steeds meer bedrijven realiseren zich dat, en dat is mooi. Ze investeren in middelen, trainingen en protocollen om de kennis en kunde van schoonmaakmedewerkers up-to-date te houden. Goed opgeleide en betrokken mensen vormen immers de kern van voedselveiligheid.

Waar mensen werken worden echter fouten gemaakt. Ook dat is een feit. Dan is het zaak om uit te zoeken waarom het is gebeurd. En vooral: maatregelen nemen om te voorkomen dat het opnieuw mis gaat.

Een gezonde werkcultuur begint bij bewustwording en respect voor álle mensen achter de processen. Veiligheid is meer dan een optelsom van regels; het is de basis waarop ons vertrouwen in voedselveiligheid rust. Zonder veilige mensen, geen veilige producten.”

Saskia Stender
Vakblad Voedingsindustrie

 

Deel dit artikel

Ook interessant:

09 september 2024

EW Facility Services en Diergaarde Blijdorp gaan samenwerken

De Rotterdamse Diergaarde Blijdorp kiest voor EW Facility Services als zijn schoonmaakdienstverlener. Voor EW is dit een ware droomklant waar zij haar visie op hospitality en innovatie in kwijt...

29 juni 2020

Review FMGezondheidszorg webinar Opschalen naar COVID-19, de 2e golf

“We hebben mensen zien sterven door eenzaamheid.” Dat COVID-19 de wereld op z’n kop heeft gezet, wisten we al, maar de (vaak persoonlijke) bijdragen tijdens het webinar Opschalen na...

24 april 2025

Wat betekent RAS voor de werkgevers en werknemers in de schoonmaaksector?

Wat doet RAS eigenlijk allemaal voor de schoonmaaksector? In haar factsheet laat zij helder zien wat ze in 2024 samen met de branche heeft bereikt. Voor werkgevers én werknemers....

04 december 2024

Eindelijk ook werkschoenen voor vrouwen

Werkschoenen zijn traditioneel ontworpen voor één doel: het bieden van bescherming op de werkvloer. Tot voor kort was er dan ook weinig aandacht voor stijl en comfort, en al...

19 augustus 2025

Gezien in de media: van zzp’er terug in loondienst

Een massale uitstroom is het niet. Maar er zijn wel degelijk duizenden zelfstandigen die de overstap naar loondienst maken vanwege de strengere controles op schijnzelfstandigheid. Bijvoorbeeld in de schoonmaakbranche,...

20 december 2024

HEYDAY en Draaijer Group voegen directies samen

HEYDAY en Draaijer Group gaan samen verder: Per 1 januari 2025 voegen zij hun directies samen. Door het vormen van een centrale directie versterkt het bestaande fundament van beide...

16 oktober 2025

Torenflat Zeist gegund aan De Kroon facilitaire diensten

“Niet uit de hoogte, maar de hoogte in”, laat Remco Drijver, algemeen directeur van De Kroon facilitaire diensten weten na het behalen van een gunning van een facilitair brede...

26 februari 2025

Glazenwasser overleden na val

De glazenwasser die eerder in februari 2025 tijdens zijn werk naar beneden viel, is in het ziekenhuis overleden. Dat is bevestigt door de politie. De glazenwasser was op hoogte...

31 juli 2025

Ron Kerkhof viert 25 jaar bij Ruitenheer

“Een grote felicitatie voor onze collega Ron Kerkhof, die inmiddels al 25 jaar met ons samenwerkt”. Dit zijn felicitaties van de collega’s van Ruitenheer voor hun jubilerende glazenwasser-collega. Een...

16 januari 2024

Horecava 2024 laat zien hoe snel verandering gaat, ook in hygiene

“Een goede Horecava betekent een goed jaar” stelt een exposant van de organisatie van de Horecava, de professionals horeca-vakbeurs die van 8 t/m 11 januari plaatsvond in RAI Amsterdam. Deze...