9 december 2024

Blog Saskia Stender (Vakblad Voedingsindustrie): “Gezonde werkcul­tuur”

“Hygiëne in de voedingsindustrie laat geen ruimte voor half werk: de kwaliteit van je eindproduct en de gezondheid van de consument staan voorop. Dat is een feit. Nóg een feit: over voedselveiligheid maak je geen compromissen. Maar hoe zit het met de veiligheid van de mensen die daar dag in dag uit voor zorgen?

Het is positief dat steeds meer bedrijven onderkennen dat schoonmaakmedewerkers een cruciale rol spelen in het garanderen van de hygiëne en veiligheid in de voedingsindustrie. Zij vormen de basis voor een schone, veilige productieomgeving.

Automatisering en innovatieve schoonmaaksystemen maken hun werk veiliger en steeds efficiënter; toch blijft expertise op de werkvloer onmisbaar. Steeds meer bedrijven realiseren zich dat, en dat is mooi. Ze investeren in middelen, trainingen en protocollen om de kennis en kunde van schoonmaakmedewerkers up-to-date te houden. Goed opgeleide en betrokken mensen vormen immers de kern van voedselveiligheid.

Waar mensen werken worden echter fouten gemaakt. Ook dat is een feit. Dan is het zaak om uit te zoeken waarom het is gebeurd. En vooral: maatregelen nemen om te voorkomen dat het opnieuw mis gaat.

Een gezonde werkcultuur begint bij bewustwording en respect voor álle mensen achter de processen. Veiligheid is meer dan een optelsom van regels; het is de basis waarop ons vertrouwen in voedselveiligheid rust. Zonder veilige mensen, geen veilige producten.”

Saskia Stender
Vakblad Voedingsindustrie

 

Deel dit artikel

Ook interessant:

30 april 2025

Tork zet VR-training in voor effectieve handhygiëne door zorgprofessionals

Tork heeft aangekondigd dit jaar voor de tiende keer deel te nemen aan de World Hand Hygiene Day (5 mei 2025), met als thema: “Het draait altijd om handhygiëne”....

25 juni 2025

Jolanda wint eerste prijs Schoonmaker van het Jaar-verkiezing: ‘Heb gegild en gehuild’

Den Haag FM deelt trots een artikel over de winst van de verkiezing door de Haagse Jolanda Reedijk: Wekenlang zat ze in spanning, maar maandagmiddag werd het harde werken...

18 augustus 2024

Verse producten en goede hygiënegewoonten zijn sleutel tot serveren van geweldig eten deze zomer

Chef-kok Willem Amery, opgeleid aan de gerenommeerde Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, België, werkt al meer dan 15 jaar in prive catering in Roeselare. Hier deelt hij zijn beste...

26 maart 2025

Gezien in de media: Peter stoomt terrassen in een handomdraai gebruiksklaar

Schoonmaken met verhit water tot 150 graden, ofwel stoom. Ondernemer Peter Brugmans zag deze alternatieve methode in Den Haag, zijn geboortestad. Het was de start voor zijn schoonmaakbedrijf in...

31 oktober 2024

Gezien in de media: Ian Smeijers (Stichting Nelis): ‘Met lastige jongens moet je niet gaan tafeltennissen’

De Volkskrant publiceerde op 25 oktober 2024 een interview met Ian Smeyers, die, ‘geboren als white trash’, op zijn 17de zijn eigen glazenwasserij begon. Toen ging het hem gewoon...

01 mei 2025

Asito zet met circulaire handschoen flinke stap richting duurzaamheidsdoelstelling

Vanaf 1 mei 2025 introduceert Asito officieel de circulaire handschoen als nieuwe standaard in haar schoonmaakdienstverlening. Met deze stap onderstreept het bedrijf haar ambitie om in 2030 volledig circulair...

03 juli 2025

Welke schoonmaakbedrijven staan in de MT500 2025?

Jaarlijks vraagt MT/Sprout duizenden managers naar de reputatie van hun peers. Die meningen komen samen in de MT500, de lijst van de 500 bedrijven met de beste reputatie. Met...

15 augustus 2025

𝗞𝗮𝗿𝗶𝗻 Schevelier 𝟭𝟮,𝟱 𝗷𝗮𝗮𝗿 𝗯𝗶𝗷 𝗡𝗼𝗰𝗼𝗿𝗲

Nocore viert een bijzondere mijlpaal: Karin Schevelier is 12,5 jaar in dienst bij Nocore. Gefeliciteerd! “Al 12,5 jaar is Karin een onmisbare kracht binnen Nocore. Met haar kennis en...

11 juli 2025

Gezien in de media: Susanne Sikkema (Facilicom): “𝗦𝗼𝗰𝗶𝗮𝗮𝗹 𝘄𝗲𝗿𝗸𝗴𝗲𝘃𝗲𝗿𝘀𝗰𝗵𝗮𝗽 𝗶𝘀 𝗼𝗻𝘇𝗲 𝗱𝗿𝗶𝗷𝗳𝘃𝗲𝗲𝗿”

In het Financieele Dagblad vertelt Susanne Sikkema hoe Facilicom Group werk maakt van mensgericht werkgeverschap. Van aandacht voor vitaliteit en werkgeluk tot kansen voor iedereen. “Sociaal werkgeverschap is de...

13 augustus 2025

FMG symposium ‘Crisisbeheersing “Als niets meer werkt”.

Op woensdag 12 november organiseert FMG het symposium ‘Crisisbeheersing “Als niets meer werkt”. Tijdens het symposium zullen de programmadirecteur nationale weerbaarheid en veerkracht, Paul Gelton, en de directeur publieke...