9 december 2024

Blog Saskia Stender (Vakblad Voedingsindustrie): “Gezonde werkcul­tuur”

“Hygiëne in de voedingsindustrie laat geen ruimte voor half werk: de kwaliteit van je eindproduct en de gezondheid van de consument staan voorop. Dat is een feit. Nóg een feit: over voedselveiligheid maak je geen compromissen. Maar hoe zit het met de veiligheid van de mensen die daar dag in dag uit voor zorgen?

Het is positief dat steeds meer bedrijven onderkennen dat schoonmaakmedewerkers een cruciale rol spelen in het garanderen van de hygiëne en veiligheid in de voedingsindustrie. Zij vormen de basis voor een schone, veilige productieomgeving.

Automatisering en innovatieve schoonmaaksystemen maken hun werk veiliger en steeds efficiënter; toch blijft expertise op de werkvloer onmisbaar. Steeds meer bedrijven realiseren zich dat, en dat is mooi. Ze investeren in middelen, trainingen en protocollen om de kennis en kunde van schoonmaakmedewerkers up-to-date te houden. Goed opgeleide en betrokken mensen vormen immers de kern van voedselveiligheid.

Waar mensen werken worden echter fouten gemaakt. Ook dat is een feit. Dan is het zaak om uit te zoeken waarom het is gebeurd. En vooral: maatregelen nemen om te voorkomen dat het opnieuw mis gaat.

Een gezonde werkcultuur begint bij bewustwording en respect voor álle mensen achter de processen. Veiligheid is meer dan een optelsom van regels; het is de basis waarop ons vertrouwen in voedselveiligheid rust. Zonder veilige mensen, geen veilige producten.”

Saskia Stender
Vakblad Voedingsindustrie

 

Deel dit artikel

Ook interessant:

05 september 2024

Ondernemers bieden oplossingen voor verminderen regeldruk

Regeldruk vormt al jaren het grootste knelpunt voor ondernemers. De veelheid aan regels en nationale koppen zet een rem op ondernemerschap en schaadt onze concurrentiepositie. Zo meldt MKB Nederland....

18 februari 2019

Rita Brouwer (Alpheios) over Zorgtotaal: “In control komen is echt essentieel voor zorgorganisaties”

De zorg is in beweging. En hoe! Vergrijzing, arbeidskrapte en budgetbeperking, maar ook marktwerking, technologische ontwikkelingen en trends als beleving en persoonlijke zorg met meer welzijn en gezondheid. Maar...

16 oktober 2025

Torenflat Zeist gegund aan De Kroon facilitaire diensten

“Niet uit de hoogte, maar de hoogte in”, laat Remco Drijver, algemeen directeur van De Kroon facilitaire diensten weten na het behalen van een gunning van een facilitair brede...

04 november 2025

Circulaire pilot: ‘Nelis Refurbished’ geeft materiaalwagens een tweede leven

Nelis Company heeft naast het honk in Den Haag een locatie in Vlaardingen bemachtigd en achter de schermen wordt er keihard gewerkt aan ‘Nelis Refurbished’: een pilot waar materiaalwagens...

14 november 2025

FOTOFRIDAY: Tork geeft schoonmakers de aandacht die ze verdienen

Schoonmakers zijn onmisbaar voor een frisse, veilige en gastvrije werkomgeving. Dat weten alle schoonmaakprofessionals als geen ander. Toch blijkt uit recent onderzoek van Tork dat schoonmakers dagelijks veel obstakels...

30 januari 2023

Onderzoek: toilet spettert meer dan gedacht

Wetenschappers van de Universiteit van Colorado Boulder gebruikten lasers om de verspreiding van waterdruppeltjes bij het doortrekken van het toilet nader in kaart te brengen. Bij het doorspoelen van...

08 augustus 2024

In gesprek met meewerkend voorman specialistische reiniging Hans Eichelsheim

Naast reguliere schoonmaakwerkzaamheden, houdt ICS zich ook bezig met specialistische reiniging. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan glas en- gevelreiniging en vloeronderhoud. Maar wat houdt dit nog meer in?...

17 mei 2023

Hygieneforum: Is schoonmaak onderdeel van het HACCP-plan in grootkeukens?

Tijdens het Hygiëneforum in RAI Amsterdam op 17 mei zijn er voor de gasten diverse workshops. Zo ook een over hygiëne in grootkeukens. Robert de Brauwer, Technical Manager Benelux...

17 juli 2025

Nieuwe generatie 𝐍𝐨𝐫𝐝𝐢𝐜 𝐒𝐰𝐚𝐧 𝟑.𝟐-eco𝐥𝐚𝐛𝐞𝐥 landt bij Vileda Professional

Na een grondig en veeleisend proces kan Vileda Professional trots melden dat hun 𝐌𝐚𝐱 𝐦𝐢𝐜𝐫𝐨𝐯𝐞𝐳𝐞𝐥𝐦𝐨𝐩𝐩𝐞𝐧 én 𝐫-𝐌𝐢𝐜𝐫𝐨𝐓𝐮𝐟𝐟 𝐦𝐢𝐜𝐫𝐨𝐯𝐞𝐳𝐞𝐥𝐝𝐨𝐞𝐤𝐞𝐧 nu gecertificeerd zijn volgens de nieuwe generatie Nordic Swan 3.2 ecolabel....

18 oktober 2024

Blankers maakt duurzaam ondernemerschap en eerlijke kansen mogelijk

Blankers Schoon vertelt: “Als mensgericht familiebedrijf zijn we bijzonder enthousiast dat we verschillende gezelschappen mochten ontvangen op onze vestiging in Weert. Tijdens beide bijeenkomsten werd er in het bijzonder...