9 december 2024

Blog Saskia Stender (Vakblad Voedingsindustrie): “Gezonde werkcul­tuur”

“Hygiëne in de voedingsindustrie laat geen ruimte voor half werk: de kwaliteit van je eindproduct en de gezondheid van de consument staan voorop. Dat is een feit. Nóg een feit: over voedselveiligheid maak je geen compromissen. Maar hoe zit het met de veiligheid van de mensen die daar dag in dag uit voor zorgen?

Het is positief dat steeds meer bedrijven onderkennen dat schoonmaakmedewerkers een cruciale rol spelen in het garanderen van de hygiëne en veiligheid in de voedingsindustrie. Zij vormen de basis voor een schone, veilige productieomgeving.

Automatisering en innovatieve schoonmaaksystemen maken hun werk veiliger en steeds efficiënter; toch blijft expertise op de werkvloer onmisbaar. Steeds meer bedrijven realiseren zich dat, en dat is mooi. Ze investeren in middelen, trainingen en protocollen om de kennis en kunde van schoonmaakmedewerkers up-to-date te houden. Goed opgeleide en betrokken mensen vormen immers de kern van voedselveiligheid.

Waar mensen werken worden echter fouten gemaakt. Ook dat is een feit. Dan is het zaak om uit te zoeken waarom het is gebeurd. En vooral: maatregelen nemen om te voorkomen dat het opnieuw mis gaat.

Een gezonde werkcultuur begint bij bewustwording en respect voor álle mensen achter de processen. Veiligheid is meer dan een optelsom van regels; het is de basis waarop ons vertrouwen in voedselveiligheid rust. Zonder veilige mensen, geen veilige producten.”

Saskia Stender
Vakblad Voedingsindustrie

 

Deel dit artikel

Ook interessant:

27 oktober 2021

De kunst van glazenwassen

In het Depot van museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam is glazenwassen tot ‘kunst’ verheven. Kijk hoe de glazenwassers van Mommers Schoonmaak hun kunsten tonen. Oproep: Heb jij ook...

13 november 2025

CleanJack sluit zich aan bij SIEV

Tijdens een bijeenkomst op het hoofdkantoor van CleanJack in Zoetermeer hebben Niels van den Berg en Robin Smits namens CleanJack, samen met Paul Fok, voorzitter van branchevereniging SIEV, een...

20 september 2024

Slim de klanttevredenheid verhogen

Hygiëne is onmisbaar. Maar het wordt eigenlijk pas gemist als het er niet is. Om ervoor te zorgen dat hygiëne er altijd is, creëert Tork slimme manieren voor efficiënt...

24 januari 2025

Podcast: Leon Habraken in de Schoonmaakcast van Rick Bogers

In januari nam Rick Bogers zijn eerste ‘Schoonmaakcast’ op met Leon Habraken. Leon Habraken stelt zich in de podcastserie de Schoonmaakcast van Rick Bogers voor. En vertelt wat hij...

15 augustus 2024

De productiviteit van de Nederlanders daalt. Wat betekent dat?

De productiviteit van Nederlandse werkenden is het afgelopen decennium nauwelijks meer gegroeid. Vorig jaar was er zelfs sprake van krimp, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor...

04 augustus 2024

#FAVORITES Op glad ijs

Het mag dan lekker warm zijn in Nederland. Ook de Jaap Eden ijsbaan heeft onderhoud nodig.

15 oktober 2024

Van het stadion naar de fabrieksvloer: De invloed van sportkleding op werkkleding

Er is veel kennis vereist voor de ontwikkeling van sportkledij. Dynamische pasvormen vergroten de bewegingsvrijheid, terwijl ademende en elastische stoffen sporters nog efficiënter maken. Veel van deze innovaties zijn...

09 januari 2025

#FAVORITES Filmtip ‘Too good to be true’

Rachel Connor is een alleenstaande moeder die keihard werkt als schoonmaakster. Haar leven verandert drastisch wanneer ze een lucratieve baan aangeboden krijgt: de exclusieve schoonmaak van een luxe villa,...

08 oktober 2024

Asito verbindt meer dan 1000 mensen tijdens ‘Asito samen eten’

Van 7 t/m 11 oktober organiseert schoonmaakbedrijf Asito het jaarlijkse evenement “Asito samen eten.” Gedurende deze week komen collega’s, klanten en andere betrokkenen op bijna 60 locaties door heel...

13 november 2024

Dolmans en Trition openen pand in Groningen

In de eerste week van november 2024, openden Dolmans en Trition feestelijk hun nieuwe pand in Groningen. “Ondanks dat onze collega’s hier al enige tijd aan het werk zijn,...