4 september 2023

“We mogen elkaar wat vaker vlooien voor meer verbinding”

Op 31 augustus organiseerde Schoonmakend Nederland haar zomerevent op de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Een wild life experience met als thema ‘Hoe houden we de kudde bij elkaar’. Met een ‘debuut’ van Tamara van Ark, de nieuwe voorzitter van de branchevereniging. En met wild life dierenarts Martine van Zijl die een lans brak voor het inzetten van de zintuigen, het tonen van kwetsbaarheid en het blijven verbinden. Je hebt elkaar nodig om te overleven, in de jungle én in de schoonmaak. 

In haar uitnodiging schreef Schoonmakend Nederland: ´We kunnen er niet omheen: de vijver om uit te vissen wordt kleiner en kleiner. Hoe zorgen we ervoor dat we de komende jaren genoeg mensen hebben om het werk te doen? Voor je eigen bedrijf en de branche? Hoe houden we de spreekwoordelijke kudde bij elkaar? Wat is de kracht en wat zijn de zwaktes van het collectief?´ Om antwoord te krijgen werden (niet-)leden uitgenodigd voor een uitstapje naar het dierenrijk. Wat kunnen (groepen) dieren ons leren?

Debuut Tamara van Ark
Het programma werd warm ontvangen, op 31 augustus verzamelden een groot aantal gasten zich verwachtingsvol op de Beekse Bergen. Ook de redactie van Schoonmaakjournaal was aanwezig. ‘Het is een leuk thema, we zijn benieuwd hoe de binding met onze schoonmaak wordt gemaakt’, vertelde één van de gasten ons tijdens het eerste kopje koffie.

Met een speciaal schoonmaaklied opende het muziektrio de Flamingo’s uit Rotterdam het programma. Uit volle borst zong de zaal mee met het refrein. De positieve en open toon was gezet. Dagvoorzitter Ilse van Hijfte heette na deze muzikale opening de gasten welkom voor een op maat gemaakte safari over kuddegedrag met na afloop ‘voedertijd’.

De eerste spreker was Tamara van Ark. Zij maakte haar debuut als nieuwe voorzitter van Schoonmakend Nederland. “Ontzettend leuk om de nieuwe voorzitter te zijn, het voelt als een warm bad”. Enthousiast deelde ze haar eerste ervaringen van ontmoetingen met diverse ondernemers en schoonmakers. Ze sprak over een ondernemer die het gesprek met een opdrachtgever aangaat omdat hij de schoonmakers onheus bejegent en over haar bezoek aan de toiletdame op Schiphol, die met een grote glimlach de drukste toiletten op de luchthaven schoonmaakt als ‘Queen of her castle’.
Vervolgens ging Tamara in op de strategie van Schoonmakend Nederland met een focus op de arbeidsmarkt, waardigheid van mensen, ondernemerschap en duurzaamheid. Een focus met uitdagingen zoals schaarste op personeelsgebied door ouder wordende medewerkers en de algemene tendens in Nederland van vergrijzing. Een focus die ook kansen biedt, want uitdagingen kunnen samen aangegaan worden, met plezier samenwerken en heel Nederland erover vertellen. Het safari-event is daarom georganiseerd. “We kunnen leren van het dierenrijk, geïnspireerd raken én elkaar ontmoeten. Veel plezier!”


Met gedrag verschil maken

Na haar introductie kreeg Tamara enkele vragen over vakmanschap en professioneel gedrag. Voor vakmanschap zijn goede producten, kennis en kwaliteit nodig, met gedrag kun je het verschil maken. Hoe investeer je in medewerkers dat ze dit willen doen? Hoe kan Schoonmaken Nederland hierin ondersteunen? Tamara: “Door het in de praktijk te laten zien, er te zijn voor elkaar, iedereen is een schakel in het totaalproces.”
De tweede vraag over hoe in de branche het contact tussen bedrijven verbeterd kan worden, beantwoordde Tamara: “We moeten juist de krachten bundelen, ons laten zien als branche, dat helpt ook in de positieve uitstraling buiten de branche.”
Ook duurzaamheid kwam ter sprake. De Beekse Bergen hanteert als visie dat ze graag zien dat mensen meer rekening houden met natuur en deze op waarde schatten. Tamara liet weten dat duurzaamheid een belangrijk focuspunt van Schoonmakend Nederland is: “We moeten met voorbeeldgedrag laten zien dat duurzaamheid ons aan t hart gaat. Dat doen we door in gesprekken tijd hiervoor in te ruimen en in werkbezoeken proactief de ander hierover te bevragen.”
Tot slot was er aandacht voor de kansen van de schoonmaakbranche. Tamara: “Neem de arbeidsmarkt, er staan nog veel mensen aan de kant, door het aanpassen van regelgeving en uitvraag in aanbestedingen kunnen we hen betrekken. Schaarste biedt ook mogelijkheden voor bedrijven, om voor je bedrijf en mensen te gaan staan met de juiste tarieven.”

Als groep kun je van elkaar leren
Key-note spreker, dierenarts Martine van Zijl -Langhout, inspireerde de zaal met haar vergelijkingen tussen gedrag van mensen en dieren. Hoe gaan dieren en wij om met tegenslag, groepsdynamiek en gevaren? Zij reist sinds 1992 de wereld over om te werken met wilde dieren en te strijden voor natuurbehoud. Dat deed ze o.a. Costa Rica en Zuid-Afrika. Naast haar huidige banen als dierenarts in Artis en bij Stichting AAP geeft ze les, doet ze onderzoek, publiceert ze artikelen en geeft ze lezingen om mensen te inspireren anders naar de wilde dieren én zichzelf te kijken.

“Toen ik gevraagd werd voor dit event, wist ik nog niets van Schoonmakend Nederland”, vertelde Martine openhartig. Ze ging vervolgens hard aan de slag om de overlap tussen dieren en de schoonmaak te vinden, voor een inspirerend verhaal voor de aanwezigen, één grote kudde. Met nadruk vertelde ze over het leven als wereldwonder. Door haar ervaringen in de wildernis weet ze hoe kwetsbaar je als mens kunt zijn en daardoor juist de verbinding met elkaar opzoekt.
”Mensen denken vaak dat de wereld is ontstaan voor ons. Niets is minder waar. De mens is ‘pas’ 300.000 jaar op aarde. Dit is niets vergeleken met bijvoorbeeld de miljoenen jaren die krokodillen er al zijn. Wij zijn familie van de mensapen, de chimpansee staat het dichtst bij ons. Apen zijn groepsdieren en met hun leven kan ik jullie een goede spiegel uit de natuur voorhouden.”

De zaal werd stil bij het verhaal van Martine over haar leven in Gabon, een land dat met minst bezocht wordt en alleen regenwoud kent. Ze werkte daar met gorilla’s en woonde met pygmeeën. “Ik voelde me heel kwetsbaar, heb ook moeten rennen voor mijn leven, was blij met iedere mens die daar woonde. Je hebt elkaar nodig om te overleven. Dat kuddegedrag geldt voor mensen en dieren. Alleen ben je kwetsbaar, dus je leeft in groepen. In die groepen heerst diversiteit, ieder mens, ieder dier heeft een eigen talent. Als groep kun je van elkaar leren, elkaar inspireren, sterker maken en veiligheid bieden.” Ze schetste enkele voorbeelden uit het dierenrijk zoals de lange jachtprocessen van Afrikaanse honden, de bijzondere tochten van trekvogels, de wijsheid van Olifanten door te leren van ouderen en de leeuwen, de enige katsoort die in een groep leeft, die hun hele spectrum van zintuigen inzetten.

We moeten elkaar wat meer vlooien, dat brengt verbinding. Samen zijn we sterker.”

Inspiratie halen uit kuddegedrag
“Wij kunnen van het kuddegedrag van dieren leren, dat maakt ons fit, mentaal en fysiek sterker. Als mens zijn we dat kwijt, velen leven in een te abstracte wereld en niet in het hier en nu. Werken is concreet, dan ben je in het hier en nu. Goed voor jezelf zorgen is daarbij essentieel, dat brengt plezier voor jezelf en de ander. We blijven chimpansees. We moeten elkaar wat meer vlooien, dat brengt verbinding. Samen zijn we sterker.”

Workshops voor verbinding
Na de sprekers waren er voor de gasten twee workshops die bijdroegen aan de nodige verbinding:  1. (ver)binden en boeien. Hoe werken dieren in de natuur samen en wat kunnen we daarvan leren? Hoe bouw je relaties op en een cultuur waarin men zich thuis voelt? Als collega en als klant. 2. Workshop – Begeleid netwerken – Apen vlooien, maar hoe kunnen wij contact met elkaar maken? Met een open houding, een glimlach en een prettig maar duidelijk contact, was het antwoord.

 

 

 

 

 

Kuddegedrag in de praktijk
Het bezoek aan de Beekse Bergen was niet compleet zonder safari. In meerdere bussen beleefden de gasten het kuddegedrag in de praktijk. Ervaren rangers deelden tijdens de bustocht vol overgave hun kennis en zochten de mooiste plekjes op om de dieren goed te kunnen zien. Bij de vier weken oude zebra en de vier pas geboren leeuwenwelpjes werden de meeste foto’s gemaakt.

 

 

 

 

 


Voedertijd en napraat

Terug van de safari begon de BBQ en de napraat. Enkele reacties: ”Wat hebben we vandaag veel gezien en opgestoken”, “Leuk om iedereen weer te zien na de vakantie”, “Wat we hebben geleerd bij de workshop over netwerken, heb ik meteen in de praktijk gebracht.” Verbinding werd tijdens het heerlijke eten volop gelegd. Een goede start voor meer samenwerken om de uitdagingen in de branche aan te kunnen.
.

Deel dit artikel

Ook interessant:

11 mei 2023

Forse extra loonsverhoging voor alle schoonmakers

Er komt een forse extra loonsverhoging voor alle schoonmakers in Nederland (in totaal zo’n 120.000). Het gaat om een aanvulling op de nog lopende cao, waarover vakbonden een akkoord...

25 januari 2023

Werknemers belonen? Ga voor de ervaring!

Gelukkige medewerkers zijn meer betrokken, productiever en innovatiever. Ze zijn minder vaak ziek en hebben minder kans op een burn out. Maar hoe maak je bestaande medewerkers happy én...

30 december 2022

Schoonmaakpakketten voor de voedselbanken

CSU Cleaning Services en Tzorg hebben 6.500 schoonmaakpakketten aan de Voedselbank gedoneerd.  Al drie jaar op rij doneren zij duizenden van deze pakketten aan de voedselbanken, want: Schoon geeft een goed...

11 oktober 2019

#nieuwsnotendop met AWOG, CNV, EW, Fusernet en Week van de Schoonmaker

In deze #nieuwsnotendop CNV aanpak misstanden uitzendarbeid, EW Facilty Services partner Europese grootste indoor skidorp, Fusernet uit z’n jasje gegroeid, OSB AWOG ledenbijeenkomst over onderscheidend vermogen en de Week...

07 juli 2023

#FOTOFRIDAY Schoon zwemmen

De vakantieperiode gaat beginnen. Daarom plaatsen we vandaag de zomerse foto’s van een gereinigd zwembad . Deze foto’s zijn van Hassan Boutiba, Diecteur/Eigenaar van Just Clean Bedrijfsdiensten. HIj zegt...

21 oktober 2022

1nerGiek duimt voor de bekroning van Michael Campell

Michael Campell is door zijn team van 1nerGiek aangedragen voor Glazenwasser van het Jaar: “Volstrekt logisch. Michael is goed in zijn vak, geniet van de vele contacten met zijn...

11 februari 2024

#FAVORITES Carnavalsvierders en schoonmakers vieren samen een ‘schoon’ feest

Ook in schoonmaakland zijn fervente carnavalsvierders aanwezig. In de trein worden schoonmakers toegezongen. Tussen de bedrijven houden schoonmakers de steden schoon. Het is één groot feest! Bekijk de beelden...

14 mei 2019

Van der Windt Verpakking en Morssinkhof – Rymoplast starten duurzame samenwerking

Van der Windt gaat voor zijn afvalzakken hergebruikt kunststof van Morssinkhof – Rymoplast gebruiken. Hiervoor recyclet Morssinkhof – Rymoplast Europees kunststof afval, hoofdzakelijk afkomstig uit Nederland en België. Powersterko...

09 november 2021

Verdere verdieping CAO: Sociale partners gaan ‘strijd’ aan met elkaar

Dag drie en vier van de cao-onderhandelingen vonden plaats in Hotel Mooi Rivier in het pittoreske Dalfsen. Op donderdag 4 november hebben de sociale partners overeenstemming bereikt over de...

24 augustus 2023

Good Roll introduceert eigen ontwerp

Jouw zakelijke droom voor een eigen ontwerp toiletpapier kan uitkomen. 𝗧𝗵𝗲 𝗚𝗼𝗼𝗱 𝗥𝗼𝗹𝗹 maag het mogelijk.  Creative Lex Rijkers Meinen van The Hague’s Finest kon deze kans niet voorbij...