7 maart 2019

Groene koplopers Gerrit Visser (Innovi): “90% besparing op water en chemie”

“Door te werken met stoom- en droogijstechnologie besparen we op water en chemie”, opent Gerrit Visser, directeur van Innovi uit Vroomshoop, het gesprek. “Het zijn duurzame reinigingsoplossingen, die sneller, een schonere kwaliteit opleveren.” Innovi is met haar vier jaar nog een jong bedrijf, de kennis van schoonmaken is ouder. Gerrit werkt al ruim 20 jaar in de schoonmaakbranche en sloeg vier jaar geleden bewust een nieuwe weg in. Een groene weg. Onze redactie ging met Gerrit in gesprek over zijn keuze en wat dit voor de branche kan betekenen.

“Na de verkoop van mijn vorige bedrijf in traditionele schoonmaakmachines, wilde ik een nieuwe weg inslaan”, vertelt Gerrit. Ik wist nog niet precies wat en verdiepte mij in verschillende mogelijkheden en markten. In die tijd las ik het boek Zakendoen in de nieuwe economie van Marga Hoek. In haar boek gaat zij in op de ondernemersvraag ‘hoe verdien je als ondernemer je geld in een nieuwe duurzame economie’. Ik werd gegrepen door haar schrijven over duurzaamheid. Het inspireerde mij, ik voelde de drive om verantwoordelijkheid te nemen, we hebben immers maar één aarde.” Gerrit spreekt oprecht zijn intentie uit. In 2015 zette hij deze om in een bedrijf dat groene reinigingsoplossingen aanbiedt. Een nieuwe richting binnen een vertrouwde omgeving. Hij was al 15 jaar werkzaam in de branche, kende de markt en de mensen.

“De combi van droogijs en stoom is ideaal, gezien de compensatie van de pijlers temperatuur en chemie van de cirkel van Sinner.”

Op weg met stoom- en droogijstechnologie
“Op het moment dat ik mijn weg naar ‘groen werken’ had bepaald, werd ik benaderd door een relatie uit Denemarken. Of ik importeur van de Intelblast droogijsmachines wilde worden? ‘Ja’, was mijn antwoord. Dit paste precies in mijn ecologisch denken. De start was bezegeld.” Het plaatje van Gerrit was echter nog niet compleet. Hij wilde een bredere oplossing aan de markt kunnen aanbieden. “Droogijs is een fantastische manier van reinigen, maar is niet voor ieder reinigingsvraagstuk geschikt. Om een bredere aanbieder te worden, koos ik voor de toevoeging van stoomreiniging. De combi van droogijs en stoom is ideaal, gezien de compensatie van de pijlers temperatuur en chemie van de cirkel van Sinner.”

Gerrit bezocht de Pulire in Italië en maakte een selectie van fabrikanten van stoomreinigingsunits. Hij bracht vervolgens een bezoek aan meerdere fabrieken en besloot met Tecnovap te gaan samenwerken. “We hadden direct een klik, ik werd importeur van hun machines.”

De eerste marktschreden
“Met stoom of droogijs reinigen betekent een besparing van 90% op water en chemie ten opzichte van de inzet van traditionele schoonmaakmachines. De waterbesparing bleek een uitkomst te zijn voor de droogfood markt. In deze sector is water taboe, het geeft veel opstartproblemen bij het productieproces. Via een relatie kwam ik met een foodbedrijf in contact, al snel volgden er meer. De combinatie van stoom en droogijs kwam hier echt goed tot zijn recht. Waar voorheen hard gepoetst werd zonder echt goed resultaat te zien of waar apparatuur vastliep door water, zorgden onze oplossingen voor een efficiënte en hoogwaardige kwaliteit schoonmaak. We hebben in de droogfood en gelieerde partijen mooie referenties opgebouwd. Nu willen we ons duurzaam specialisme ook in andere sectoren inzetten, zoals grootkeuken, horeca, facilitair, zorg en mobiliteit.”

Onbekend maakt onbemind
“We merken dat de onbekendheid van onze reinigingsoplossingen soms onbemind maakt. Ook is er een drempel te nemen, omdat een eerste introductie, zo’n 10 jaar geleden, niet goed is verlopen. De kwaliteit van machines liet toen te wensen over. Er werden verkeerde aanbevelingen gedaan, zoals, bij wijze van spreken, een tandenborstel inzetten om een schoolplein schoon te maken. Echte productie heeft krachtstoomapparatuur nodig. Nu komen we nog vaak lichte machines tegen, met een laag schoonmaaktempo. Dan duurt het te lang voordat vervuiling is opgelost. Het is niet gek dat mensen dan afhaken.”

“De tijd is aangebroken om de markt van de voordelen te overtuigen en samen naar een kleinere ecologische afdruk te streven.”

Inmiddels is het tien jaar later, de machinekwaliteit is sterk verbeterd, er is meer kennis opgebouwd en het aanbod is groot genoeg om voor iedere klus de juiste toepassing te kiezen. Bijvoorbeeld stoomreiniging inzetten als periodiek onderhoud in de facilitaire branche. “De tijd is aangebroken om de markt van de voordelen te overtuigen en samen naar een kleinere ecologische afdruk te streven. Als ik nu een demo verzorg, reageert men vol verbazing. Zien doet geloven. Zo wordt schoonmaken weer leuk,” lacht Gerrit.

The greenest way to clean
“We hebben nog maar het puntje van de ijsberg aangetipt, we kunnen zoveel meer bereiken. Sneller en echt SCHONER reinigen met minimaal gebruik van water en chemie. En zonder veel en lang te hoeven boenen, dus ook met ergonomische voordelen.” Gerrit is blij met zijn overstap. “Het kost ons veel energie om de markt mee te krijgen, maar als we eenmaal binnen zijn, dan ondervinden we als team veel dankbaarheid omdat we mensen vooruithelpen. En we blijven zuinig op onze aarde. Kortom, het is voor ons ‘the greenest way to clean’ of niet. Wie doet er mee?”

Gerrit licht ter afsluiting een tipje van de sluier op over een nieuwe ontwikkeling: “In april zullen we ons aanbod uitbreiden met microbiologie, gebaseerd op enzymatisch reinigen. Een duwtje in de rug om ernstige vervuiling te doorbreken. Duurzaam en effectief, want natuurlijke enzymen kunnen direct aan het werk.”

Deel dit artikel

Ook interessant:

06 maart 2019

Blurring of Blokker? Christine Van Hoorenweder (Salubris): “We spelen kort op de bal”

“Ik zie nog zoveel opportuniteiten voor ons.” Christine van Hoorenweder, commercieel directeur van Salubris uit Aalter (België), reageerde direct op onze oproep om mee te werken aan onze themaserie...

30 september 2021

Schoonmaakmedewerkers positief over hun vak én werkgever

Maar liefst 93,3% van de werknemers in de schoonmaakbranche waardeert het werk met een voldoende of hoger. Een grote meerderheid hiervan (61,7%) geeft het eigen werk zelfs een 8,...

21 december 2021

IBN/Vebego neemt Toekomst Schoonmaakbedrijven over

De combinatie IBN/Vebego heeft overeenstemming bereikt met de aandeelhouder René Wittens van Toekomst Schoonmaakbedrijven omtrent de voorgenomen overname voor het einde van het jaar. “Twee maatschappelijk betrokken organisaties, waarin...

04 mei 2020

Top 3 meest gelezen in april: GWS dé Schoonmaker, Hygeniq en Schoonmaakgoeroe

In april mochten we ons extra inzetten voor vakspecifieke bijdragen op Schoonmaakjournaal. Dat leverde prachtige, waardevolle en exclusieve artikelen op. Dit is de top 3 meest gelezen op onze...

16 juli 2025

Dit zijn de finalisten van European Cleaning & Hygiene Awards 2025

De shortlist van de European Cleaning & Hygiene Awards 2025 is bekend. In maar liefst elf categorieën schitteren de bedrijven die binnen de professionele schoonmaak- en hygiënesector in Europa...

22 november 2023

Tork lanceert drie nieuwe luxe zepen

Met de lancering van drie nieuwe luxe zepen richt Tork zich op chique hotels, restaurants, kantoren, sportscholen en spa’s. Naast het gebruik van natuurlijke ingrediënten, bevatten de Tork Luxe...

23 februari 2024

#FOTOFRIDAY CS2001 veegt de straat schoon na rellen in Den Haag

“Zaterdagnacht 17 februari kreeg CS2001 tijdens piketdienst een melding over de Fruitweg in Den Haag. De Gemeente Den Haag vroeg ons om te helpen bij het reinigen na de...

25 januari 2020

Welkom op de virtuele vakbeurs Facilitair: Elis Nederland

Deze dagen bouwen we aan de virtuele Vakbeurs Facilitair. In aanloop naar de 22e editie van deze beurs, die aankomende week – op woensdag 29, donderdag 30 en vrijdag...

18 december 2023

35 jaar Menges Schoonmaak

35 Jaar geleden, op 1 maart 1989, startte glazenwasser Jan-Willem Menges zijn schoonmaakbedrijf. Met als missie: een van de massa onderscheidende firma zijn. Inmiddels telt het bedrijf 150 medewerkers. We...

01 april 2019

Producent Pally Biscuits over UL-Team schoonmaakopleiding: concreet, praktisch, goed

Hoe train je productiemedewerkers om het hygiëne-niveau op een hoger peil te krijgen zonder dat je de productie van koekjes hindert? Door training on the job, tussen de zoete...