Cruciale rol schoonmakers in afvalbeheer
Afval in bedrijven wordt dagelijks in vele soorten en hoeveelheden geproduceerd. Een groeiend aantal bedrijven scheidt hun afval ook in steeds verschillende stromen. Vroeger was het vooral papier en karton, maar tegenwoordig worden ook andere onderdelen vaker los aangeboden, zoals plastic, gft-afval, batterijen en glas (die we allemaal kennen van huishoudelijk afval), bedrijfsspecifieke stromen (bijvoorbeeld houten pallets) maar ook compleet nieuwe stromen zoals koffiedik, sinaasappelschillen, tonerpatronen of plastic kledinghangers. Het aantal te recyclen stromen zal de komende jaren alleen maar toenemen, bijvoorbeeld papieren handdoekjes uit de sanitaire ruimte voor het maken van toiletpapier. Schoonmakers kunnen een belangrijke rol spelen bij het afvalbeheer. Op de Interclean (10-13 mei) volgen in de ZeroWasteDome lezingen over afvalbeheer.
Maximale recycling vereist zuivere ‘grondstofstromen’: elke stroom moet zuiver worden gescheiden, zuiver worden gehouden en zuiver worden aangeboden voor inzameling en transport naar de recyclingindustrie. Schoonmakers spelen hierin een cruciale rol: ze zijn actief in het hele bedrijf, van kantoor tot kantine, van de sanitaire ruimte tot het trappenhuis, van de directiekamer tot de receptie. Hierdoor zijn de schoonmaakdiensten naast de uitvoerende taken ook prima in staat om afvalscheiding met een analytische blik te bekijken en actief bij te dragen aan optimalisatie en uitbreiding, zoals: toezicht op duurzame oplossingen, datamanagement en logistiek.
- advies (bijvoorbeeld over de keuze van milieu-apparatuur)
- identificatie en registratie van afval- en grondstoffeninzameling
- beheren/bedienen van milieuapparatuur/containers, interne logistieke middelen, enz.
- inspectie en feedback
De duurzame inzet van schoonmaakbedrijven beperkt zich dus niet alleen tot de eigen activiteiten, maar ondersteunt ook de duurzaamheidsambities van het bedrijf waaraan zij diensten verlenen.
Stichting Zero Waste
Stichting Zero Waste (ZWF) richt zich op het verminderen van afval door bedrijven, met de nadruk op afval, energie en water en ondersteunt schoonmaakbedrijven. Net als in de vorige twee Interclean-edities in de RAI-Amsterdam zal de ZWF deze cruciale rol van schoonmakers in afvalbeheer verder toelichten door middel van lezingen en door deskundige bedrijven op het gebied van afvalscheiding te presenteren in de ZeroWaste Dome van Interclean.