Alpheios-klantencase Webego en Goeree-Overflakkee: veilig schoon na lockdown
Na weken van thuisscholing was het op 11 mei zo ver, de basisscholen mochten als eerste weer van start gaan. Niet alleen voor de leerkrachten en leerlingen een uitdaging, maar ook voor de schoonmaak. Hoe ga je om met verscherpte regels? Hoe maak je zo veilig mogelijk schoon bij je klanten? En vooral: hoe zorg je ervoor dat iedereen in het gebouw zich ook veilig voelt? Allemaal uitdagingen waar Webego, het mens-ontwikkelbedrijf van gemeente Goeree-Overflakkee, plotseling tegenaan liep. De hulp van Alpheios werd ingeschakeld om een plan te maken en vooral om dat plan ook over te brengen aan de gebruikers van het gebouw. We zijn inmiddels een paar weken verder en vroegen Erwin van der Elburg (werkleider schoonmaak bij Webego) en Danielle van Stokkum (adviseur reinigingssystemen bij Alpheios) hoe alles verlopen is.
Webego helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met het krijgen van passend werk en het ontwikkelen van hun arbeidsvaardigheden. Alpheios en Webego zijn geen vreemden van elkaar: “We leren regelmatig van elkaar en geloven dat we elkaar kunnen versterken. Eerder ontwikkelden we samen met Webego een intensief leertraject voor de schoonmakers binnen het bedrijf. Eerst werden de voormannen opgeleid en daarna volgden de schoonmakers. De basis was dus al op orde, voordat de coronacrisis toesloeg.”
Volgende week gaan de scholen weer open, wat nu?
Tijdens de intelligente lockdown lagen vrijwel alle werkzaamheden stil, behalve wat summiere schoonmaak. Erwin: “Het was een onzekere situatie, we moesten blijven nadenken over hoe we weer konden beginnen. Toen werd bekend dat de basisscholen weer open gingen, we gingen weer draaien.”
“Als je de onzekerheid en onwetendheid kunt bestrijden met kennis en kunde, neem je meteen de onrust weg”
Natuurlijk was er veel onzekerheid en angst. Leerkrachten kwamen ieder met hun eigen verzoekjes voor de schoonmaak in hun leslokaal. “Ik heb meteen contact opgenomen met Danielle en haar gevraagd: ‘ik weet het even niet. Wat gaan we doen? Hoe gaan we hier mee om?’. Danielle had meteen een helder antwoord: ‘We hebben richtlijnen van het RIVM. Laten we ons daar aan houden en niet meer dan dat doen.’ Met de heldere werkinstructie, checklists en handenwaskaarten van Alpheios ging Erwin terug naar het schoolbestuur. “Eigenlijk was het toen ook meteen goed. Als je de onzekerheid en onwetendheid kunt bestrijden met kennis en kunde, neem je meteen de onrust weg.”
En dan aan de slag
Toen de werkzaamheden echt van start gingen, was het nog wel even spannend. Webego werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waaronder bijvoorbeeld ook mensen met een beperking. “Zij waren gewend elke dag met een busje opgehaald te worden, waarna de voorman hen op locatie vertelde wat ze moesten doen. Nu is alles anders, want de voorman gaat niet meer mee. Ze werden behoorlijk uit hun comfortzone gehaald en moesten het ineens zelf doen. En daar bleek de basiskennis die we hen eerder hebben meegegeven essentieel te zijn! De schoonmakers weten: ‘Dit is mijn vak, ik ben een vakman. Ik kan dit en ik weet waar ik mee bezig ben.’ Ze staan zelfverzekerd op de vloer en als iemand hen iets vraagt tijdens het schoonmaken, kunnen ze ook prima uitleggen waaróm ze iets op een bepaalde manier doen.”
De schoonmaak als voorbeeld voor de rest
Inmiddels is het schoolbestuur zo blij met de aanpak, dat ze zelfs al gevraagd hebben of de schoonmaak niet altijd zo kan blijven werken. Een mooi compliment, maar ook een nieuwe uitdaging voor Erwin. “Het is wel begrijpelijk ook. Er is nu bijvoorbeeld de hele dag een schoonmaker aanwezig in het pand, dus in de beleving is het daardoor ook schoner.”
“De schoonmaak op de basisscholen is voor Webego nu in ieder geval voorloper op de richtlijnen en dient als voorbeeld voor andere afdelingen die weer open gaan. De uitdaging is nu ook om niet terug te vallen in oude gewoontes. De aandacht voor de 1,5 meter verslapt bijvoorbeeld. Er komen is niet zo moeilijk, er blijven is moeilijker! Als het aan de schoonmakers ligt, komt dat helemaal goed. Een groot compliment voor al deze vakmensen. Samen zorgen we voor een schone en veilige omgeving voor iedereen!”