Temperatuur regeert op VSR zomerevent

Vergeet het objectief meten van vingertasten, fijnstofdeeltjes en schoonmaakprestaties: tijdens het Zomerevent van VSR op 4 september ging het over de subjectieve werkbeleving van medewerkers. Zo blijkt temperatuur – een relatief kleine component van de werkplek – van grote invloed op de werkplekervaring, aldus Gideon van der Burg, managing director Benelux bij Leesman. Ook weerman en ondernemer Gerrit Hiemstra benadrukt het belang van temperatuur, maar dan de buitentemperatuur. Hij zet de aanwezigen aan het denken, want ja, het wordt steeds warmer. En ja, dit bedreigt de leefbaarheid op aarde. Gelukkig kunnen we (snel) iets doen. 

De Leesman Index meet het effect van de fysieke werkomgeving en services op de werkplekervaring (productiviteit en trots) van medewerkers. Deze organisatie vroeg tot nu toe 600.000 medewerkers werkend in 4000 gebouwen naar hun werkplek. Dit levert nog altijd waardevolle data op, waaraan je je als organisatie kunt meten.

Effect temperatuur werkomgeving
Gideon van der Burg: “Wij zijn radioloog en geen dokter.” Eén voorbeeld van fysieke omgeving in Leesmans index is temperatuur. 77% van de medewerkers vindt temperatuur belangrijk, terwijl gemiddeld slechts zo’n 30% er tevreden over is. Nog belangrijker uit de lijst componenten vindt men “geconcentreerd kunnen werken aan een bureau”. Ook faciliteiten en services ondersteunen medewerkersactiviteiten en beïnvloeden hun werkplekervaring, zoals toiletten (vindt bijna 74 % belangrijk; 50% is tevreden) en schoonmaak (vindt 75% belangrijk; 62% is tevreden).

De echte revolutie is het sturen op beleving

Van der Burg: “Voorheen werd gestuurd op de knoppen bezetting, kosten, real estate, FM, HR en IT, maar daarboven zit een heel grote knop en die gaat over beleving. Als je zorgt dat mensen trotser en effectiever zijn, dan bereik je meer dan met die knopjes daaronder.”Er blijken 13 superdrivers van invloed op de werkplekervaring. Welke? Lees ze via deze link.

Gerrit Hiemstra: “Het was een warme zomer”
“Als íets door mensen verschillend wordt ervaren, dan is het wel het weer. Wat de één een goede zomer vindt, is voor bijvoorbeeld boeren een slechte zomer. Goed of slecht, het was een warme zomer”, vertelt Gerrit Hiemstra, meteoroloog en weerpresentator bij NOS. De zomer staat op een gedeelde derde plaats sinds 1900, mede het gevolg van klimaatverandering. Volgens Hiemstra moeten dingen veranderen. “Daar hebben mensen soms weerstand tegen. Het gaat erom: waar geef je aandacht aan? Aan de weerstand of aan de mensen die verandering omarmen?”

Zorgelijke temperatuurstijging
Sinds 1970 stijgt de temperatuur. De oorzaak is de CO2-uitstoot, die door industrialisatie de laatste 150 jaar met 45% is gestegen. “Elke dag zorgen 90.000 vliegtuigen, 20.000 zeeschepen en een miljard auto’s voor toenemende aantallen CO2-deeltjes in de atmosfeer”, illustreert en confronteert Hiemstra. “Eén molecuul wordt pas na 100 jaar omgezet in biomassa. De deken van broeikassen wordt dus dikker en de aarde warmer.” En het zorgelijke is dat op de Noord- en Zuidpool dit effect nog sterker is: “Er ligt daar zoveel water in ijs opgeslagen, als alles smelt dan stijgt de zeespiegel met 50 à 60 meter.”

Elfstedenstocht?
Ook in Nederland ervaren we de gevolgen. “Onze winters zijn zachter”, dus acht Hiemstra “een Elfstedentocht niet meer mee te maken”. Hij verwacht meer hitte, minder vorst, in de winter meer regen en in de zomer meer zware buien en tegelijkertijd grotere kans op droogte. Door de stijgende zeespiegel nemen overstromingen toe en daalt land. “Er zijn plekken op de wereld waar het onmogelijk wordt om te wonen. Bijvoorbeeld Jakarta”.

Toch biedt Hiemstra hoop: “We moeten onze persoonlijke carbon footprint verkleinen. Bedrijven zeggen ermee bezig te zijn, maar ik geloof dat mensen eerst individueel de knop om moeten zetten. Dus: bespaar energie (huis isoleren, zonnepanelen), koop minder spullen (een pakketje laten bezorgen door Alibaba kost heel veel energie), eet minder vlees, ga elektrisch rijden (over 10 jaar de norm), stap over op fiets of OV en beperk vliegen.” Ook bedrijven en de overheid kunnen hun steentje bijdragen. Door te investeren in glasvezel kunnen bijvoorbeeld meer mensen thuis werken.

Omarm de verandering
De boodschap van Hiemstra roept veel reacties op. Want “in het buitenland is men helemaal niet bezig met het milieu”, “gescheiden afval wordt toch weer op een hoop gegooid’, en: ‘ik kan niet op de fiets naar mijn werk”. Hiemstra zet daar tegenover dat Nederland het op Europees niveau helemaal niet goed doet. Er zijn dus juist veel landen die het beter doen voor het milieu. Bedenk wat jij kunt doen. En dan dringt de beginvraag zich weer op: waar leg je de nadruk: op de weerstand of op het omarmen van wat anders kan?

Samenwerking met ISSA
Het maatschappelijk relevante en leerzame programma zorgde met 80 schoonmaakprofessionals voor een hoge opkomst op het VSR Zomerevent in de  MeetINoffice in Woerden. Ad-interim-voorzitter van VSR Diane van Dijk introduceerde nog een nieuwtje: VSR gaat meer samenwerken met ISSA, de internationale organisatie voor professionele schoonmaak. Michel de Bruin was namens ISSA aanwezig om tijdens de borrel te sparren over kennis delen en elkaar versterken.

Zomerevent zonder broeikaseffect
Voor de verandering was het een keer níet warm op de dag van het VSR Zomerevent. “Maar misschien moeten we daar dus juist blij mee zijn. Het broeikaseffect in de kas op het dak van het gebouw kwam dan ook vooral door de borrelende bezoekers”, aldus sluit het verslag van Inga van Uchelen, tekstschrijver van VSR, af.

Fotografie: Marcel van den Broek

Premium

Breedweer en Nelis pakken unieke primeur in sociaal aanbesteden Hogeschool Utrecht

“Als je dit moment niet bezig bent met betekenisvol ondernemen, dan kun je als...
×