Blog: De cijferverslaving
Laatst luisterde ik naar een podcast met de titel ‘Weg met de cijferverslaving’. Deze podcast behandelde de cijferverslaving van Nederland. Denk hierbij aan het Bruto Nationaal product waaraan de staat economie wordt afgemeten. Maar ook dat cijfers duidelijk maken dat de werkeloosheid hoog of juist laag is. Dat stikstofneerslag te hoog of te laag is. Alles wordt in Nederland afgemeten in absolute cijfers. In de podcast werd aangegeven dat dit niet nodig is, dat ook gekeken moet worden naar geluk, de mens en natuur waar de cijfers betrekking op hebben. De zaken die niet in cijfers vast te leggen zijn en ook mede bepalen hoe iets zich ontwikkelt.
Door deze podcast maakte ik het vergelijk met de VSR en LOSK-QMS. VSR wordt met name gebruikt door adviesbureaus en door kwaliteitsinspecteurs van grotere schoonmaakbedrijven, terwijl MKB-schoonmaakbedrijven juist voor LOSK-QMS kiezen. Ook is LOSK-QMS de basis voor het keurmerk Verantwoord Schoon.
Cijfers geven of meer inzichten?
Bij de VSR bestaat een controle (de rapportage) uit absolute cijfers. Allereerst moet er per locatie de aantallen ruimtes, ruimtesoorten, vierkante meters (per ruimte), het aantal SE en aantal elementen worden vastgelegd. Bij een meting bij de VSR gaat het om het tellen van fouten, gebaseerd op aantal fouten op de elementen. Denk eens aan een schoollokaal met 30 tafels en alle tafels hebben dezelfde fout, dat betekent dan 30 fouten.
Bij LOSK-QMS bestaat een controle niet alleen uit de absolute cijfers. Als eerste geef je aan wat voor soort locatie het betreft en het aantal vierkante meters van de locatie. Bij deze meting tel je de foutsoorten per elementsoort. Dus als je het schoollokaal met de 30 tafels weer als voorbeeld neemt, dan is dezelfde fout op alle tafels in feite 1 fout(soort). Het betekent dat de schoonmaker steeds dezelfde fout maakt. De uitslag is gebaseerd op het aantal foutsoorten per ruimtesoort.
Bij deze uitleg gaat het nog steeds om cijfers, alleen is het een andere wijze van tellen. Bij LOSK-QMS is bovendien nog een extra aspectmogelijkheid opgenomen. Je kan namelijk ook het proces beoordelen (proces-evaluatie) en deze beoordeling is niet in cijfers uit te drukken. Je kijk onder meer naar:
• of de werkkast en de werkwagen netjes zijn?
• er werkprogramma’s aanwezig zijn?
• of de elektrische apparaten en trappen zijn gekeurd?
• er verboden middelen aanwezig zijn?
• of de medewerker(s) de juiste schoonmaaktechnieken correct toegepassen?
• Enzovoorts
Schoonmaak draait om cijfers én de mens
Waar de metingen met VSR gebaseerd zijn op de absolute cijferverslaving, zijn de metingen van LOSK-QMS juist een combinatie van absolute cijfers en inzicht in uitvoering. Schoonmaak draait immers niet alleen om cijfers, maar ook om de mensen achter de schoonmaak.
Edgar van Engelen
Clear4Clean