Trends en ontwikkelingen: Hago Toiletverklikker

Schoon is van iedereen. Hago – de schoonmakers van Nederland – vindt oplossingen die bijdragen aan een positieve impact op mens en milieu. Ook als het gaat om het kleinste kamertje. Terug naar de tekentafel leidde tot de praktische, low-tech en waterbesparende Toiletverklikker.

“We zijn altijd druk bezig met nieuwste oplossingen. Nano coating, bijvoorbeeld, maar ook data-gedreven schoonmaak en robotica. Jaren geleden voerden we het concept kijken-denken-doen al in, met als doel om alleen schoon te maken wat vies is. Dat idee blijven we natuurlijk verdiepen, om steeds betere resultaten te boeken”, introduceert Yannick de Roos, innovator bij Hago.

Gebruik toilet aantonen
“Het is bijvoorbeeld lastig om op een toilet in te schatten of het nog hygiënisch is, omdat de vervuiling soms onzichtbaar is. Tijdens toiletrondes maken we dan ook nog steeds, niet optimaal efficiënt, alle toiletten schoon. Dat kost niet alleen meer werk, maar ook al gauw 12 liter water per toilet. Zonde natuurlijk. We gingen dan ook terug naar de tekentafel. Om iets te bedenken waarmee we praktisch en low tech kunnen aantonen of een toilet is gebruikt of niet. We besloten juist Hago’s EcoZuil in te zetten voor onze oplossing: de Toiletverklikker.”

De basis: begrip voor schoonmaak
Alles begint met begrip voor wat schoonmaken inhoudt. Yannick verdiept: “Zo houden we ook rekening met het (aangeleerde) gedrag van schoonmaakmedewerkers en passen we onze oplossing daarop aan in plaats van dat schoonmakers weer iets nieuws moeten leren. Samen met A/BZ bespraken we een aantal ideeën en kwamen we op de Toiletverklikker uit de video: de schoonmaker ziet in een oogopslag of een toilet is gebruikt of niet.”

Zo werkt de Toiletverklikker
Praktisch: schoonmaakmedewerkers laten toiletdeuren altijd open tijdens toiletrondes. Zo kan de ruimte luchten. Daar houdt de Toiletverklikker rekening mee. Hij klikt pas als de deur ver genoeg opengaat dat ‘ver’ genoeg betekent nog steeds dat de toiletbezoeker niet naar binnen kan zonder dat de verklikker valt. Zo ziet de schoonmaker welk toilet is gebruikt en weet hij wat hij wel en niet moet schoonmaken. Zo wordt 12 liter water per toilet bespaard. Om efficiëntie te behalen met de Toiletverklikker, moet per dag gemiddeld 15 a 20% van de toiletten ongebruikt blijven. Je kunt de Toiletverklikker ook gebruiken om te ontdekken of de specifieke toilet of toiletgroep wel of niet wordt gebruikt.

Kennis opdoen en meenemen
“Steeds opnieuw kijken naar ons werk en daar praktische oplossingen uithalen, leert ons veel. Die kennis nemen we mee naar andere opdrachtgevers, voor nieuwe specifieke oplossingen. Wil jij ook opnieuw kijken? Wil je leren van elkaar, met praktische innovaties? Eens sparren over ideeën in de schoonmaakwereld met een kopje koffie? Yannick de Roos nodigt je uit: Yannick.deroos@hago.nl of 06 – 13 78 74 23.

De Toiletverklikker in beeld:

Premium

Met nieuw management team zet Succes Volendam in op ‘next level’

“Vorig jaar voerden we in onze organisatie een vernieuwing en verjonging door, met veel...