5 december 2014

FacilityApps in Silicon Valley: dol op ‘undervalued markets’

FacilityApps is eerder dit jaar geselecteerd voor Ready2Scale, een groeiversnelprogramma speciaal voor IT-bedrijven met grote ambities die klaar zijn voor de volgende groeistap. Een van de onderdelen van het programma was een 8-daagse trip naar Silicon Valley; Jaap van der Spek en Dirk Tuip, reisden met een delegatie van twintig IT-ondernemers uit Nederland, af naar San Francisco. Het werd een week vol verrassingen, inspiratie, innovatie en zelfs business opportunities.

Het is echt een totaal andere wereld in de Valley”, vertelt Dirk Tuip, CEO bij FacilityApps. “Voor mij maakt de cultuur die daar heerst het grote verschil. Ze nemen hier geen genoegen met een leuk bedrijf, ze streven allemaal naar het hoogst haalbare. Het is ook niet gek om te roepen dat je voor een IPO gaat of succesvol bent. In deze cultuur wordt je gedwongen om jezelf elke dag te verbeteren, op elke manier. Ik vind het erg op een topsportcultuur lijken.”

Facility en schoonmaak niet sexy?!
Een van de onderdelen van het programma was het houden van een pitch voor investeerders, de zogenaamde venture capital bedrijven. Jaap van der Spek, operationeel directeur van FacilityApps, gaf een pitch voor Tim Chan, die miljarden heeft verdiend in onder meer de gaming industrie. “Het is best wennen. In één minuut duidelijk te maken wat wij doen. Daarnaast dachten we dat het gebied waar wij in actief zijn – facility management, schoonmaak en groenvoorziening – niet erg hoog gewaardeerd werd. Tim gaf ons echter als feedback dat investeerders juist dol zijn op ‘undervalued markets’, waar niet iedereen op gefocust is. Daarbij was hij verrast door ons concept en visie en zag hij zeker kansen. Dat geeft wel een kick!”

Het lijkt Volendam wel
Tuip vult aan: “In een relatief klein gebied is er sprake van een enorm netwerk waar iedereen elkaar kent. Het lijkt wat dat betreft Volendam wel, waar ik vandaan kom. Bij de Starbucks of in een bar tijdens een event komen zelfs de meest verrassende gesprekken tot stand. En mensen zijn ook vaak bereid om je te helpen als je vertelt wat je doet of zoekt. Het is wonderbaarlijk hoe je als buitenstaander – als je eenmaal in het gebied zit als local – wordt opgenomen in die cultuur en tot afspraken komt. Wij hebben – los van het uitstekende programma dat werd gefaciliteerd door Ready2Scale– zelf afspraken gerealiseerd met Cisco, Intel, Philips, Google en nog wat startups. Ongelofelijk in één week tijd!”

Zichtbaar en sexy maken
“We moeten deze reis nog een plekje gaan geven, maar we kunnen wel vaststellen dat we geïnspireerd zijn geraakt”, vervolgt Jaap van der Spek. “De ambitie en visie om met FacilityApps te groeien tot een wereldwijde speler in ‘mobile workforce solutions’ is nog veel sterker geworden, dat staat vast. We gaan dan ook hard aan de slag om onze klanten te helpen aan meer efficiency op de werkvloer, meer klanttevredenheid en langere klantrelaties, met meer zichtbaarheid en uitstraling voor de mensen op de werkvloer. Wij willen facility management zichtbaar en sexy maken. IT can change the world”, besluit Van der Spek.

In oktober deelden Jaap van der Spek en Dirk Tuip hun kennis en ervaring tijdens de workshop Google Glass. Een filmimpressie vindt u op het YouTube-kanaal van Schoonmaakjournaal. Het verslag leest u op onze website/app.

 

Deel dit artikel

Ook interessant: