19 december 2017

Blog: Wie de mensen heeft, krijgt het werk

Als Alpheios en als dagvoorzitter kijk ik terug op een geslaagd symposium Voor iedereen een droombaan. Het kan! dat wij op 7 december organiseerden in samenwerking met beroepsvereniging FMGezondheidszorg. Een symposium dat geheel in het teken stond van betekenisvol werk en sociale innovatie. Wie de mensen heeft, krijgt het werk; dit is hét thema in de markt momenteel. Mensen ‘hebben’ is één ding, maar mensen met bezieling aan je binden is de kunst. Des te belangrijker om die mens eens onderwerp van gesprek te maken, vonden wij. Om de volgende big next step te maken, is de eerstvolgende grootse innovatie in de schoonmaakbranche. Wat mij betreft een sociale innovatie!

De sprekers van de symposiummiddag vatten allemaal één belangrijk ingrediënt van betekenisvol werk bij de horens. Machteld Huber van het Institute for Positve Health nam ons mee in positieve gezondheid. Met name haar betoog over de verschillende manieren waarop patiënten hun ziekte, of liever gezegd hun leven en hun betekenis daarin benaderen en hoe behandelaren dat doen, was voor mij een eye-opener. Onder zeer moeilijke omstandigheden slagen mensen er kennelijk in een betekenisvol leven te ervaren. Dit door je focus te verleggen van ziekte naar andere dimensies van gezondheid. Door zelf het spinnenweb van dimensies in te vullen, kregen de deelnemers een beetje gevoel bij hoe je dat concreet in je eigen organisatie zou kunnen toepassen.

Glenn van der Burg van People Power nam ons vervolgens mee in zijn verhaal over het belang van werk; werkenden zijn gelukkiger. Niet iedereen wordt geboren als ‘blij ei’, maar iedereen heeft voor 40% invloed op zijn eigen geluk. Maar hoe dan? Dit hoeft niet groots en meeslepend te zijn. Klein geluk van alledag en je daar bewust van zijn én anderen daar bewust van maken, daar draait het om. Hier werd in de workshop druk mee geoefend. Geluk en gezondheid vragen wel om een context, waarin zij tot hun recht komen, dat was vooral het punt van Bastiaan Willekes. Durf je anders te kijken en anders te doen? Het loslaten van structuren en juist uitgaan van de diversiteit in een organisatie vraagt om vertrouwen geven en krijgen. Tijdens de workshop kregen we een beetje gevoel bij hoe het is om je volste vertrouwen te geven én het te krijgen.

Uiteindelijk draait het allemaal om de flow. Wanneer zit jij nou in die flow? Het moment dat je het merkt, ben je er eigenlijk al weer uit. Hoe kunnen we die flow zo lang mogelijk vast houden? Weten we wat onze medewerkers drijft? Weten we waar ze gelukkig van worden? Kennen we de latente talenten in onze organisaties? Stimuleert het huidige, traditionele schoonmaakorganisatiemodel mensen om het beste uit zichzelf te halen? Ik denk van niet, of in ieder geval onvoldoende. Laat dat dan de verandering van morgen zijn!

Gezond leven, gelukkig werken, om uiteindelijk op 120 jarige leeftijd ‘gemakkelijk’ te sterven – aldus de bluezone-theorie 😉

Rita Brouwer,
manager Kenniscenter Alpheios en dagvoorzitter FMG Symposium

Deel dit artikel

Ook interessant: