Blog: Kan de schoonmaakbranche bijblijven?

Sinds twee jaar zit ik in mijn huidige rol als senior sales manager voor Interclean. Ik ben verantwoordelijk voor de sales van Interclean Amsterdam en Istanbul en voor de te ontwikkelen nieuwe evenementen. Het is aan mij de taak om onze huidige exposanten tevreden te houden en nieuwe exposanten aan te trekken voor een of meervan onze beurzen.

Toen ik bij Interclean startte, viel het mij direct op dat de schoonmaakbranche wordt gekenmerkt door de mensen zelf. Het is een echte ‘people business’. Je doet zaken met mensen. Iedereen kent elkaar en om zaken te doen, moet iemand je dat gunnen naast dat er uiteraard een goede service of product wordt geleverd. Op een Interclean show, waar ontzettend veel nieuwe ontmoetingen plaatsvinden en vrienden voor het leven worden gemaakt, is dit heel duidelijk zichtbaar. Mensen in de schoonmaakbranche werken met passie. Van klein familiebedrijf tot multinational; iedereen met een eigen verhaal en passie voor het vak. Het samenbrengen van al deze mensen maakt mijn werk zo leuk.

Naast dat het in deze branche om de mensen draait, is de schoonmaakbranche traditioneel en behouden,  een klassieke branche waarin de oudere generatie duidelijk domineert. De uitdaging van onze branche ligt volgens mij dan ook in de snel veranderende wereld, waarin wij nu leven. Innovaties, technologieën en out-of-the-box business modellen worden in rap tempo ontwikkeld. Kan de schoonmaakbranche bijblijven en inspelen op deze ontwikkelingen?

Persoonlijk denk ik dat voor veel bedrijven lastig is om uit wereldwijde ontwikkelingen, kansen te signaleren en door te vertalen naar de schoonmaak- en hygiënesector, waardoor het bedrijf uiteindelijk meer unieke kennis en kunde kan inzetten. Ik denk dat het hierbij heel belangrijk is dat de huidige generatie nauwer gaat samenwerken met de nieuwe generatie. De nieuwe generatie is opgegroeid in deze ‘snelle’ wereld en weet niet beter dan het signaleren van nieuwe ontwikkelingen en blijven toetsen van kansen. Daarbij heeft de huidige generatie juist de kennis en kunde om deze ideeën door te vertalen naar mogelijkheden voor het bedrijf. Door deze twee generaties te integreren en het beste van beide werelden te gebruiken, kan de schoonmaakbranche nog meer en sneller innoveren en nieuwe technologieën en business modellen blijven ontwikkelen. Samenwerken is in mijn mening de key om een succesvolle toekomst te creëren in deze continue veranderende wereld.

Marjolijn van Loon,
senior sales manager Interclean Global Events
RAI Amsterdam

Marjolijn is fan van FM Next Generation, inspiratieplatform voor young professionals tot 35 jaar met passie voor schoonmaak en facility management. FM Next Gen’ers Tuğrul Çirakoğlu (schoonmaakbedrijf De Frisse Kater) en Rutger Kerkdijk (Facility Trade Group) gingen haar voor in de rol van blogger. Hun bijdragen: Iedereen vindt het fijn om gewaardeerd te worden en Open de deur en deel

Delen

Premium

De kracht van klein: Total Cleaning Products en ABC Products ontwikkelen unieke all-in-one hygiënezuil

“De mondiale vraag naar desinfectiezuilen explodeerde door het coronavirus, maar de uitdaging ook: veel...